Agricultura si justitia sint sectoarele pe care ne poate veni clauza de salvgardare. Clauza este forma in care UE le zice guvernantilor: domnilor, sinteti fie foarte incompetenti, fie foarte corupti. Au sanse sa primeasca ambele calificative.
Agricultura si justitia sint sectoarele pe care ne poate veni clauza de salvgardare. Clauza este forma in care UE le zice guvernantilor: domnilor, sinteti fie foarte incompetenti, fie foarte corupti. Au sanse sa primeasca ambele calificative.

Agricultura este zona aceea de la tara prin care politicienii trec in campania electorala si prezinta avantajele integrarii. Agricultura a avut stegulet rosu, ceea ce inseamna ca exista riscul sa nu primim bani de la altii (un avantaj al integrarii). Pentru ca steguletul sa capete o culoare ceva mai optimista pentru oamenii de la tara, fiinte pe care politicienii le plac mult, mai ales pentru votul lor usor de obtinut (chipurile), s-a infiintat APIA, o institutie care trebuia sa se ocupe de modul in care banii de la UE ajung la cei care practica agricultura. Si APIA exact asa n-a facut. Au pus intii un PD-ist la conducere care, impreuna cu domnul Flutur, cel mai competent ministru al Agriculturii agreat de Traian Basescu, a reusit sa se remarce prin zelul de a face promisiuni pe hirtie Bruxelles-ului ca realitatea de pe teren, o expresie draga birocratilor de doi lei, sta foarte bine. Si realitatea de pe teren a stat bine pina cind am aflat, dupa niste avertismente ale Comisiei Europene, ca APIA asta nu prea are salariati si nici nu s-a prea apucat sa faca o inventariere a parcelelor oamenilor. Flutur a plecat, a venit Motreanu, situatia e sub control, a venit si Remes, situatia a devenit de-a dreptul rezolvabila, nimic nu poate sta in calea unui penelist atit de competent si integru. Cum sa ne luam clauza? Nu se poate, asta se aplica doar daca am fi prosti si hoti. Intre timp, APIA cumpara din bani publici ATV-uri cu un pret de achizitie aproape dublu decit cel de catalog. De ce? Pentru ca asta este agricultura. Un mare teren al imbogatirii cu bani de la buget, fie el national sau comunitar. Sub inaltul patronaj al PD si al PNL. Powered by PSD, ca doar pe vremea lor s-au nascut marii latifundiari, principalii beneficiari ai subventiilor europene. Una dintre cele mai mari naivitati a fost sa ne inchipuim ca, daca vom intra in UE, tendinta naturala a politicienilor si a membrilor favoriti din administratie de a fi prosti sau hoti va suferi o corectie din proprie initiativa. De asta riscam sa ne luam clauza si de asta APIA isi cumpara ATV-uri care sa aiba neaparat tupeu drept dotare obligatorie.

Premierul Tariceanu ar fi trebuit sa fie primul ministru al Agriculturii si Justitiei. Aici erau zonele sensibile si nu degeaba UE a insistat pe acestea. In aceste zone se mai putea/poate face ceva. Si poate chiar a facut. Ginditi-va la domnii Remes si Chiuariu. Exista o ingrijorare in crestere a Comisiei fata de problemele din Justitie (clauza pe acest sector poate veni la anul) si un scepticism cu privire la abilitatea autoritatilor de la Bucuresti de a rezolva in termenul dat raminerile in urma de la APIA. Cam asa se vorbeste la Bruxelles. Tariceanu stie, stie si Basescu. Iar fidelii lor de la APIA cumpara nesimtire din banii nostri. Agricultura e buna pentru amindoi. Recolta de voturi multe se doreste a fi buna. Oare mai voteaza lumea la tara? Si cum? Clauza nu e un impediment pentru ca se poate da vina pe celalalt. Uninominal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin