Zona este bogata in atractii turistice
Legenda Contelui Dracula este foarte popularaSituat la 25 km de Brasov si 190 km de Bucuresti, Bran este deopotriva un loc de istorie si legenda. Bran este poarta de legatura intre Transilvania si Valahia,
Zona este bogata in atractii turistice
Legenda Contelui Dracula este foarte popularaSituat la 25 km de Brasov si 190 km de Bucuresti, Bran este deopotriva un loc de istorie si legenda. Bran este poarta de legatura intre Transilvania si Valahia, strajuita de-o parte de Masivul Piatra Craiului, iar de cealalta de Masivul Bucegi.
Bran este locul in care se afla unul dintre cele mai vizitate castele din Europa - Castelul Dracula - sursa de inspiratie a celei mai fascinante legende, cea a sangerosului Conte Dracula. Castelul a fost insa construit de locuitorii Brasovului intre anii 1377 - 1382 pentru a apara trecatoarea in fata invaziilor turcesti.
La inceputul secolului al XX-lea a devenit resedinta preferata a Reginei Maria de Romania, careia locuitorii ii pastreaza o profunda recunostinta pentru pretuirea de care ei s-au bucurat in anii de glorie ai monarhiei romanesti.
Desi numele localitatii Bran este legat indisolubil de cel al Castelului Bran, zona este extrem de bogata in atractii turistice: Cheile Moeciului, Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Pestera Dambovicioara, Cetatea Rasnovului, dar si Brasovul, impreuna cu cetatile sasesti de la Prejmer si Harman.
Se pot vizita si locuri mai indepartate: Castelul Peles din Sinaia, Cetatea medievala Sighisoara, patrimoniu UNESCO, sau Biertan, una din cele mai mari cetati sasesti din Transilvania. Poiana Brasov este o zona traditionala de schi, dar si pentru petrecerea vacantelor de vara. Accesul in Poiana Brasov este facil din Rasnov (9 km).
Bran este, de asemenea, un loc care face concurenta orasului prin vilele cochete care s-au construit in ultimii ani. Turismul rural se practica aici de zeci de ani, reprezentand azi o alternativa viabila la hotelurile mari din Valea Prahovei.Castelul lui Dracula atrage milioane de turistiCastelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, peisajului, cat si legendei Contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi.
Castelul este construit pe o stanca, intr-un punct - cheie din punct de vedere strategic si adaposteste Muzeul Bran, ce se intinde pe cele 4 etaje ale castelului.
Sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri, iar muzeul satului, aflat in curtea castelului, va invita sa porniti o calatorie prin timp pentru a vedea cum traiau si cum se gospodareau taranii care locuiau in culoarul Rucar-Bran si sa cunoasteti traditiile si evenimentele importante din viata lor.
Castelul Bran, unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din Romania, cu functii istorice, militare si economice, este cunoscut de turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula.
Majoritatea turistilor, dupa ce viziteaza Castelul Bran, pleaca dezamagiti ca nu l-au intalnit pe Dracula-Vampirul care suge sangele oamenilor, cunoscut din filme si asociat cu figura domnitorului roman Vlad Ţepes-Dracula.Legenda lui Vlad Dracul a facut inconjurul lumiiContele Dracula - asa cum este perceput astazi - constituie rezultatul interferentei unor fapte istorice reale, intrate in legenda, legate de domnia lui Vlad Ţepes, al consemnarilor unor cronicari ai vremii, cu intentia de a-l pune pe marele voievod intr-o lumina nefavorabila.
Domnitorul Ţarii Romanesti, Vlad Ţepes (1456-1462; 1476), este cunoscut din numeroase lucrari apartinand istoricilor romani si straini.
Convins ca numai o domnie puternica in interior putea sa asigure ordinea in tara si sa organizeze cu succes apararea ei de primejdiile externe, acesta a recurs la o domnie autoritara, a impus supusilor sai cinstea si harnicia ca virtuti, necinstea (hotia), lenevia si viclenia erau pedepsite cu asprime prin tragerea in teapa, o pedeapsa cruda, dar care poate fi inteleasa doar in raport cu epoca in care a trait, o epoca de mare cruzime.
Asa cum este interpretat astazi, Dracula apare in persoana voievodului Ţarii Romanesti, Vlad Ţepes, sub al carui chip (infatisat intr-o xilogravura din “Povestirile germane despre Dracula Voievod” aparuta la Nurenberg in 1488) este reprezentat in numeroase reclame comerciale.
In aceasta ipostaza nu mai este privit ca o adevarata personalitate istorica, ci ca un vampir, asa cum este cunoscut, de catre turistii occidentali, din romanul lui Bram Stoker si din numeroasele filme care au fost turnate in Vest, incepand din anul 1922. Oscar Wilde considera acest roman ca fiind “poate cel mai frumos roman din toate timpurile”.
Autorul face legatura cu credinta legata de strigoi, a caror existenta, imaginata de credintele populare, nu se sfarseste odata cu generatia din care provine: “Ne-mortii (adica strigoii, vampirii) sufera de blestemul nemuririi", spune Bram Stoker, "trec dintr-o epoca in alta inmultindu-si victimele, sporind relele lumii ...”
Personajele din romanul Dracula sunt rezultatul fanteziei autorului, dar faptele Contelui Dracula si sfarsitul acestuia au la baza credintele populare legate de existenta unor forte ale raului: vampiri sau strigoi. In credintele mai multor popoare, vampiri sunt oamenii morti care in virtutea unei pedepse sau a unui blestem din timpul vietii, noaptea isi parasesc mormantul si ratacesc printre oamenii vii care dorm si le sug sangele.
Imaginea Vampirului Dracula, fantezista si infioratoare, este pe gustul turistului plecat in cautarea senzationalului si care, odata ajuns in Romania, a asociat si Castelul Bran (care prin infatisarea si amplasarea sa degaja un aer de mister) cu locurile pe unde a bantuit imaginarul Dracula.InfoCai de acces la Bransoseaua DN73 Brasov - Bran, aproximativ 25 kmdrumul Campulung - Rucar - Moeciu - Bran - Brasov (transmontan)soseaua DN Sibiu - Fagaras - Zarnesti - Branruta feroviara spre Brasov, de unde se ia microbuzTip turismtrasee montane, cicloturism (trasee dificile), odihna, agroturism, turism cultural.Tip zonamontan, cu vai si depresiuni, rauri, culoar intre muntii Bucegi si Piatra Craiuluivaluroasa , cu numeroase asezari tipic montane cu specific preponderent oierescClimatemperat continentalaierni moderate fata de culmile montane, veri calduroase, toamne lungi, calde si uscatetemperatura medie anuala 7 grade Cvanturi periodice datorita depresiunii in care se afla


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.