Cel mai valoros halterofil roman a fost depistat pozitiv cu Naposim la Mondialele din septembrie.

Federatia Romana de Haltere se afla din nou in fata unui cutremur, la sapte ani dupa cel mai mare scandal de dopaj in care au fost implicati halterofilii romani. In 2000, la JO de la Sydney, Traian Ciharean si Adrian Mateas au fost depistati pozitiv, forul olimpic fiind nevoit sa scoata din buzunar 50.000 de dolari pentru ca restul sportivilor antrenati de Nicu Vlad sa poata concura. Mai mult, anul trecut, la Campionatele Europene din Polonia, vicecampionul continental la categoria 69 kg, Ninel Minculescu, era suspendat doi ani pentru dopaj.

Tot steroizii anabolizanti sifoneaza si acum imaginea halterelor romanesti. Considerat drept cel mai valoros halterofil roman al momentului, Valeriu Calancea a fost depistat pozitiv cu Naposim la Campionatele Mondiale de la Bangkok, unde s-a clasat al patrulea. Informatia nu este confirmata inca oficial, intrucit nu a venit analiza probei B, dar se pare ca sportivul roman a primit in urma cu citeva zile rezultatele testului A, in care au fost decelate urme de Naposim, medicament folosit pentru cresterea masei musculare. „Naposimul se gaseste pe piata ca medicament si numai in acest an au fost depistati trei sportivi care au apelat la el. Nici unul dintre acestia nu este insa Calancea", a declarat presedintele Agentiei Nationale Antidoping, Gratiela Vijiiala. Calancea poate cere in termen de doua saptamini efectuarea probei B, dar pentru a-si demonstra nevinovatia ar trebui efectuat un test ADN.

In 2007, moldoveanul a fost testat de nu mai putin de trei ori. Primul control a avut loc pe 28 februarie, al doilea pe 15 august, iar ultimul pe 3 septembrie, chiar inainte sa plece la Mondiale. La toate a iesit „curat". „Sper ca este doar un foc de paie, noi nu am primit nimic oficial. Calancea nu este un sportiv de ieri, de azi. Eu le-am explicat cum e cu produsele dopante, asa ca nu era prost sa o faca. Am vorbit cu el si este socat de ce a aparut prin presa. El afirma ca este curat. Si in 2000, Ciharean si Mateas au platit pe nedrept. A fost mina federatiei internationale, dar nu o putem demonstra", a declarat presedintele FRH, Nicu Vlad.

Valeriu Calancea, campion european in acest an si campion mondial in 2003, era una dintre putinele sperante ale Romaniei la medaliile olimpice de la Beijing 2008. Nascut la Chisinau, in urma cu 27 de ani, halterofilul a fost remarcat de Nicu Vlad in 1999, la un concurs de juniori organizat in Republica Moldova. In acelasi an, Calancea a venit la Galati si a primit cetatenia, dupa ce a demonstrat ca are un bunic de origine romana.

In 2000, Comitetul Olimpic din Republica Moldova si-a dat acordul ca sportivul sa reprezinte Romania la Olimpiada de la Sydney. Dupa ce a devenit dublu campion mondial in 2003, Calancea a devenit cetatean de onoare al Galatiului si a primit din partea primariei un apartament.