Senatul american a aprobat numirea lui Michael Mukasey in functia de procuror general al SUA.

Senatul SUA, desi divizat, a confirmat joi numirea ca procuror general a judecatorului Michael Mukasey, in pofida temerilor ca acesta ar sustine metodele de interogare considerate tehnici de tortura.

Cu o majoritate de voturi de 53 la 40, Senatul a aprobat numirea lui Mukasey ca succesor al lui Alberto Gonzales, care si-a dat demisia din functie in septembrie, relateaza Reuters. Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a respins criticile cu privire la atitudinea noului numit.

„O majoritate clara a Senatului bipartit a votat confirmarea judecatorului Mukasey, deoarece este unul dintre cei mai competenti candidati numiti vreodata in functia de procuror general", a declarat McConnell. Mukasey, in virsta de 66 de ani, fost judecator federal in New York pe o perioada de 18 ani, si-a atras initial foarte multi sustinatori in cadrul Senatului.

Cei mai multi congresmeni americani il considera deschis si lipsit de prejudecati. El nu are o sarcina usoara pentru ca trebuie sa recistige increderea opiniei publice in Departamentul de Justitie, dupa demisia controversatului Gonzales. Mukasey si-a creat insa probleme in cadrul audierii sale de catre Comisia juridica a Senatului sustinind ca autoritatea incalca legea fundamentala americana, dar a afirmat ca nu stie daca simularea inecurilor (tehnica folosita la interogatorii) este ilegala sau nu.

Ulterior, intr-o scrisoare, el a revenit, precizind ca tehnica este respingatoare, dar ca nu se poate pronunta asupra legalitatii acesteia pina cind nu va vedea cu ochii sai tehnicile confidentiale de interogare in Statele Unite.

„Raspunsul judecatorului Mukasey la intrebarea cu privire la simularea inecului este important in sine, dar mi-a trezit dubii serioase cu privire la capacitatea lui de a fi o voce cu adevarat independenta de care Departamentul de Justitie are atita nevoie", a declarat liderul senatorilor democrati, Harry Reid.

„Daca nu se poate impotrivi presedintelui pe o chestiune atit de importanta cu un raspuns clar privind legalitatea, cum am putea fi siguri ca nu va fi decit o alta voce in cadrul unei administratii care mizeaza pe secretomanie si loialitate mai presus de toate?", a continuat el.

Numeroase voci critice din tara si din strainatate au acuzat SUA de torturarea suspectilor in cazurile de terorism. CIA a raportat folosirea inecurilor simulate la interogarea a cel putin trei suspecti principali dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.

Presedintele Bush afirma ca tortura este interzisa atit in codul penal al SUA, cit si prin diferite tratate internationale, dar refuza sa explice metodele folosite la interogatoriu.