Despre Zigu Ornea si noi 2
In Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) va avea loc azi, de la orele 14.00, o evocare Zigu Ornea (1930-2001) inclusa in seria de evenimente al caror generic este "Rotonda 13". Cu acest prilej,
Despre Zigu Ornea si noi 2
In Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) va avea loc azi, de la orele 14.00, o evocare Zigu Ornea (1930-2001) inclusa in seria de evenimente al caror generic este "Rotonda 13". Cu acest prilej, va fi vernisata o expozitie de fotografii, obiecte si documente din arhiva familiei. Au confirmat prezenta: Tiberiu Avramescu, Augustin Buzura, Radu Cosasu, Ion Ianosi, Andrei Plesu si Alex. Stefanescu.
Trei ore mai tarziu, in Galeriile MNLR este programat un alt vernisaj. Al expozitiei "Despre noi 2" realizata de catre Madalina Enache, Roxana Ionescu, Dana Mihai, Mihai Vartejanu si Nicu Vlasceanu. In dubla sa calitate (de expozant si curator), Roxana Ionescu face urmatoarele precizari: "Cuplul se naste, rezista sau moare. Este fragil asemeni unui fluture. Expozitia am vazut-o ca pe un drum initiatic, care va fi deschis cu redarea emotiei unui nou inceput, simbolizata prin doi fluturi, si se va incheia cu desprinderea unor maini." Expozitia "Despre noi 2" va ramane deschisa pentru public pana pe 24 noiembrie. (L.D.) n.
O carte cat un sfarsit si-un inceput
La numai cateva luni de la lansarea din Canada, Polirom publica un volum pe care un anumit segment de public il astepta de 20 de ani. Cea de-a treia carte purtand semnatura lui Leonard Cohen care apare in Romania, dupa bestsellerurile "Joaca preferata" si "Frumosii invinsi", "Cartea aleanului" este tradusa de poetul Serban Foarta si de Cristina Cheveresan, cu o postfata de Mircea Mihaies. "Cartea aleanului" ii urmeaza bestsellerului "Stranger Music" (1993), iar poemele, pentru prima data reunite intr-un volum, au fost scrise la Mt. Baldy si Los Angeles, Montreal si Mumbai. Aceasta colectie de poezii este insotita de ilustratiile provocatoare realizate de Cohen insusi. "Cartea aleanului are tonul, anvergura si aerul martial al finalului de cariera. E in egala masura recapitulativa si prospectiva, dand impresia ca inchide si deschide, prin cele peste o suta saizeci de poeme si patruzeci si trei de desene (cele mai multe autoportrete), o etapa in creatia poetului." (Mircea Mihaies) Cartea va fi lansata in cele mai importante orase si la Targul Gaudeamus. (L.I.) n.
Muzica noua francofona
Comisariatul pentru Francofonie, Ambasada Romaniei in Franta, Institutul Cultural Roman din Paris si Ansamblul Hyperion organizeaza la Paris, in perioada 15-23 noiembrie, un Festival International de Muzica Noua Francofona. Alaturi de Ansamblul Hyperion, vor participa la acest eveniment - "unic, de maxima importanta si actualitate pentru imaginea culturala a Romaniei", potrivit organizatorilor - artisti de renume, interpreti din Statele Unite, Anglia, Franta, Belgia. Vor avea loc zece concerte in sali de prestigiu din Paris - Auditorium "Saint Germain", Auditorium "Debussy-Ravel" si in saloanele Ambasadei Romaniei. Partenerii francezi ai manifestarii sunt Studiourile UPIC - Centrul de Creatie Muzicala "Iannis Xenakis", Auditorium "Saint Germain" si Uniunea Compozitorilor din Franta. (L.D.) n.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.