Vinerea viitoare, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind remarcabile interpretari ale lui Ion Voicu si cu o brosura despre marele violonist roman, intr-o editie speciala din Colectia SIMFONICA.

Pe 16 noiembrie, Colectia SIMFONICA revine cu un adevarat cadou destinat iubitorilor viorii, in general, si maiestriei lui Ion Voicu, in particular. Editia speciala „Ion Voicu - Magia viorii", oferita cititorilor Cotidianului la acelasi pret de numai 7,9 lei, cuprinde trei inregistrari ale unor interpretari remarcabile ale celebrului violonist roman: Concertul nr. 1 in re major, op. 6, de Niccolò Paganini, Concertul in re minor pentru doua viori si orchestra, de Johann Sebastian Bach, interpretat de Ion Voicu impreuna cu fiul sau, Madalin Voicu, si o compozitie pentru vioara solo a maestrului Voicu, „Dimineata dupa nunta". Inregistrarea concertului de Paganini a fost facuta impreuna cu Filarmonica din Dresda, sub bagheta dirijorului Heinz Bongartz, iar cea a concertului de Bach, impreuna cu Orchestra Nationala Radio, condusa de Madalin Voicu. In brosura care insoteste CD-ul au fost incluse fotografii inedite cu maestrul Voicu din arhiva Fundatiei Internationale „Ion Voicu".

Nascut in octombrie 1923 la Bucuresti, Ion Voicu este considerat cel mai renumit violonist roman dupa George Enescu. Provenit dintr-o familie de muzicieni, maestrul spunea adesea ca originile artistice ale parintilor sai se pierdeau in timp, inainte de secolul al XIX-lea. Fascinat de sonoritatea particulara a viorii inca din copilarie, a inceput studiul la virsta de 6 ani, iar la 14 ani a dat examenul de admitere la Academia Regala de Muzica din Bucuresti, unde a intrat direct in anul V, terminind astfel in doi ani cursurile acestei institutii care, in mod normal, ar fi durat sapte ani.

A absolvit in 1940, la clasa cunoscutului pedagog George Enacovici, iar intre timp a dat o proba si a fost acceptat ca membru in Orchestra Radiodifuziunii Romane, al carei director era pe atunci renumitul Theodor Rogalski, care si-a dat seama ca avea in fata un tinar deosebit de talentat. Totul avea sa se schimbe insa pentru Ion Voicu atunci cind a sosit la Bucuresti, pentru un concert, cunoscutul dirijor olandez Willem Mengelberg. In timpul repetitiilor, acesta l-a dat afara din sala pe Ion Voicu, motivul fiind ca tinarul violonist, mai inzestrat decit colegii sai de orchestra, se plictisea si se foia pe scaun, cunoscind deja prea bine piesa pe care o repetau. Insa in pauza, Rogalski l-a luat pe Voicu sa i-l prezinte lui Mengelberg, care a acceptat sa-l asculte pe tinarul pe care tocmai il poftise afara din sala. Uimit de talentul lui Ion Voicu, Mengelberg i-a spus atunci lui Rogalski: „Acum inteleg de ce nu cinta bine in orchestra - tinarul acesta e facut sa stea in picioare pe scena si nu pe scaun". Astfel, dupa o saptamina, Ion Voicu isi facea debutul ca solist al Orchestrei Radiodifuziunii Romane, interpretind Concertul nr. 2 pentru vioara si orchestra de Henryk Wieniawski.

La virsta de 18 ani, Voicu si-a facut debutul pe scena Ateneului Roman, alaturi de Orchestra de Camera a Asociatiei Crestine a Tinerilor din Romania, sub bagheta lui Traian Mihailescu. Au urmat nenumarate recitaluri si concerte, in urma carora i-a fost recomandat lui George Enescu, ajungind chiar sa ia lectii cu marele muzician roman, in vila acestuia din Sinaia. Dupa ce Enescu l-a auzit pe Ion Voicu intr-un concert de la Ateneu, a ramas impresionat de talentul tinarului violonist si a acceptat sa-l primeasca la o auditie. Emotionat, Voicu s-a prezentat acasa la Enescu, uitind sa ia cu el si notele de acompaniament, iar Enescu, de altfel renumit pentru fantastica sa memorie, l-a acompaniat la pian, fara partituri in fata, la toate piesele pe care i le-a interpretat Ion Voicu.

Concert omagial Ion Voicu Pe 18 noiembrie, la Ateneul Roman se va desfasura un concert special dedicat maestrului Ion Voicu, la implinirea a 10 ani de la disparitia sa. Evenimentul, dupa cum ne-a declarat Madalin Voicu, are o dubla importanta: pe linga aspectul omagial, acesta va fi totodata prima ocazie cind va putea fi auzita vioara Stradivarius Elder-Voicu, folosita ultima data de Ion Voicu acum 11 ani. Dupa cistigarea concursului desfasurat in luna septembrie, tinarul violonist Alexandru Tomescu va cinta pentru prima oara cu valoroasa vioara care i-a fost incredintata pe o perioada de 5 ani. In cadrul acestui eveniment extraordinar, Tomescu va interpreta Concertul pentru doua viori si orchestra de Bach, alaturi de Ioana Voicu, nepoata maestrului Ion Voicu, Concertul nr. 5 pentru vioara si orchestra de Mozart, iar in partea a doua a serii va putea fi ascultata Simfonia a V-a de Schubert, cu Orchestra de Camera „Bucuresti" (infiintata de Ion Voicu in 1969), sub bagheta actualului sau director, dirijorul Madalin Voicu.

Mai multe despre maestrul Ion Voicu si despre fundatia pe care a creat-o, pe www.cotidianul.ro/select