Fostul tenisman a pierdut in instanta terenul pe care urma sa construiasca Academia de Tenis cu numele sau, deoarece guvernul din 1999 a cedat terenul unei fundatii inexistente la acea data.

Visul lui Ilie Nastase de a pune bazele unei academii care sa-i poarte numele pare sa se spulbere. Instanta a anulat miercuri hotarirea de guvern semnata de Radu Vasile in 1999 prin care Fundatia „Ilie Nastase" primise spre folosinta gratuita un teren proprietate publica a statului pe care urma sa construiasca o academie.

De mai bine de patru ani, fostul tenisman se judeca in instanta cu un fost partener, Marian Strugaru, pentru un teren de 64.000 de metri patrati situat in nordul Capitalei, suprafata pe care urma sa se construiasca „Academia Ilie Nastase". Terenul, pe care in prezent isi desfasoara activitatea Clubul Vointa condus de Strugaru, fusese atribuit pentru o perioada de 49 de ani Fundatiei „Ilie Nastase" inca din 1999, printr-o hotarire de guvern semnata de Radu Vasile. Mai mult, in 2006, guvernul Tariceanu a emis o hotarire prin care a extins perioada de dare in folosinta la 60 de ani. Cum CS Vointa nu a vrut sa paraseasca baza sportiva si implicit bloca demararea constructiei academiei de tenis, Ilie Nastase a fost nevoit sa mearga la tribunal.

Verdictul insa nu i-a fost deloc favorabil presedintelui Federatiei Romane de Tenis, care a pierdut in instanta terenul. Motivul: in momentul in care Radu Vasile dadea spre folosinta acest teren Fundatiei „Ilie Nastase", aceasta nu exista. „Hotarirea de guvern este nelegala, avind in vedere imprejurarea ca la momentul transferului dreptului de folosinta gratuita asupra terenului pentru o perioada de 49 de ani - 15 noiembrie 1999, Fundatia pentru Tenis «Academia Ilie Nastase» nu era infiintata, in consecinta nu putea fi titulara unui drept de folosinta", a declarat avocata care reprezinta in instanta CS Vointa, Ina Vintilescu. Fundatia pentru Tenis „Academia Ilie Nastase" a fost inregistrata in Registrul National al Asociatiilor si Fundatiilor abia la 13 martie 2002. Mai mult, conform aceleiasi avocate, „constructiile existente pe teren fac parte din patrimoniul CS Vointa Bucuresti, clubul fiind titular al dreptului de proprietate asupra acestora". Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi contestata la instanta suprema in termen de 15 zile.

Hotarirea judecatorului a nemultumit-o pe sotia fostului tenisman, Amalia Nastase, care este decisa sa puna pe picioare acest proiect: „Va asigur ca aceasta academie va fi infiintata, chiar daca voi fi nevoita sa calc pe cadavre. Terenul este al Agentiei Nationale pentru Sport, si nu al unui club privat", spune Amalia. Proiectul pe care Ilie Nastase vrea sa-l puna pe picioare este unul extrem de ambitios. Presedintele FRT intentioneaza sa construiasca o sala de sport moderna, cu 12.500 de locuri, si o arena in care vor fi investite alte 20 de milioane de euro. „Academia Ilie Nastase", care va fi unica in tara, isi propune „sa gazduiasca nu cheliosi si burtosi care sa joace tenis, ci copii talentati, care sa se antreneze cu antrenori mai mult decit pregatiti. Academia isi propune sa sprijine sportul romanesc, tinerii fara posibilitati materiale care isi doresc sa faca o cariera in sport, precum si sportivii romani in pregatirea lor pentru o cariera internationala de succes", spune Ilie Nastase. Chiar daca nu a demarat inca proiectul, sotia fostului tenisman a reusit sa adune fonduri de aproximativ 100 de milioane de euro de la sponsori americani si spanioli.