In Iasi sunt doua biserici cu hramul Sfantului Mare Mucenic Mina. Una este situata in apropiere de Palatul Culturii, adapostind si o icoana facatoare de minuni a Sfantului, adusa aici in anul 1886. Cealalta biserica cu hramul Sfantul Mina este situat
In Iasi sunt doua biserici cu hramul Sfantului Mare Mucenic Mina. Una este situata in apropiere de Palatul Culturii, adapostind si o icoana facatoare de minuni a Sfantului, adusa aici in anul 1886. Cealalta biserica cu hramul Sfantul Mina este situata in cartierul Pacurari. Cea din urma, pana la 1945 a fost lasata complet in paragina, fiind folosita chiar si ca adapost pentru animale. La 1 iunie 1945 a fost cedata Arhiepiscopiei Iasilor de catre credinciosii luterani pentru cei ortodocsi, care au renovat biserica in intregime. Si de atunci este a lor. I-au dat hramul Sfantului Mare Mucenic Mina.

La ambele lacasuri de cult vin oameni sarmani si cu tot felul de probleme sa se roage ca Dumnezeu, pentru rugaciunile mucenicului sau Mina, sa ii ajute. Parintele Vasile Nechita spune ca de hram, la 11 noiembrie, adevaratul castig il reprezinta faptele de caritate, bucuria rugaciunii si puterea credintei dobandite de enoriasi si pelerini prin ravna si evlavie.


SMERENIE. O dimineata cu sulite de ger la inceput de noiembrie. Briza racoroasa ce zgarie Bahluiul adauga un obraz de ceata lacasului potihnit cu folos in grijile diminetii. La poarta bisericii bate o batrana. A sosit cu rata de dimineata tocmai din Ciortesti, sa se roage. Va depune si un acatist, numai sa-i vina inapoi animalele pierdute. Grijile si nevoile ii mijesc dintre riduri, de sub broboada poleita. Cauta cu ochi tulburi figura blanda a parintelui. Dupa ce lacasul si-a deschis portile, a cazut in genunchi langa icoana Sfantului Mucenic Mina si, intr-un gest de smerenie, pare ca nici nu mai sufla. Rugaciunea lunga e cel mai pretuit dar pentru sanatate si pentru ca lucrurile sa inceapa sa se indrepte.


OILE RÃ…TÃ…CITE. Biserica in interiorul careia se afla icoana facatoare de minuni a Sfantului Mucenic Mina, al carui hram il poarta lacasul, impreuna cu cel al Sfantului Andrei, este in imediata apropiere a fostei Curti Domnesti iesene, la un pas de Mitropolie si de Palatul Culturii. Batrana a venit de la gara pe jos. Ar fi ajuns si in genunchi, numai sa i se "intoarne" oile ratacite. Sotul i-a murit in iulie, iar pastorii nu-i mai recunosc proprietatea asupra tuturor animalelor. "Am dus la stana 20 de oi si ei zic ca nu-s decat 18", spune Nica Amariucai, batrana de 75 de ani. Trage speranta ca o vor ajuta rugamintile "la sfant". "Am zis sa fac oleaca de pomelnic, sa recunoasca, sa mi le dea. De la noi din sat vin multi, si la toti li s-a rezolvat necazul. Asa a fost si cu o nepoata de-a mea, careia tatal nu-i facuse act de mostenire. S-a imbolnavit cu inima de suparare, a venit aici si s-a rugat. Imediat s-a insanatosit si parintele sau i-a acordat atentia cuvenita", povesteste batrana.


ACATIST. Maria Olaru a sosit a doua la biserica. Are 65 de ani si este din Plugari. Tine in mana un acatist la fel ca pe un dar. Il citeste soptit. "Gheorghe, Maria, Lucica se roaga la Dumnezeu si Maica Domnului si la icoana Sfantului Mina pentru sanatate, spor in casa si pentru alungarea duhurilor rele si pentru dusmanii stiuti si nestiuti si pentru ridicarea lui Gheorghe (sotul sau - n. r.) din patul bolii." Mai an, Maria a avut un proces cu un vecin pentru niste salcami taiati de pe "hatul" familiei sale. "In preajma sarbatorii Sfantului Mina m-am rugat 40 de zile si am castigat procesul. Ni s-a dat dreptate cu ajutorul lui Dumnezeu. Sfantul Mucenic Mina are mari puteri, mai ales pentru sanatate." O femeie din Iazu Vechi s-a rugat si ea, iar fiul sau, care se certa mereu cu nevasta, a gasit pacea in casa.


MÃ…RTURII. Preotul Vasile Nechita, care este parohul bisericii de 22 de ani, spune ca, de fapt, minunile facute de Sfantul Mina sunt nenumarate, numai ca acestea reprezinta "o normalitate". "Pentru un om cu o viata chinuita, agitata, care se loveste numai de anormalitati, intrarea in normalitate, ajungerea la un echilibru si eliberarea sunt o minune", spune parintele. Parohul mai spune ca Sfantul Mina a fost de-a lungul timpului o adevarata oaza de bucurie si adevar pentru multi oameni, nu numai ortodocsi. "Au venit aici si evrei, mai ales inainte de a pleca din tara, in perioada interbelica. Si au venit si foarte multi armeni." El povesteste ca marturii despre biserica apar din 1795. "Cred ca e facuta pe temelia alteia, pentru ca in 1766 un puternic incendiu a afectat Iasiul. In 1986 a fost partial refacuta, iar in 1989 a inceput consolidarea sa. In 1996 s-a terminat totul, inclusiv pictura, si tot atunci am primit un dar nepretuit, vizita moastelor Sfantului Andrei." Mai mult, lacasul adaposteste si icoana Sfantului Mina, despre care se crede ca ar fi fost adusa in Iasi la mijlocul secolului al XVII-lea, de la Constantinopol. Iar faptul ca biserica reprezinta o adevarata bogatie a captitalei Moldovei o dovedeste si vorba Patriarhului Daniel, care a spus odinioara ca aceasta se afla pe platoul de aur al orasului. Acest loc este cunoscut de altfel de toti pelerinii, care, in timpul sarbatorilor Iasului, gasesc acolo un loc de adapost peste noapte, hrana spirituala si trupeasca. In rest, vin credinciosi din familii arondate, peste 1.000 la numar, dar si oameni de la mare distanta. "Majoritatea sunt in varsta si vin sa se roage pentru sanatate, dar sosesc si tineri, mai ales in preajma examenelor. Au ajuns aici si olimpici, si sportivi, ba chiar si unii care aveau testul pentru scoala de soferi, pentru ca in apropiere este o astfel de institutie", a spus preotul. Asta nu inseamna insa ca Biserica Sfantul Mina din Iasi nu este cunoscuta si de credinciosi aflati la sute de kilometri departare, la Iasi ajungand oameni din multe orase ale tarii: Timisoara, Constanta, Targu-Mures, Sibiu, Buzau, Bucuresti si chiar din strainatate.


SÃ…RBÃ…TOARE. Insa, desi zilnic vin credinciosi sa se roage, momentul cel mai asteptat este hramul bisericii, la 11 noiembrie. Atunci nu doar biserica, ci si curtea ei sunt pline cu sute de oameni. Exista deja cateva traditii respectate in fiecare an: pe langa slujbe, cei mai avuti fac daruri celor mai nevoiasi, iar toti oamenii sunt poftiti la hram, sa guste sarmalute si sa bea un pahar cu vin. Si mai este o traditie: pelerinajul la duhovnici, initiat acum 15 ani, pe care multi il asteapta cu bucurie.

"Atunci se merge in locurile unde au trait mari duhovnici, parintele Cleopa, Paisie si Ilarion Argatu, apoi se trece pe la azilul de batrani de la Bogdanesti (Suceava), unde ducem mancare, haine si banii pe care ii putem strange de la credinciosi. Oamenii se ajuta intre ei - cei sanatosi pe cei bolnavi, cei instariti pe cei nevoiasi sau singuri. Si nu doar cu bani, ci si cu rugaciuni, care au facut de multe ori ca unii aflati in stare grava, copii operati pe inima, cardiaci cu by-pass, sa se vindece", ne-a mai spus parintele Vasile Nechita, parohul Bisericii Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Mina din Iasi.


PREGÃ…TIRI. Asa cum sta bine romanilor, credinciosii s-au si apucat sa pregateasca hramul bisericii lor. Unii fac curatenie si ordine in sfantul lacas, altii strang bucate si bani pentru ajutorarea celor saraci, iar gospodinele se intrec in bucate. Pana la ziua cea mare mai este putin, iar bucuria creste cu fiecare clipa scursa. Atunci iesenii ii vor gazdui pe cei sositi de la mare distanta, pentru a merge cu totii la Biserica Sfantul Mina, sa se roage impreuna.


EVLAVIE. "Sfantul Mina e socotit ocrotitorul celor sarmani, nu al celor saraci, ci al celor cu necazuri. Este un sfant al adevarului, care ii face pe oameni plini de recunostinta. Acesta e darul Sfantului Mina, de a te face optimist, de a te determina sa crezi in lucrurile cinstite si curate. Si tocmai de aceea la biserica noastra vin oameni de tot felul, de la unii care se roaga sa castige la Loto si pana la profesori universitari. Este o doamna, decan al unei facultati iesene, care soseste aici in fiecare dimineata, inainte de ora 7:00, pentru a asista la slujba", a adaugat preotul Vasile Nechita, parohul Bisericii cu hramurile "Sfant Mina" si "Sfantul Andrei" din Iasi.


Un lacas de la luterani


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.