La Galele Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER), recent incheiate la Campina, unde au fost prezenti si presedintii celor mai importante asociatii de editori de la noi, Asociatia Editorilor din Romania (AER) si Uniunea Ed
La Galele Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER), recent incheiate la Campina, unde au fost prezenti si presedintii celor mai importante asociatii de editori de la noi, Asociatia Editorilor din Romania (AER) si Uniunea Editorilor din Romania (UER), Ministerul Culturii si Cultelor a fost pus la zid pentru modul dezastruos in care administreaza cultura scrisa nationala.
Neregulile si ilegalitatile din ministerul condus de Adrian Iorgulescu au fost dezvaluite la Campina chiar de un functionar al MCC specializat pe cultura scrisa, Marius Marian Solea. Participantii la Galele APLER au semnat, in urma dezbaterii "Situatia critica a culturii scrise si necesitatea infiintarii Centrului National al Cartii din Romania" condusa de Eugen Simion, Apelul de la Campina-2007 privind infiintarea Centrului National al Cartii in Romania - "ca o alternativa la sistemul defectuos de finantare a culturii scrise nationale, sistem pe care Ministerul Culturii si Cultelor si Administratia Fondului Cultural National il aplica de doi ani de zile".
La 1 iunie 2007, MCC a anuntat pe pagina sa Internet demararea Programului National de Achizitie de Carte si Abonamente la Reviste pentru Bibliotecile Publice. Conform anuntului oficial, procedura de atribuire a contractelor de achizitie a fost cererea de oferte. In acelasi timp, suma alocata pentru acest Program a fost de un milion de lei noi. In cazul in care MCC nu se bazeaza pe o lege secreta de achizitie publica, procedura de achizitie are ca singur temei articolul 124 din OUG nr.34/19 aprilie 2006, privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, ordonanta aflata in vigoare incepand cu data de 23 iulie 2006.
Proceduri amatoristice si ilegale
Articolul 24 din Ordonanta citata precizeaza ca autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de cerere de oferta pentru acest tip de achizitie numai in cazul in care valoarea programului nu depaseste 40.000 de euro. Conform acestei prevederi legale, MCC a incalcat procedurile legale pentru ca intreg Programul de achizitii al MCC depaseste la un simplu calcul 300.000 de euro. Inca din anuntul oficial prin care s-a demarat programul de achizitii, MCC a comis prima ilegalitate. Astfel, in anuntul din iunie 2007, MCC a cerut operatorilor culturali ca pretul cartilor ofertate pentru achizitie sa nu contina TVA. Din nou, MCC a cerut un lucru ilegal pentru ca de la 1 ianuarie 2007 se calculeaza obligatoriu TVA pentru carte (9%). Federatia Editorilor si Difuzorilor de Carte (FEDCER), Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER) ca, de altfel, si ziarul nostru au solicitat MCC in numeroase randuri Ordinul de Ministru nr. 2346/ 22 iunie 2007, prin care sunt aprobate Regulamentul de organizare si functionare al Comisiei Nationale de Achizitie de Carti si Abonamente la Reviste pentru Bibliotecile Publice, precum si Normele metodologice. Incalcandu-se Legea nr. 544 privind liberul acces la informatii de interes public, MCC nu a facut public acest Ordin nici dupa 30 de zile de la expirarea termenului legal de eliberare a documentelor solicitate. Desi consilierul MCC, Marius Marian Solea, de la biroul de specialitate l-a atentionat in repetate randuri pe ministrul Adrian Iorgulescu, prin documente de serviciu, despre neregulile si ilegalitatea in care s-a desfasurat si se desfasoara Programul de achizitii pentru bibliotecile publice, oficialii MCC nu au facut nimic pentru intrarea in legalitate.
Fara studiu de piata
Contrar tuturor normelor legale, MCC a schimbat din mers procedura de achizitie, constatand ca a incalcat prevederile OUG nr.34/2006. Astfel, in momentul de fata opereaza un Ordin al Ministrului prin care achizitia se face prin negocierea cu publicarea prealabila a unui anunt de participare. Daca s-ar fi aplicat de la inceput procedura de negociere cu unica sursa, MCC ar fi trebuit sa aiba un studiu de piata care sa releve ca acel produs (carte) pentru care negociaza cu o editura sa nu mai fi aparut si la o alta, cum se intampla cu precadere in cazul autorilor clasici, atunci cand drepturile de autor sunt intrate in patrimonial cultural national. Majoritatea cartilor achizitionate anul acesta apartin tocmai autorilor clasici. Titluri precum "Vrajitorul din Oz" (Ediura Ivo Print, 1200 exemplare, si Editura Cartex, 820 exemplare), "Aventurile Baronului von Munchhausen" (Clarux, 2000 exemplare, si Maxim Bit GSM, 550 exemplare), "Mos Teaca" (Ivo Print, 900 exemplare, si Corint Serv, 900 exemplare) sunt un argument ca nici aceasta procedura nu este legala.
Solea vanat
De trei ani de zile, functionarul public Marius Marian Solea, consilier al MCC, se lupta din interior cu neregulile grave si cu ilegalitatile institutiei conduse de Adrian Iorgulescu. El a trimis mai multe note oficiale interne si a facut numeroase declaratii publice care au dezvaluit cu documente ilegalitati in urma carora Curtea de Conturi a declansat investigatii specifice la MCC.
In urma acestor avertizari, asupra lui Marius Marian Solea a fost declansata o adevarata prigoana, culminand cu mutarea sa la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru ca el sa nu mai aiba acces la informatiile compromitatoare privind felul in care MCC administreaza banul public. Contactat de ZIUA, dupa ce a aflat de mutarea la Culte, Marius Marian Solea a facut urmatorul comentariu: "Dupa ce au incercat prin referate, prin calificative profesionale nemeritate, prin sanctiuni salariale trimiterea mea in Comisia de disciplina si prin tot felul de presiuni sa demisionez, sa fiu sanctionat si dat afara, la fel cum s-a intamplat si cu o colega a mea, acum este folosita una dintre metodele specifice Partidului Comunist Roman pentru indepartarea dintr-o institutie, mutarea. Exista un text de lege care le permite aceasta masura, dar ea vizeaza indepartarea mea din zona de actiune a actualei conduceri MCC. Ma refer la documente, in primul rand, care, de altfel, sunt publice. Eu nu am avertizat decat exact lucrurile pe care ei le-au facut. Aveam o problema numai daca aceste avertizari nu ar fi fost adevarate. Ceea ce face domnul Adrian Iorgulescu acum este corespondent demnitatii pe care o are. Masura reprezinta una dintre ultimele sale posibilitati de exprimare a puterii. In plus, constat disperarea din spatele acestor tentative. Pe de alta parte, eu nu inteleg cum un om poate sa se complaca intr-o atare conditie schizoida, de mascarici apatic. Cum bine stiti din apelurile semnate de sute de personalitati culturale, din proteste ale Uniunii Scriitorilor, ale asociatiilor de editori si difuzori de carte, acest individ demnitar a reusit sa fie mai antipatizat de catre cei care reprezinta cultura scrisa nationala chiar si decat Suzana Gadea, omologul sau ceausist. DNA poate fi sesizat si de la Culte, in cazul in care domnul Iorgulescu nu s-a gandit la aceasta posibilitate simpla, acum e numai o problema de vointa, de consecventa. Cel mai probabil, acolo, ma va astepta un alt calvar, exil deloc poetic printre <<barbarii>> condusi de catre finul domnului prim-ministru, secretarul de stat de acolo".
Dialogul surzilor
Federatia Editorilor si Distribuitorilor de Carte din Romania (FEDCER) a trimis la 14 septembrie 2007 un Protest privind gravele nereguli ale MCC la achizitiile de carte pentru bibliotecile publice, din acest an. Cu toate acestea, MCC nu a dat nici pana astazi un raspuns.
Pe 19 octombrie 2007, editorii au cerut documentele oficiale care sa justifice legalitatea achizitiilor de carte, dar MCC a trimis un raspuns la Campina, de tot rasul. Datorita, chipurile, complexitatii informatiilor solicitate, editorii trebuie sa astepte un raspuns 30 de zile, desi acest termen era deja depasit. Un "dialog al surzilor" - a comentat presedintele in exercitiu al FEDCER, Ion Tomescu, relatia editorilor cu MCC. La intalnirea profesionala anuala a revistelor culturale si editurilor membre ale APLER de la Campina au participat si Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania (AER), si Mihai Penescu, presedintele Uniunii Editorilor din Romania (UER). Participantii la Galele APLER au semnat Apelul de la Campina-2007 privind infiintarea Centrului National al Cartii in Romania. Semnatarii au propus infiintarea Centrului National al Cartii, ca institutie publica cu personalitate juridica aflata sub tutela Guvernului Romaniei, care sa gestioneze "printr-un management modern, dupa model european, in speta cel francez", strategiile, resursele umane si fondurile pentru sustinerea si promovarea cartii si lecturii. Potrivit propunerilor formulate, Centrul ar urma sa preia personalul cu atributii in domeniu din Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Administratia Fondului Cultural National, precum si programele de achizitie si de sprijin financiar pentru proiecte editoriale. In plus, Centrul ar urma sa aiba si atributii de reglementare, certificare, atestare, informare si monitorizare in domeniul culturii scrise, prin gestionarea unor noi institutii ca Registrul Cartii, a Fondului Cartii, a Catalogului National al Cartii si a altor instrumente de management al domeniului. "Consideram ca aceasta initiativa, la care speram sa adere factorii de decizie politici si administrativi, precum si operatorii culturali din domeniu, poate fi considerata un exemplu de parteneriat public-privat in zona culturii scrise, concretizat in perioada imediat urmatoare prin demersurile unui grup de lucru mandatat sa elaboreze proiectul de act normativ ce reglementeaza infiintarea si activitatea Centrului National al Cartii", se spune in Apelul de la Campina - 2007.
Iorgulescu a stiut de ilegalitati
ZIUA a aflat ca Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a transmis MCC, intr-o prima faza, o adresa din care rezulta ca procedura achizitiilor prin negociere cu unica sursa nu poate fi aplicata. Nota ANRMAP a fost citita in Colegiul MCC chiar de catre ministrul Adrian Iorgulescu pentru ca Demeter Andras, secretarul de stat, sa ia o decizie legala. Ulterior, ANRMAP ar fi trimis o alta adresa catre MCC prin care se da voie acestei proceduri ilegale doar pentru ca MCC sa scape de scandal si de imaginea dezastruoasa. ANRMAP a venit cu urmatoarea solutie ridicola: negocierea se va face pe ISBN-ul fiecarei carti (numarul international standard corespunzator tipului de publicatie), care este, evident, unic, si nu pe continutul cartilor ofertate.
Ordin revocat
Biroul de presa al MCC ne-a informat ca Programul de achizitie publica pentru bibliotecile judetene a fost realizat in anul 2007 in conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Culturii si Cultelor nr 2476/13.08.2007. Normele si regulamentele rezultate din OMCC nr. 2476 sunt publice si pot fi consultate pe site-ul MCC. Prin acest ordin a fost revocat OMCC nr. 2346/22.06.2007, care nu si-a produs efecte in cadrul programului", ne-au transmis cei de la MCC.
Nici un specialist in comisia de negociere
ZIUA a aflat ca din noua Comisie pentru negocierea privind achizitiile de carte si reviste pentru bibliotecile judetene nu face parte nici un specialist MCC pentru cultura scrisa nationala. Motivatia MCC e urmatoarea: "Functionarii publici din MCC vor indeplini in cadrul Comisiei atributii legate strict de operatiuni tehnice si administrative (incheierea contractelor, realizarea formalitatilor pentru ridicarea banilor etc.). De selectia titlurilor se ocupa membrii Comisiei. Acestia sunt oameni din lumea literara si din sistemul de biblioteci, fara nici o legatura cu Ministerul Culturii si Cultelor. Neavand competente in selectarea titlurilor, ci doar tehnice si administrative, functionarii publici din MCC, numiti prin OMCC nr. 2598/29.10.2007, au fost selectati exclusiv din domeniul achizitiilor publice si buget-finante. Pentru a raspunde concret la intrebare: din motivele invocate mai sus, in comisie nu se regaseste nici un specialist al MCC in domeniul culturii scrise".
Bagat in spital
MCC ne-a comunicat motivatiile oficiale privind detasarea consilierului Marius Marian Solea de la cultura scrisa la Secretariatul de Stat pentru Culte. "Secretariatul de Stat pentru Culte a solicitat in vederea elaborarii unor expertize de specialitate, detasarea pentru sase luni a unui specialist in domeniul cultelor. Domnul Marius Marian Solea este absolvent al facultatii de teologie si poate raspunde sub raportul studiilor si competentelor de aceasta activitate", ne-a informat MCC. In urma anuntului de detasare, care a finalizat presiunile si stresul la care MCC l-au spus de mai bine de doi ani de zile, Solea a facut o criza cardiaca si se afla internat la spital.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.