Anuntul de vanzare a producatorului farmaceutic Antibiotice Iasi va fi lansat de AVAS pana la finele lunii noiembrie, dupa ce autoritatea precizase ca va publica anuntul la sfarsitul lui octombrie.
Anuntul va fi publicat dupa ce Guvernul va apro
Anuntul de vanzare a producatorului farmaceutic Antibiotice Iasi va fi lansat de AVAS pana la finele lunii noiembrie, dupa ce autoritatea precizase ca va publica anuntul la sfarsitul lui octombrie.
Anuntul va fi publicat dupa ce Guvernul va aproba strategia de privatizare propusa de catre consultant, a declarat presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu.
Strategia de privatizare elaborata de consultant va fi prezentata AVAS in aceasta saptamana si va fi supusa atentiei Guvernului pentru a fi aprobata sub forma unei hotarari, a precizat seful AVAS.
AVAS a selectat firma germana AT Kearney GmbH, in luna august, drept consultant financiar care sa elaboreze strategia de privatizare a Antibiotice Iasi.
Presedintele AVAS a explicat ca procedura de selectie a consultantului financiar a fost dificila pentru ca cei doi ofertanti, atat castigatorul AT Kearney GmbH, cat si contracandidatul sau, consortiul Alpha Bank, au cerut initial pentru serviciile de consultanta financiara in jur de 900 mii si chiar peste un milion de euro. "AVAS nu a cedat si a fost chiar dispusa sa reia licitatia de selectie a consultantului. In cele din urma, AT Kearney a acceptat sa-si reduca oferta sub plafonul stabilit de AVAS de 350.000 euro", a afirmat Atanasiu.
Anuntul preliminar de vanzare a pachetului de actiuni detinut de AVAS la Antibiotice Iasi catre un investitor sau un consortiu de investitori condus de un producator de medicamente sau o societate de investitii financiare a fost publicat in noiembrie 2006. AVAS a primit 29 scrisori de interes pentru compania farmaceutica ieseana.Eventualele schimbari din AVAS ar putea intarzia termenul pentru privatizareProcesul de privatizare al companiei Antibiotice Iasi ar putea fi incheiat pana la sfarsitul acestui an. "Sunt conditii ca privatizarea Antibiotice sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an", a declarat in martie directorul general al companiei, Ioan Nani.
Anuntata cu surle si tobe, privatizarea producatorului roman de medicamente era prevazuta pentru inceputul acestui an, dupa care Teodor Atanasiu, seful AVAS, a precizat toamna trecuta ca procesul va fi incheiat in primul semestru al anului 2007. Nani spunea la acea vreme ca schimbarile care au avut loc la nivelul conducerii AVAS, dar si alte probleme ale Autoritatii ar putea devansa termenele inaintate pentru privatizarea companiei.Compania nu are preferinte in ceea ce priveste investitorulIn luna noiembrie a anului trecut, surse guvernamentale precizau ca AVAS ar putea modifica strategia de privatizare a Antibiotice, pentru a incuraja investitorii romani. "Nu am nicio preferinta referitoare la viitorul proprietar al Antibiotice. Cu toate acestea, un investitor din strainatate, respectiv o companie importanta, are avantajul tehnologiei si al expertizei suplimentare a produselor", a afirmat Nani. AVAS detine 53,01% din actiunile companiei din Iasi, iar printre actionarii semnificativi se numara SIF Oltenia - 10,09%, Citibank Romania - 6,2% si Broadhurst Investments Limited - 4,9%. Pana la 1 noiembrie 2006, un numar de 22 de investitori interesati de cumpararea societatii Antibiotice au depus scrisori de intentie. "Valoarea de piata a Antibiotice este de aproximativ 300 de milioane de dolari. Nu stiu daca pretul pe care un investitor ar trebui sa-l plateasca pentru achizitionarea participatiei detinute de AVAS (53,01% ar echivala cu circa 159 de milioane de dolari - n.r.) este mare sau nu. Ramane de vazut", a mentionat Nani.Evolutia din ultimele luni a titlurilor ATB la Bursa de Valori Bucuresti a fost destul de fluctuanta, fiind cuprinsa intre 1,8 lei si 2 lei, influentata si de tendinta generala a pietei. In sedinta de ieri, pretul Antibiotice Iasi a stagnat la cotatia de 1,8 lei, pe fondul unor schimburi de aproape 300 de mii de lei.
"Privatizarea Antibiotice Iasi este un fel de poveste care a inceput sa devina un fel de promisiune abandonata, readusa din cand in cand in atentie. Nimeni nu stie in ce stadiu este aceasta operatiune de privatizare, pentru ca au fost facute foarte multe promisiuni, care dureaza de prea mult timp. Am inceput sa ne intrebam cu totii de ce mai vor sa privatizeze aceasta companie. Este profitabila, merge destul de bine, are o rata de productivitate buna, si daca tot nu stiu sa faca altceva decat promisiuni, nici nu stiu de ce mai incearca. Oricum s-a vazut ieri ca acest anunt nu a influentat cotatia de la BVB", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.