Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a celebrat marti, in prima zi a vizitei sale in Statele Unite, reconcilierea franco-americana, salutand prietenia dintre cele doua state. Presa franceza il remarca insa drept "noul pudel" al lui George Bush.
In fata unei mari comunitati a oamenilor de afaceri din cele doua state, apoi in fata comunitatii franceze si la Casa Alba, in prezenta omologului sau american, liderul parizian a reiterat cu fiecare prilej ca disensiunile dintre cele doua tari au luat sfarsit. "Am venit la Washington cu un mesaj foarte simplu. Vreau sa recuceresc inima Americii si asta pe termen lung", a declarat Nicolas Sarkozy, la Washington, inaintea dineului organizat in cinstea sa la Casa Alba.
Bush i-a urat oaspetelui sau bun-venit in limba franceza, inainte de a evoca, intr-o maniera mai sobra "mostenirea lui Lafayettte" si cooperarea dintre cele doua state, noteaza Mediafax. Sarkozy a profitat de ocazie pentru a mentiona devalorizarea dolarului american in fata euro, dupa ce, marti, moneda americana a inregistrat un nou "record" de depreciere atingand un raport de 1,4570. "O economie puternica trebuie sa aiba o moneda puternica. Nu aveti nevoie de un dolar prea slab, tehnologia si cunostintele voastre sunt suficiente", a comentat el. Dupa prima dupa amiaza in Statele Unite, Sarkozy a continuat, ieri, ceremoniile de reconciliere a relatiilor franco-americane intr-un cadru mai solemn, la Capitoliu, in fata celor doua camere ale Congresului american. Aceasta "mare onoare" este salutata intr-o maniera deosebita de partea franceza, intrucat este locul in care Camera reprezentantilor si Senatul au desfasurat prima lor sedinta comuna in 1824 pentru a asculta discursul unui alt oficial francez, marchizul de Lafayette. (I.C.)