Fata de mijlocul acestei saptamani, in care toamna a semanat cat de cat a toamna, week-end-ul care ne asteapta va aduce din nou frigul in Romania.

Conform specialistilor ANM, de maine vremea se va raci accentuat. Vinovata este masa de aer
Fata de mijlocul acestei saptamani, in care toamna a semanat cat de cat a toamna, week-end-ul care ne asteapta va aduce din nou frigul in Romania.

Conform specialistilor ANM, de maine vremea se va raci accentuat. Vinovata este masa de aer rece de origine polara ce vine din nord-vestul continentului si care va traversa tara noastra. Vor fi precipitatii la inceput sub forma de ploaie, apoi se vor transforma in lapovita si ninsoare. Astfel vor fi ninsori in toata Romania, cu exceptia sud-estului, acolo unde ploile vor fi stapane. Temperaturile maxime nu vor depasi 8... 10 grade Celsius, iar minimele vor fi negative. Si in Bucuresti, sambata si duminica, mercurul termometrelor nu va depasi 6 grade Celsius. Vantul va avea intensificari, iar in zona montana va sufla tare, viscolind zapada.

Despre o revenire a vremii putem vorbi abia la mijlocul saptamanii viitoare, atunci cand ploile vor inceta, cel putin in sudul tarii, insa in centru si in nord aspectul vremii va fi la "limita" pentru luna noiembrie. In concluzie, putem afirma ca valorile de temperatura care ne asteapta la acest sfarsit de saptamana, dar si in primele zile ale celei viitoare sunt caracteristice unei prime luni de iarna. 
 Â Comentariul Specialistul: In sud-vestul Europei, dar si in extremitatea sa de rasarit, presiu­nea atmosferica se va mentine ridicata, iar in restul continentului va continua sa scada. Scaderea va fi mai accentuata in bazinul central al Marii Mediterane si in zona Marii Adriatice, unde se vor dezvolta alte sisteme noroase, bogate in ume­zea­la de deasupra intinderilor de apa ale acestor mari. In culoarul depresionar vor actiona sistemele fron­tale care fac legatura intre nordul si sudul Europei, si cum circulatia ae­ru­lui nu le favorizeaza indepar­ta­rea de locul lor de formare, pre­ci­pi­ta­tiile vor fi si astazi, dar si in zilele ur­ma­toa­re, in tarile nor­di­ce, centra­le si sud-estice, la in­ce­put sub forma de ploaie, apoi mai ales lapovita si ninsoare. meteorolog Romica Jurca Azi in tara: Bacau 10°C Baia Mare 7°C Brasov 7°C Buzau 11°C Cluj-Napoca 6°C Constanta 11°C Craiova 12°C Deva 11°C Galati 11°C Iasi 9°C Miercurea-Ciuc 4°C Oradea 10°C Pitesti 11°C Sibiu 9°C Suceava 9°C Targu-Mures 8°C Timisoara 12°C   La munte: Azi (vineri): Cerul va fi mai mult noros si pe arii extinse vor cadea precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare. Izolat, in Carpatii Occidentali cantitatile de apa vor depasi 20... 25 l/mp. Maine (sambata): Vremea se va raci. Cerul va fi mai mult noros, pe arii extinse va ninge, iar vantul va sufla tare, viscolind ninsoarea. Poimaine (duminica): Vremea va fi rece. Cerul va fi noros si pe arii extinse va ninge. Vantul va sufla tare, viscolind ninsoarea.   Bucuresti: max. 11°C min. 3°C Azi (vineri): Cerul va fi temporar noros, iar noaptea vor fi conditii de ploaie. Maine (sambata): Vremea se va raci. Cerul va fi mai mult noros si ziua, temporar, va ploua. Vantul va sufla moderat si cu intensificari. Maxima: 6°C, iar minima: - 3°C. Poimaine (duminica): Vremea va fi rece, cerul noros si vor fi conditii de ploaie. Vantul va sufla cu inten­si­fi­ca­ri. Maxima: 6°C, iar minima: - 3°C.   Drumetii: Timisul de Sus - Cascada Tamina - Varful Piatra Mare Traseul porneste de la posta din Timisul de Sus pe drumul forestier de pe Valea Timisului. Pe dreapta se distinge poteca marcata cu banda albastra, care traver­sea­za apa si urca pe culmea Baii Mici, ce desparte Timisul Sec de Jos de Valea Carierei. De aici se zareste culmea calcaroasa a muntelui. Drumul continua circa 200 m pe Valea Pietrei Mici, apoi traver­sea­za apa si urca spre Piciorul Gal­be­zei. Se depaseste linia de creasta pentru a se inscrie pe versantul sud-estic al muntelui, trecand printr-o padure. Se ajunge la poienile care formeaza Timisul Sec de Jos, de unde se ajunge la un gol de munte. De aici se parcurge pa­sunea subalpina, pentru a ajunge la Varful Pietrei Mari. Din varf se coboara la fosta Cabana Piatra Mare, de unde se poate face retur.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.