Presupusul asasin al tanarului din Craiova, gasit transat sub doua poduri din judetul Caras-Severin, urmeaza sa fie dus, in cursul acestei saptamani, la Penitenciarul Jilava, pentru o expertiza medico-legala. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, procurorul Magda Badescu, a informat ieri ca in ultimele zile anchetatorii au depistat persoanele carora Cosmin Lazaroiu, acuzat de oribila crima, le-ar fi vandut o parte din telefoanele victimei. "Au fost gasite persoanele care au cumparat telefoanele de la suspect. Acum urmeaza sa fie audiate si aceste persoane pentru a stabili imprejurarile in care au fost cumparate aparatele mobile", a precizat Badescu. Anchetatorii urmeaza sa stabileasca daca victima, Ion Leontin Bebu, avea, in momentul omorului, bijuteriile pe care familia sa sustine ca le detinea. Cosmin Lazaroiu, fost agent la Penitenciarul Pelendava, va fi transferat la sfarsitul acestei saptamani la Spitalul de la Penitenciarul Jilava, unde va fi examinat de comisia nationala a penitenciarelor pentru expertizare psihiatrica, pentru a se stabili daca ucigasul a avut sau nu discernamant in momentul savarsirii faptei. "Lazaroiu va fi transportat la spitalul Penitenciarului Jilava sub escorta IJP Dolj. Acum se fac demersuri pentru a intocmi actele necesare acestui transfer. El va fi spus unor analize psihiatrice, facute de o comisie medico-legala special intrunita. Este o procedura standard, foarte bine pusa la punct", a precizat Magda Badescu, citata de Mediafax. Aceasta a spus insa ca nu poate declara cu exactitate care va fi momentul in care Cosmin Lazaroiu va fi prezent in fata comisiei psihiatrice. "Acest lucru se va intampla cel tarziu luni", a spus Badescu.
Arestat
Politistii doljeni l-au arestat in urma cu o saptamana (in noaptea de 25 octombrie) pe Cosmin Lazaroiu, suspectat ca l-ar fi ucis si transat pe craioveanul Leontin Ion Bebu, al carui trup a fost descoperit pe data de 13 octombrie a acestui an in apropierea localitatii Constantin Daicoviciu, judetul Caras-Severin. O zi mai tarziu, magistratii Tribunalului Dolj au eliberat un mandat de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele lui Lazaroiu, care ar fi recunoscut in fata procurorului de caz ca l-a ucis pe Ion Leontin Bebu. Conform unui comunicat transmis de conducerea Penitenciarului Pelendava din Craiova, Cosmin Lazaroi este angajat al unitatii in functia de agent operativ principal III (supraveghere), din ianuarie 2001.
"Reconstituirea" anchetatorilor
Conform datelor furnizate de IPJ Dolj, crima ar fi avut loc pe data de 4 octombrie anul curent, inainte de orele 19.00, chiar in ziua in care victima a fost data disparuta la politie. Seful IPJ Dolj, comisarul sef Georgel Enescu, a sustinut ca Leontin Bebu si Cosmin Lazaroiu se cunosteau, iar mobilul crimei au fost banii. "Cosmin Lazaroiu l-a apelat pe Ion Leontin Bebu in data de 4 octombrie, la ora 16.55, si i-a spus sa vina pana la locuinta sa, o garsoniera din cartierul Rovine. Din raportul informativ rezulta ca agentul de paza a intrat de serviciu in aceeasi zi la ora 19.00. Crima a avut loc in acest interval orar", a afirmat Enescu. Bebu a fost ucis, potrivit anchetatorilor, in urma unei lovituri puternice data la cap, cadavrul sau fiind transat cu panze de bomfaier si cutite intre 6 si 7 octombrie. "Cadavrul a stat mai bine de o zi in casa lui Cosmin Lazaroiu. Dupa ce l-a ucis, el a plecat la serviciu pentru tura sa obisnuita. S-a intors acasa si a inceput operatiunea de transare. Operatiunea a fost una grea, motiv pentru care o parte din bucatile mai mici din corp le-a conservat in frigider. Asa se explica faptul ca unele bucati din trupul sau erau in putrefactie, iar altele nu", a explicat Georgel Enescu, citat de Mediafax. Comandantul Politiei doljene sustine ca agentul de la penitenciar a incercat sa scape de toate dovezile incriminatorii din apartamentul sau. "El a incercat sa scape de dovezi. Covorul in care era infasurata o parte din cadavru era din locuinta sa. El si-a luat un alt covor. Anchetatorii au ridicat insa mai multe probe biologice din apartamentul sau care au fost date la laborator pentru a fi analizate", a mai spus Enescu. Victima ar fi avut de recuperat de la Lazaroiu, potrivit lui Enescu, "7000 - 8000 de euro". "Victima lua bani cu imprumut de la alti oameni pe care apoi ii imprumuta altora. Un fel de camatarie intermediara. Lazaroiu trebuia sa-i achite victimei 7000 - 8000 euro. Din datele noastre, in data de 10 octombrie trebuia sa inceapa scadenta datoriei. Stim ca el avea mai multe imprumuturi facute la mai multe persoane. Probabil ca nu mai avea bani de unde sa-i dea si a apelat la aceasta masura. In urma audierilor, tanarul spune ca mai avea sa-i dea o suma de 2600 de euro", a mai spus Enescu.