Un nou conflict institutional s-a declansat intre Palatul Cotroceni si Palatul Parlamentului, pe tema Legii referendumului. Presedintele a retrimis legea pentru a doua oara la Parlament pentru reexaminare, dar alesii spun ca au mai discutat-o o data
Un nou conflict institutional s-a declansat intre Palatul Cotroceni si Palatul Parlamentului, pe tema Legii referendumului. Presedintele a retrimis legea pentru a doua oara la Parlament pentru reexaminare, dar alesii spun ca au mai discutat-o o data, la cererea lui Basescu, si ca ar fi neconstituitional sa o dezbata si a doua oara. Presedintii Camerei si Senatului ii vor cere sefului statului sa promulge legea, in caz contrar conflictul dintre autoritati avand toate sansele sa se lase cu o noua reclamatie la Curtea Constitutionala. Seful statului vrea o lege a referendumului care sa-i permita organizarea unui alt referendumn cand doreste,- in contextul in care anul 2008 este unul electoral-, insa marea majoritate a parlamentarilor nu doreste asa ceva.

„Presedintele si-a facut un obicei din a nu respecta Constitutia“, considera vicepresedintele Camerei, Eugen Nicolicea (PSD), autorul amendamentului pentru care Basescu a refuzat sa promulge legea referendumului. Presedintele nu e de acord cu prevederea potrivit careia „nu pot fi organizate alegeri locale, nationale si europene simultan cu scrutinul pentru referendum “, aratand ca, in acest fel, i s-ar limita dreptul constitutional de a convoca o consultare populara cand doreste. Initiatorul amendamentului se apara si spune ca, dimpotriva, legea prevede clar ca referendumul are prioritate in fata altor alegeri.

Pe langa Constitutie
Potrivit Constitutiei, presedintele are dreptul sa ceara o singura data reexaminarea unei legi, or prin aceasta retrimitere seful statului incalca art. 77, alin. 2. In cererea sefului statului se invoca faptul ca prin amendamentul adus ar fi rezultat, in fapt, o alta lege. Departamentul Legislativ al Camerei remarca, dimpotriva, ca este aceeasi lege pe care Basescu a restrimis-o Parlamentului si in data de 12 ianuarie 2007. Presedintele nu a respectat nici termenul constitutional in care trebuia sa promulge legea adoptata de Parlament dupa reexaminare, adica zece zile (respectiv 29 octombrie a.c.). Intrucat seful statului a incalcat art. 77 alin. 2 si 3 din Constitutie, presedintii Camerei si Senatului ii vor trimite o notificare in scris cerandu-i sa promulge de urgenta Legea referendumului. In caz contrar, conflictul dintre Palate va fi judecat de Curtea Constitutionala.

Democratii, dupa cum bate vantul...
Democratii s-au autoizolat ieri de restul parlamentarilor si nu au mai vrut sa participe la votarea Comisiei pentru repartizarea timpilor de antena. Dupa ce saptamana trecuta si-au criticat colegii de Parlament pentru ca nu au dat unda verde acestei Comisii, intre timp, democratii au descoperit ca „exista prevederi clare cine se ocupa de problema organizarii dezbaterilor pe o problema cum este referendumul“, cum ar fi o Decizie a CNA. PD a incercat sa boicoteze sedinta, retragandu-se din plen astfel incat sa poata contesta lipsa cvorumului. S-au retras prea tarziu, pentru ca presedintele de sedinta deja anuntase ca este cvorum pentru votarea Comisiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.