Comisia Europeana a aprobat controversatul proiect bulgar de construire a centralei nucleare de la Belene, aflata la doar 13 km de Zimnicea si la 100 de kilometri de Bucuresti.
Acordul, semnat anul trecut cu o luna inainte de aderarea Bulgarie
Comisia Europeana a aprobat controversatul proiect bulgar de construire a centralei nucleare de la Belene, aflata la doar 13 km de Zimnicea si la 100 de kilometri de Bucuresti.
Acordul, semnat anul trecut cu o luna inainte de aderarea Bulgariei la UE, avea nevoie de aprobarea CE pentru ca proiectul sa poata fi implementat, a anuntat operatorul energetic national NEK. NEK va detine 51% din compania care va construi si opera centrala nucleara, iar restul de 49% din actiuni vor fi scoase la vanzare intr-o licitatie la care s-au inscris companiile CEZ din Cehia, E.ON din Germania, Electrabel din Belgia si Enel din Italia.
In urma avizului favorabil primit de la Bruxelles, Bulgaria poate depune cerere pentru contractarea unui credit in valoare de 300 de milioane de euro de la agentia europeana Euratom. Lucrarile au fost reluate anul acesta cu o finantare de 250 de milioane de euro de la BNP Paribas.

Mai mult de 100 de organizatii non-guvernamentale au atras atentia CE sa nu acorde finantari proiectului Belene, insa Executivul de la Bruxelles a motivat ca nu poate opri finantarile private. Costurile to tale de constructie ale centralei, echipata cu doua generatoare ruse de 1.000 de wati fiecare, sunt estimate la patru miliarde de euro. Constructia a inceput in 1987, dar a fost suspendata din cauza gravelor riscuri in 1991.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.