Pana in anul 2030, combustibilii fosili vor ramane principala sursa de energie la nivel mondial, desi cererea de petrol se va reduce usor, insa acest declin va fi contrabalansat de importanta mai mare a carbunelui, se arata intr-un raport al Agentiei
Pana in anul 2030, combustibilii fosili vor ramane principala sursa de energie la nivel mondial, desi cererea de petrol se va reduce usor, insa acest declin va fi contrabalansat de importanta mai mare a carbunelui, se arata intr-un raport al Agentiei Internationale pentru Energie, citat de Mediafax.
Potrivit estimarilor AIE, centralizate in raportul anual World Energy Outlook, preluat de Reuters, combustibilii fosili vor acoperi in proportie de 84% cresterea cererii de energie in perioada 2005-2030, consumul de energie fiind estimat, la finele intervalului mentionat, la 17,7 miliarde de tone echivalent petrol, fata de 11,4 miliarde de tone in anul 2005. Petrolul va ramane in continuare cea mai importanta sursa individuala de energie, insa ponderea sa in cererea globala de energie primara va scadea de la 35% la 32%.
Continuand trendul puternic ascedent din ultimii ani, cererea de carbune va inregistra cea mai semnificativa crestere in termeni absoluti, avansul plasandu-se la 73% in perioada 2005-2030. In urma acestei evolutii, ponderea carbunelui in cererea mondiala de energie va creste de la 25% la 28%. China si India va inregistra cel mai semnificativ avans in ceea ce priveste consumul de carbune.
Un alt combustibil cu un grad mult mai scazut de poluare decat carbunele si care va inregistra o crestere moderata a gradului de utilizare la nivel mondial, de la 21% la 22%, sunt gazele naturale. Energia nucleara, care nu genereaza emisii de dioxid de carbon, va fi utilizata intr-o proportie mai mica, reprezentand 5% din cererea globala, fata de 6% la inceputul intervalului analizat.
Hidroenergia isi mentine o pondere de 2% in cererea globala de energie, ponderea biomasei va scadea de la 10% la 9% in mixul energetic, in timp ce alte surse regenerabile de energie vor fi utilizate intr-o masura usor mai mare.
Cererea de energie primara reprezinta cererea pentru materii prime utilizate la generarea de caldura, produse petroliere rafinate sau electricitate.
In ansamblu, cererea globala de energie va creste cu 50% pana in 2030, avans determinat in proportie de 45% de China si India.
Potrivit concluziilor raportului AIE, dependenta statelor consumatoare de titei fata de OPEC si Rusia va creste, evolutie care va spori riscurile asociate sigurantei energetice. OPEC va asigura in 2030 52% din livrarile internationale de titei, comparativ cu 42% in prezent. AIE apreciaza ca datele cuprinse in raportul din acest an constituie cele mai defavorabile perspective semnalate vreodata. ''Ţarile bogate nu au reusit sa ia masuri concrete in vederea imbunatatirii sigurantei energetice si incetinirii impactului negativ al schimbarilor climatice'', a spus Fatih Birol, economist-sef la AIE. "Nu pot spune ca am observat eforturi satisfacatoare in vederea modificarii trendurilor actuale in cazul niciuneia dintre tarile care fac parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, OECD. Acesta este motivul pentru care perspectivele noastre sunt atat de pesimiste", a adaugat Birol.
El a solicitat tarilor dezvoltate sa identifice rapid modalitatile de incetinire a avansului cererii de petrol si de imbunatatire a eficientei energetice si sa pregateasca un program global pentru solutionarea problemelor legate de schimbarile climatice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.