Pentru a evita clauza de salvgardare, care presupune pierderea a 25% din fondurile alocate de UE pentru subventiile agricole, Romania trebuia sa recupereze intarzierile si sa rezolve deficientele de la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultu
Pentru a evita clauza de salvgardare, care presupune pierderea a 25% din fondurile alocate de UE pentru subventiile agricole, Romania trebuia sa recupereze intarzierile si sa rezolve deficientele de la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in aceasta saptamana, mai exact, pana azi. Dar de ce s-a ajuns in aceasta situatie? De ce din 2004, cand a fost infiintata, APIA nu a reusit sa-si atinga "obiectivele"?


Surse apropiate institutiei ne-au declarat ca neregulile de la APIA sunt vechi si multe, unele strigatoare la cer. Pe de-o parte, au existat inca de la inceput probleme legate de dotarea tehnica. Astfel, reteaua informatica a functionat defectuos din start, din cauza softului adaptat de SIVECO si a cablarilor necorespunzatoare, ceea ce a facut ca accesul la internet sa fie extrem de greoi. Apoi, calculatoarele pe care se opereaza, desi au fost achizitionate la preturi mult peste cele de pe piata, s-au dovedit neperformante. De aici, o serie de intarzieri in preluarea, centralizarea si transmiterea datelor din teritoriu spre centru, dar si invers, de la Bucuresti spre judete. Nici autoturismele achizitionate de agentie - Hyundai Tucson - nu s-au dovedit prea potrivite, din cauza ca sistemul 4x4 nu are si optiunea de tractiune pe doua roti, ceea ce conduce la un consum foarte mare de carburant, deci, la o folosire limitata. De asemenea, ATV-urile achizitionate pentru sucursale sunt prea puternice si provoaca riscuri in exploatare.


PILE, NEAMURI, CUMETRII. Dar cele mai mari nereguli, semnalate inca de la infiintarea agentiei, sunt datorate lipsei de profesionism a angajatilor, multi dintre acestia neavand studii de specialitate, fiind incadrati pe baza de pile sau rudenie. Potrivit surselor amintite, in multe posturi de conducere au fost alese persoane pe criterii politice sau pe baza de cumetrie. Un exemplu in acest sens este directorul Directiei Inspectie, Giani Marian Dinu, de profesie inginer electromecanic - marina, fost sef la ADP Sector 4, unde se spune ca ar fi lasat o serie de litigii pentru spatii comerciale atribuite ilegal. Ca omul n-are nici o treaba cu Inspectia de la APIA o dovedesc "sarcinile" pe care acesta le da subordonatilor, cum ar fi sa fotografieze urechile crotaliate ale oilor (in fiecare ferma controlata exista cateva mii de oi - n.r.). "Boss-ul" si-a adus la agentie o gramada de rude si parteneri de afaceri, cum ar fi un anume Catalin, fost angajat al Primariei Sectorului 4, dar si pe cumnata Sofia, pe fina Nicoleta etc. Omul nu trece pe la serviciu decat foarte rar, isi convoaca oamenii pe la restaurant, pentru a-si sarbatori onomastica, sau pe la mitinguri politice ale PNL, in timpul programului.


Alti angajati ai APIA, in loc sa se ocupe de sarcinile care le revin si pentru care sunt platiti, se ocupa de aprovizionarea si bunul mers al firmelor proprii, ale prietenilor etc. Aceste lucruri sunt cunoscute de sefii de la agricultura, dar nimeni nu ia nici o masura. De altfel, sursele noastre ne-au declarat ca la minister exista o nota de control care evidentiaza toate aceste neajunsuri, dar care nu a fost semnata de fostul ministru Decebal Traian Remes si s-a pierdut pe undeva dupa demiterea acestuia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.