CE BEM, CE MANCÅM  
Salamul analizat reprezinta o multitudine de grasimi combinate cu E-uri, care sa le dea un gust placut. Amestecul a fost fiert si afumat, scazandu-i si mai mult valoarea nutritionala.


Salamul Caro de la Caroli este un exemplu clar de armonie intre aditivi alimentari si ingrediente "obisnuite", avand in compozitie cate sapte din fiecare. Citind eticheta ne dam seama ca nici macar ingredientele normale nu sunt tocmai bune pentru sanatate. Lista compozitionala cuprinde: "carne de porc, carne de vita, slanina, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E 250), proteina vegetala din soia, acidifiant (glucono-delta-lactona E 575), stabilizatori (polisfat de sodiu E 452), antioxidant (izoascorbat de sodiu 301, acid ascorbic E 300), dextroza, potentiator de gust (glutamat de sodiu E 621), colorant natural (carmin E 120)". Toate aceste ingrediente au fost amestecate, fierte si afumate. Membrana artificiala nu este nici ea comestibila.ANALIZÃ…. Salamul Caro este un produs din carne din categoria salamurilor cu un profil nutritional caracteristic acestor preparate. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi remarca faptul ca acesta este bogat in grasimi saturate de origine animala, cu un exces de sare (clorura de sodiu), exces de fosfor provenind in special din aditivul E 472. Salamul contine si obisnuitul conservant si colorant indirect E 250, nitritul de sodiu si potentiatorul de gust nelipsit, glutamatul de sodiu E 621. Produsul este afumat, inrautatind calitatea nutritionala a acestuia.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de sindrom metabolic, suferinzilor de boli hepatice si renale, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza), suferinzilor de hiperuricemie (guta). Specialistul nostru precizeaza ca persoanele sanatoase si active pot consuma produsul cu moderatie ca parte a unei diete diversificate si echilibrate.
PrecizariRubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43.  sau pe e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.