La Parchetul General a fost depusa ieri o sesizare penala impotriva generalului Nicolae Plesita si a cinci fosti diplomati despre care se crede ca au fost implicati in actiunile teroriste din Germania Federala in perioada comunista.


La Parchetul General a fost depusa ieri o sesizare penala impotriva generalului Nicolae Plesita si a cinci fosti diplomati despre care se crede ca au fost implicati in actiunile teroriste din Germania Federala in perioada comunista.


Cei cinci diplomati romani au fost declarati in 1984 persona non grata de Guvernul federal german la numai zece zile de la vizita la Bonn a lui Ceausescu, unde acesta a discutat cu cancelarul federal Helmut Kohl vanzarea etnicilor germani din Romania. Cei cinci sunt acuzati ca ar fi fost implicati in trimiterea coletelor-capcana pentru disidentii Paul Goma, Serban Orescu si Nicolae Penescu, dar si pentru legaturi cu atentatul cu bomba de la 21 februarie 1981 de la postul de radio "Europa Libera".


FAPTE DE TERORISM. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o sesizare penala privind fapte de terorism savarsite de generalul de Securitate Nicolae Plesita, respectiv de cinci fosti diplomati ai Ambasadei Republicii Socialiste Romania la Bonn (Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu si Ion Grecu). Cei cinci fosti diplomati romani au fost expulzati din Germania pe baza informatiilor oferite de un defector roman, ofiterul DIE Constantin Constantinescu, cifratorul-sef al Ambasadei Romaniei la Bonn.


ACUZATIILE. Cotidianul german Die Welt a publicat in 1984 invinuirile aduse celor cinci pe baza acuzatiilor formulate de un defector roman, dar si a cercetarilor facute de BND, spionajul vest-german. Varstele celor cinci sunt din momentul 1984, dupa cum au fost ele relatate atunci. - Ion Constantin, 38 de ani, secretar III la Ambasada Romaniei. A pus la cale amplasarea unei bombe la sediul central al postului de radio "Europa Libera" din München. Potrivit informatiilor obtinute, acesta este ofiterul de Securitate cu numele de cod "Andrei", care a livrat bandei lui Carlos Sacalul bomba pusa la sediul Europei Libere.

- Ioan Lupu, 44 de ani, secretar I al Ambasadei Romaniei din Bonn si traducatorul oficial al lui Ceausescu. A pus la cale rapirea si uciderea unui emigrant roman.

- Ion Grecu, 40 de ani, atasatul militar al Ambasadei Romaniei din Bonn, planuia un atentat cu gaz lacrimogen.

- Dan Mihoc, 39 de ani, secretar II al Ambasadei Romaniei la Bonn. Este acuzat ca a planuit atentate cu colete explozive, avand ca tinta personalitati din exil ca Paul Goma, Serban Orescu si Nicolae Penescu.

- Constantin Ciobanu, 40 de ani, angajat al Ambasadei Romaniei din Bonn, seful  rezidentei. A pus la cale atentate si crime impotriva disidentilor romani, printre cei vizati aflandu-se si Emil Georgescu, realizatorul emisiunii "Actualitatea Romaneasca" de la postul de radio "Europa Libera".


NOTE ALE SPIONAJULUI AMERICAN. In plangerea penala se spune ca Ion Grecu si Ioan Lupu sunt identificati in rapoarte ale spionajului american drept personajele principale in cazul "RITA-CORBU", ce a constat intr-un atac cu gaze asupra unui cetatean german de origine romana, datat 2 mai 1984. In acest dosar, despre Grecu sunt indicii ca a coordonat atentatul impotriva unei foste membre importante a PCR, care ceruse azil politic in Occident dupa ce fusese marginalizata in Romania ca urmare a unui asa-numit "comportament antiromanesc" pe care il manifestase in timpul unei misiuni oficiale in RFG.


In aceeasi operatiune, Lupu avusese misiunea de a pregati informativ operatiunea si de a distrage atentia de la Ambasada Romaniei, se arata intr-un document al Central Intelligence Agency (CIA). Intr-un alt caz, alaturi de cei doi a fost implicat si Constantin Ciobanu. Este vorba de planul rapirii (asasinarii in caz de esec) a unui fizician roman, ruda apropiata a unui inalt demnitar comunist, stabilit a avea loc in iunie 1984 . Tot intr-un raport al spionajului american, Constantin Ciobanu, Dan Mihoc si Ion Constantin sunt identificati drept surse informative in cadrul unui plan de atac cu bomba asupra sediului "Europei Libere". Dezvaluirile lui Constantin Constantinescu, precum si alte informatii ale BND-ului german au determinat expulzarea celor cinci diplomati romani din Germania Federala, avand in vedere "imunitatea" conferita prin statutul diplomatic.


DETALII. Un indiciu cu privire la punctul de plecare al atentatelor din 3 si 4 februarie 1981 se afla in cartea generalului Ion Mihai Pacepa, "Cartea neagra a Securitatii". In ultima discutie pe care fostul general a avut-o cu Ceausescu inaintea defectarii i s-a cerut sa-i elimine pe unii dintre redactorii romani de la "Europa Libera", incepand cu directorul programului romanesc, Noel Bernard. Acesta a fost, potrivit afirmatiilor fostului general, si motivul defectarii sale. Noel Bernard urma sa fie ucis prin iradiere, iar ceilalti, care apar in discutie, Paul Goma si Emil Georgescu, urma sa fie lichidati cu ajutorul unor "pachete pline cu Semtex, care sa-i faca carne tocata". Aceasta este exact descrierea modalitatii cum s-au produs atentatele din februarie 1981. Tot in aceeasi discutie, la sfarsit, Ceausescu s-a exprimat ca, in final, "trebe d-distrus intreg v-vesparu" - postul de radio "Europa Libera" de la München (Ion Mihai Pacepa, Cartea neagra a Securitatii, vol. 3, Bucuresti, Editura Omega, 1999, p. 142-143).


COLETELE-BOMBÃ…. La 3 februarie 1981, Nicolae Penescu, in varsta de 85 de ani, fost ministru de Interne intre 4 noiembrie si 5 decembrie 1944, fost detinut politic timp de 10 ani si fondator al "Consiliului National Roman" in exil, a primit la locuinta sa din Paris un pachet al carui continut declarat era o carte: "Memoriile lui Nikita Hrusciov" in limba spaniola. In realitate, pachetul disimula o incarcatura exploziva. Explozia l-a ranit grav pe Nicolae Penescu, iar dupa cateva luni de spitalizare a decedat din cauza unor probleme respiratorii, dupa cum ne-a declarat coordonatorul investigatiei IICCR, Andrei Muraru.


Datorita biografiei si preocuparilor sale, Nicolae Penescu a fost permanent un obiectiv al Securitatii. In aceeasi zi, 3 februarie 1981, scriitorul Paul Goma (a primit si el un colet-capcana). Acesta a fost mai circumspect cu pachetul pe care il primise, motiv pentru care l-a deschis cu prudenta si, cand a observat fire si pile electrice, l-a depus in baie si a chemat politia. In timpul dezamorsarii, seful Serviciului de Deminare al DST a fost ranit. Ultimul care a primit coletul-capcana, la 4 februarie 1981, a fost Serban Orescu, presedintele Cercului Democrat al Romanilor din Germania, colaborator si viitor angajat la Sectia Romana a postului de radio "Europa Libera". Si acesta a fost ranit in urma exploziei coletului, la picior, la mana si i-a fost afectat auzul. A stat in spital o saptamana, ne-a precizat Andrei Muraru. Supararea Securitatii era ca, in noiembrie 1980, la Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de la Madrid, cei mai vehementi denuntatori ai incalcarii drepturilor omului in Romania au fost Paul Goma, Nicolae Penescu si Serban Orescu. IICCR considera ca generalul Nicolae Plesita, fostul sef al CIE, a fost coordonatorul atentatelor, dar sunt indicii ca ordinul suprem apartinuse lui Nicolae Ceausescu. "Printre documentele pe care le-am depus la Parchet se afla si un plan din anul 1980, semnat de generalul Plesita, in care se spune clar ca impotriva unor colaboratori ai «Europei Libere» se vor lua masuri, inclusiv trimiterea de colete explozive", ne-a declarat Andrei Muraru.
a€¢ Confesiunile generalului Pacepa: Nicolae Plesita, teroristul de la Europa Libera


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin