In articolele anterioare am aratat ca strategia speculativa este una fiabila, care se poate adapta oricaror conditii ale pietei la termen (crestere/scadere). Totodata, ea este apreciata de investitorii cu "apetit mai ridicat de risc". Dar si acest ri
In articolele anterioare am aratat ca strategia speculativa este una fiabila, care se poate adapta oricaror conditii ale pietei la termen (crestere/scadere). Totodata, ea este apreciata de investitorii cu "apetit mai ridicat de risc". Dar si acest risc pe care orice speculator este dispus sa si-l asume, este unul, pana la urma, "gandit", analizat. Asumarea riscurilor speculative nu se realizeaza "in orb", ci in urma studierii temeinice a pietei si dupa intocmirea unui plan de afaceri bine pus la punct, intr-un mod identic cu cel in care sunt realizate planurile unei companii.
Un plan de afaceri detaliat si bine conceput este la fel de important pentru speculator ca si o buna metodologie de tranzactionare, stabilirea celor doua fiind conditii esentiale ce trebuie indeplinite inainte de tranzactionarea efectiva.
Conform specialistilor de la bursa din Sibiu, "planul de afaceri ii impune speculatorului sa-si formuleze viziunea si strategiile pentru a ajunge acolo unde isi propune, precum si modul in care el planifica sa ajunga la rezultatele dorite. Un bun plan de afaceri necesita identificarea resurselor pe care le are si pe acelea de care are nevoie, problemele potentiale si solutiile adecvate, banii pe care ii va obtine si cei pe care doreste sa ii castige".
Pe scurt, putem observa ca un bun plan de afaceri il tine pe speculator departe de domeniul fanteziei, cu picioarele pe pamant, si il ghideaza in directia cea buna. "Odata ce speculatorii isi depasesc reticenta fata de crearea unui plan de tranzactionare, ei gasesc acest proces din ce in ce mai fascinant, precizeaza un oficial al bursei. Planul devine astfel o harta care arata calea spre succesul viitor si acesta este un subiect interesant pentru oricine".
Pentru a intocmi un plan de afaceri care are ca tematica speculatia pe piata derivatelor, trebuie parcurse o serie de etape pe care le vom ilustra in cele ce urmeaza. Declararea misiuniiPrima etapa, care reprezinta insasi structura de rezistenta a intregului plan este declararea misiunii propuse astfel incat, pe parcursul strategiei, drumul sa fie urmat fara sincope. "Ca investitor, trebuie sa decideti ce fel de afaceri dezvoltati, misiunea declarata pe care v-ati propus-o. Pentru aceasta trebuie sa va raspundeti la o serie de intrebari cum ar fi: intentionati ca in timp sa va extindeti afacerea sau sa ramaneti la aceeasi dimensiune? De exemplu, s-ar putea sa doriti sa va incepeti activitatea de tranzactionare cu un capital propriu si apoi sa va gasiti un partener", explica brokerii sibieni. Aceste lucruri trebuie stabilite clar inca de la bun inceput.Obiective Dupa declararea misiunii urmeaza stabilirea obiectivelor. Este important de stiut ca fiecare speculator trebuie sa-si defineasca obiectivele in modul lui propriu, fiecare avand propriul mod de a gandi, analiza si observa piata. "Obiectivele trebuie sa se bazeze pe ceea ce speculatorul crede ca poate realiza. In planul sau el trebuie sa includa obiectivele financiare si termenele pana cand acestea vor fi realizate. Cei care isi stabilesc obiective rezonabile si apoi le duc la indeplinire sunt mai in masura sa infrunte caderile inevitabile cu care se vor confrunta", au precizat sursele din piata sibiana. De exemplu, unii speculatori isi includ la aceasta sectiune obiectivele privind marirea dimensiunii afacerii lor, imbunatatirea pozitiei personale in cadrul comunitatii (inclusiv in cadrul comunitatii speculatorilor), dar si cresterea averii personale. Unii isi dezvolta un plan si pentru evolutia lor ca speculator, plan ce include pregatirea, dezvoltarea emotionala si mai buna intelegere a mecanismului de functionare a pietelor, in acest sens, majoritatea participand periodic la cursurile de specialitate organizate de bursa sibiana. ResurseTranzactionarea nu poate incepe insa fara abordarea problemei financiare, adica a resurselor de capital de care dispune speculatorul. Planul de afaceri nu poate fi gandit de investitor facand apel doar la o potentiala resursa de capital, ci pe baza unor resurse deja existente. "Partea financiara a planului trebuie sa determine cu precizie ce parte a capitalului de care dispune speculatorul va fi folosita in activitatea de tranzactionare, care parte se va folosi pentru evenimente neprevazute, care parte se va folosi pentru cheltuieli, precum si plafoanele acestora", avertizeaza brokerii.
Foarte multi investitori incep plasamentele in piata la termen cu un capital insuficient, cu asa-numitii "bani sacri".
Tranzactionarea banilor trebuie sa fie vazuta ca un inventar al afacerii. Este indicat ca banii folositi sa nu faca parte din fonduri necesare pentru diverse alte probleme cotidiene. Mai mult, atunci cand speculatorul este implicat emotional, este posibil sa nu mai respecte regulile de tranzactionare. Sarcini pentru realizarea obiectivelor In final, odata parcurse etapele mentionate, speculatorul va face pasul cel mare si va intra la tranzactionare. De aceea trebuie stabilite, in ordine progresiva, sarcinile care il indrepta spre realizarea scopului propus.*Acest articol reprezinta un demers educational iar responsabilitatea intocmirii planurilor de tranzactionare si a aplicarii strategiilor speculative pe piata la termen apartine exclusiv investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.