Desi piata romaneasca prezinta un potential imens, in Romania vor activa pentru o perioada de timp numai fonduri cu dimensiuni moderate, intrucat pentru investitiile marilor fonduri nu se gasesc deocamdata in Romania companii care sa raspunda cerinte
Desi piata romaneasca prezinta un potential imens, in Romania vor activa pentru o perioada de timp numai fonduri cu dimensiuni moderate, intrucat pentru investitiile marilor fonduri nu se gasesc deocamdata in Romania companii care sa raspunda cerintelor acestora, potrivit secretarului general al Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Europa, Javier Echarri.
"Romania are un potential urias, dar deocamdata pe piata vor activa doar fonduri de dimensiuni medii. Fondurile mari care au capital de cateva miliarde de euro vor mai astepta intrarea pe piata romaneasca, deoarece nu exista companii care sa indeplineasca criteriile pe care acesti investitori le au in vedere, respectiv valoarea capitalului", a afirmat Echarri.
Potrivit datelor asociatiei, investitiile de capital de risc din Romania reprezinta, la nivelul anului trecut, 0,115% din Produsul Intern Brut, reprezentand jumatate din valoarea medie din Europa Centrala si de Est, insa, spune Echarri, "este o pondere normala, avand in vedere ca Romania este o piata foarte tanara".
Cu toate acestea, membrii asociatiei apreciaza ritmul cu care Romania a reusit sa atinga tendintele europene. "M-as ingrijora daca peste 10 ani nu as vedea o crestere, dar deocamdata nu este cazul. Pentru ca piata sa creasca este nevoie de companii interesate", a mai spus secretarul general al asociatiei. Cea mai mare pondere din PIB, in regiune, se inregistreaza in Bulgaria, cu 0,15%, urmata de Slovenia si Polonia, cu 0,13%, respectiv 0,118% din PIB. In Europa, cea mai mare pondere a investitiilor de capital de risc in PIB se inregistreaza in Suedia - 1,437%.
In ceea ce priveste nivelul investitiilor private si de capital in Romania la nivelul anului trecut, acesta s-a ridicat la 110 milioane euro, iar previziunile pentru 2007 indica un nivel superior acestei valori, a spus Echarri.
"Este foarte greu sa facem o previziune asupra investitiilor care vor fi realizate prin achizitii de companii in Romania in acest an. Avand in vedere datele de pana la aceasta data, cred ca vom vedea cel putin nivelul de anul trecut. Dar se pot intampla multe pana la sfarsitul anului. In luna decembrie, mai ales, se incheie multe tranzactii", a afirmat Echarri.
Romania ocupa astfel locul al patrulea in regiunea Europei Centrale si de Est din punctul de vedere al investitiilor de capital de risc, dupa Cehia, cu 354,2 milioane de euro investiti anul trecut, Ungaria - 734 de milioane de euro, si Polonia - 303 milioane de euro.
In 2005, in Romania au fost investiti circa 70 de milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Europa. Un procent de 34,3% din aceste fonduri provin de la institutii guvernamentale, urmate de banci cu un procent de 19,4% din totalul investitiilor. In termeni de profitabilitate, cele mai bune tranzactii s-au dovedit a fi achizitiile finantate partial prin imprumuturi.
Cea mai mare parte a fondurilor alocate in Romania in ultimii doi ani de fondurile de investitii au vizat achizitii de companii in vederea extinderii, cu 38,1 milioane de euro.
Totodata, reprezentantii Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Europa spun ca asa zisele zone fierbinti din Romania sunt in acest an materialele de constructii, proprietatiile rezidentiale, sanatatea, dar si retalul si consumul. "Materialele de constructii este un domeniu de interes si care va ramane in continuare unul interesant, la fel ca si cel al proprietatilor rezidentiale sau sanatatea care va urma un trend de dezvoltare impresionant in anii ce urmeaza", au spus reprezentantii asociatiei.
SEEPEA a fost fondata la finele anului 2005 de catre trei dintre cele mai importante companii care administreaza fonduri din regiune: GED Capital Development, Romanian American Entreprise Fund si Societe Generale Asset Management. SEEPEA isi propune sa protejeze interesele jucatorilor din domeniul investitiilor de capital din Romania, Bulgaria, Moldova, Serbia, Muntenegru, Macedonia si Albania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.