Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a depus, marti, la Parchetul instantei supreme, o sesizare penala in care ii acuza pe generalul de Securitate Nicolae Plesita si pe alti cinci fosti diplomati ai Ambasadei Republicii Socialiste Romania la Bonn de fapte de terorism.

IICCR arata, intr-un comunicat remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca cei cinci diplomati pe care ii acuza de terorism sunt Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu si Ion Grecu.

In plangerea depusa la Parchetul instantei supreme, IICCR sustine ca prin aceste fapte de terorism, cei sase ar fi urmarit lichidarea fizica a unora dintre opozantii regimului comunist si provocarea de teama si panica in randul celorlalti contestatari sau potentiali contestatari ai acestui regim.

Acuzatiile aduse in plangerea penala se refera la savarsirea infractiunilor de omor deosebit de grav si tentativa la aceasta infractiune, lipsire de libertate in mod ilegal, vatamare corporala grava, abuz in serviciu, nerespectarea regimului materialelor explozive, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, asociere pentru savarsirea de infractiuni, precizeaza sursa citata.

Acuzatiile sunt argumentate cu documente de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Central Intelligence Agency (CIA), STASI (fosta Securitate comunista est-germana), AVH (Securitatea comunista ungara), cu adrese oficiale, cu marturii din diferite surse sau articole din media.

Potrivit IICCR, documentenle se refera "la plasarea, in februarie 1981, a unor dispozitive explozive in coletele expediate catre trei cunoscuti contestatari ai regimului comunist (Paul Goma, Nicolae Penescu si Šerban Orescu), cu intentia de a cauza moartea sau vatamarea corporala grava a acestora, precum si participarea la alte atentate, atacuri cu gaze ori la rapirea si asasinarea unor persoane".

Sesizarea depusa, marti, la Parchetul instantei supreme, este a patra adresata procurorilor de catre IICCR. Sesizarile anterioare au avut in vedere demersul impotriva ofiterilor de Securitate care au racolat minori (decembrie 2006), cel impotriva a 210 comandanti de penitenciare acuzati de genocid (mai 2007) si cel impotriva colonelului de Securitate Gheorghe Enoiu, acuzat de crime impotriva umanitatii (august 2007).

Generalul in rezerva Nicolae Plesita, seful Departamentului de Informatii Externe (DIE) al fostei Securitati, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la asasinatele executate de Carlos Šacalul. Plesita ar fi fost una dintre persoanele de contact ale lui Carlos in Romania comunista, alaturi de generalul Iulian Vlad (seful fostei Securitati), Tudor Postelnicu (fost ministru de Interne) si Gisela Vass (adjuncta a sefului departamentului pentru relatii internationale a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, care s-a ocupat in mod special de relatiile cu "organizatiile revolutioare din intreaga lume").Mediafax