Primul avion Spartan C-27A din seria de cinci contractate de Bulgaria a fost "arestat" de serviciile vamale pe un aeroport din Sofia.     Festivitatea organizata pentru receptia aparatului a cazut in derizoriu dupa ce vamesii bulgari au
Primul avion Spartan C-27A din seria de cinci contractate de Bulgaria a fost "arestat" de serviciile vamale pe un aeroport din Sofia.     Festivitatea organizata pentru receptia aparatului a cazut in derizoriu dupa ce vamesii bulgari au retinut avionul, solicitand firmei Alenia sa achite taxele vamale pentru o serie de echipamente produse in Statele Unite. Surse militare citate de radioul national bulgar au precizat ca neintelegerile s-au produs din cauza unor neclaritati din contract. Responsabili ai companiei Alenia au declarat ca in Lituania si in Grecia, de asemenea tari membre UE, nu au aparut asemenea blocaje la livrarea aparatelor Spartan. Problema va fi rezolvata in cateva zile, a spus generalul Simeon Simeonov, comandantul Fortelor Aeriene Bulgare.    Amanari. Alte lucruri nu se vor rezolva insa la fel de repede. Acelasi general, citat de agentia de stiri Novinite, declara ca avionul Spartan livrat Bulgariei nu va fi operational decat in primavara viitoare, deoarece Alenia va furniza o serie de echipamente abia dupa sosirea avionului. Este vorba despre hartile digitale si aparatura pentru zbor pe timp de noapte. Alenia nu a dat explicatii pentru aceste intarzieri si nici pentru amanarea livrarii primului aparat Spartan, anuntata initial pentru luna august 2007.  In Romania, situatia programului pentru dotarea fortelor aeriene cu avioane scurt/mediu curier nu este clarificata. Alenia a fost declarata castigatoarea licitatiei, dar competitoarea - firma EADS Casa - sustine ca descalificarea ei a fost incorecta si, in plus, achizitia Spartanului este mai scumpa cu 40 de milioane de euro. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a fost audiat de comisiile de aparare ale Parlamentului pe aceasta tema sensibila.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.