Pe parcursul lunii noiembrie, The Journal of the American Dietetic Association va propune spre dezbatere aspecte diferite ale nivelului scazut de trai si nutritie, in special relatia dintre venitul unei familii si consumul de fructe si legume. Un alt subiect pe care editia din luna acesta il va dezbate este un numar de trei studii axate pe diferite aspecte ale consumul de legume si fructe de catre populatia cu venituri scazute din Statele Unite ale Americii(SUA).


Cercetatorii americani doresc sa faca o corelatie cat mai apropiata de realitate intre consumul de fructe si legume si venitul unei familii pentru a dezvolta politicile publice atat in SUA, cat si peste ocean cu privire la schimbarea tendintelor pe termen lung a familiilor cu venituri mici spre o alimentatie nesanatoasa, se arata in Journal of the American Dietetic Association.

Autoarea a mentionat in introducerea studiului ca in consumul de fructe si legume se regaseste un indicator proeminent pentru sanatate, datorita rolului sau potential in prevenirea bolilor cronice. Ca atare, legatura dintre un nivel scazut de trai si consumul de fructe si legume este semnificativa, intrucat aceasta problema implica o paleta mare a populatiei din tarile dezvoltate.

INGRIJORARE. Potrivit Departamentului pentru Agricultura din SUA (USDA), in 2005, 11% din familiile americane erau suspectate ca nu au o alimentatie sanatoasa. Organizatia Oxfam din Marea Britanie a raportat aceeasi problema, cauzata de venitul scazut al familiilor. Unul din cele trei studii publicate in The Journal acorda o atentie deosebita impactului preturilor legumelor si fructelor asupra consumului, iar un altul trateaza aceeasi problema, dar din punct de vedere al asezarii geografice. In final, al treilea  compara in mod special dieta celor cu venituri mici, dar care beneficiaza de hrana suficienta, cu cea a adultilor din Delta Mississippi(o zona a tarii care are cea mai mare rata de saracie) care nu au suficiente alimente.

VERDICT. Concluzia celor trei studii a fost ca preturile, indeosebi cele ridicate, au un impact real asupra consumului de fructe si legume. In SUA mai putin de 10% din totalitatea populatiei deja este asteptata sa se incadreze in studiile si predictiile facute de USDA.