Grupurile de producatori romåni vor trebui sa plateasca in jur de 1.000 de euro pentru fiecare produs alimentar pe care vor sa-l inregistreze pe piata Uniunii Europene (UE). Inregistrarea propriu-zisa este gratuita, insa producatorii vor fi ob
Grupurile de producatori romåni vor trebui sa plateasca in jur de 1.000 de euro pentru fiecare produs alimentar pe care vor sa-l inregistreze pe piata Uniunii Europene (UE). Inregistrarea propriu-zisa este gratuita, insa producatorii vor fi obligati sa plateasca serviciile unei firme private care verifica documentatia. Daca dosarele pot fi depuse la Ministerul Agriculturii incepånd cu 15 noiembrie, producatorii ar trebui sa stie ca vor obtine protectia la nivel national cel mai devreme in februarie 2008. Pentru protectia in UE a denumirii de origine si indicatiei geografice a unui aliment sau produs agricol romånesc, producatorii vor mai avea de asteptat inca cel putin un an.

Producatorii vor mai avea de asteptat inca un an de zile pentru a avea produsele protejate pe piata UE, si asta deoarece Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a transpus cu intarziere legislatia europeana, sustine Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta. „Chiar daca Romania s-a integrat de la 1 ianuarie, abia la sfarsitul lunii octombrie a fost elaborata metodologia privind dobandirea protectiei UE pentru pr odusele alimentare”, explica Minea.

De aceeasi parere este si Valeriu Steriu, presedintele patronatului din industria laptelui, care sustine ca Romania ar fi trebuit sa trimita UE lista cu produsele pentru care solicita protectie imediat dupa aderare. Potrivit acestuia, un produs pentru care Romania ar fi putut sa solicite protectia denumirii este salamul de Sibiu. „Romania putea cere aceasta protectie, dar nu a facut nici un demers in acest sens. Toate intarzierile sunt cauzate de neglijenta Ministerului Agriculturii“, a spus Steriu, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, reprezentantii MADR sustin ca au amanat data depunerii dosarelor pentru a castiga increderea producatorilor romani vizavi de acest procedeu. Astfel, „daca totul este in regula, si nu exista alte grupuri care se opun inregistrarii respectivului produs, 60 de zile este durata minima pana la obtinerea protectiei la nivel national“, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Tudor Balta, consilier superior in cadrul Directiei pentru Industrie Alimentara din MADR.

Procesul poate fi intarziat insa cu o luna daca grupul nu depune toate actele necesare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.