Preturile legumelor si ale fructelor de pe piata interna au inregistrat in acest an unele dintre cele mai rapide cresteri din Uniunea Europeana, potrivit datelor Biroului european de statistica, Eurostat.
Intamplator sau nu, acest lucru a fost
Preturile legumelor si ale fructelor de pe piata interna au inregistrat in acest an unele dintre cele mai rapide cresteri din Uniunea Europeana, potrivit datelor Biroului european de statistica, Eurostat.
Intamplator sau nu, acest lucru a fost facut public, tocmai in perioada cand subiectul numit inflatie este pe prima pagina a publicatiilor economice. Eurostat arata ca tara noastra ocupa locul trei si, respectiv, doi la nivel blocului comunitar in functie de inflatia la cele doua categorii de produse in perioada iunie-septembrie.
Hilar este ca tara noastra a fost devansata numai de Letonia in ceea ce priveste cresterea preturilor la fructe.
Putem da vina pe intermediari, putem da vina pe seceta, dar motivul principal este productia scazuta.
"Lantul slabiciunilor" nu se incheie aici. Analizate defalcat, pentru perioada iunie-septembrie 2007, preturile produselor de panificatie au crescut si ele cu un ritm peste media Uniunii, plasand Romania pe locul sapte in UE, dupa Bulgaria (locul 1) sau Ungaria (locul 3).
Romania a mai inregistrat cresteri semnificative la nivelul preturilor uleiului si ale produselor cu niste caracteristici similare, ocupand locul trei in UE, dupa Bulgaria si Germania.
Doar pe segmentul produselor lactate, Romania a mentinut o crestere moderata a preturilor, situandu-se pe locul 11 in UE, dar peste media blocului comunitar.
Datele furnizate de Eurostat sunt intarite de Institutul National de Statistica.
Potrivit datelor INS, preturile de consum au crescut in septembrie 2007 cu 1,08%, fata de 0,86% in luna precedenta, unul dintre principalii determinanti ai acestui avans fiind scumpirea alimentelor, dar si a transporturilor si a telefoniei, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a depasit pragul de 6%, pentru prima data din august 2006.
Intervalul mentionat cuprinde si datele privind recolta din 2006, an agricol considerat bun.
Ţara noastra a depasit cu brio "recordul" inregistrat anul trecut de Ungaria, cat si pe cel al Estoniei si Sloveniei. Aceste tari au inregistrat in ultimul an cel mai semnificativ avans al preturilor pe segmentul legumelor.
Pe ultimul loc in clasament au fost Italia si Grecia, care au consemnat cresteri scazute.
Ne putem lua gandul de la ideea de a deveni vegetarieni, dar putem rasufla usurati pentru ca stam bine pe segmentul preturilor la produsele din carne, unde tara noastra se situeaza pe locul 23 in Europa, fiind urmata numai de Olanda, Slovacia si Cehia.
O crestere temperata a preturilor s-a remarcat si in zona produselor lactate. In acest segment am ocupat pozitia a saptea, primele locuri fiind ocupate de Ungaria si Bulgaria.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.