SUA s-au angajat sa ofere mai multe informatii Turciei despre organizatiile PKK din nordul Irakului.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a plecat „fericit", conform propriilor declaratii, de la intilnirea cu presedintele SUA, George W. Bush, de la Washington. Intrevederea, in cadrul careia s-a discutat modalitatea prin care ar putea fi rezolvata problema rebelilor kurzi din nordul Irakului care lanseaza periodic atacuri impotriva trupelor turce, a avut loc dupa ce Erdogan ceruse Washingtonului „masuri concrete de combatere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK)".

Erdogan a fost multumit in special de faptul ca Bush a numit PKK dusman al Statelor Unite. „PKK este o organizatie terorista. Organizatia este un inamic al Turciei, un inamic al Irakului si un inamic al Statelor Unite", a spus presedintele George W. Bush in fata presei, la sfirsitul intrunirii. Acelasi tip de retorica fusese folosit si de secretarul de Stat, Condoleezza Rice, in timpul vizitei sale in Turcia, saptamina trecuta. „Presupun ca nu trebuie sa va explic ce intelegem prin cuvintul inamic", a subliniat satisfacut Erdogan, care avertizase ca rabdarea Turciei in ceea ce priveste PKK a ajuns „la capat".

Bush a promis o intensificare a cooperarii militare cu Turcia, dar si crearea unui nou parteneriat intre SUA, Turcia si Irak referitor la transmiterea de informatii despre situatia din nordul Irakului. „Informatiile bune, corecte, furnizate in timp real, folosind tehnologie moderna, vor permite usurarea luptei anti-PKK", a precizat presedintele american. Seful Casei Albe a mai declarat ca SUA sint gata „sa mearga mai departe" in combaterea rebelilor kurzi, in special in „probleme de tranzit in aeroporturi si de bani".

Presedintia americana a incercat prin toate mijloacele sa se asigure de faptul ca Ankara nu va trimite trupe pe teritoriul irakian pentru a combate rebelii kurzi, asa cum ii permite o noua lege adoptata de Parlamentul turc. Armata turca a comasat 100.000 de militari la granita cu Irakul, ca si armament greu. SUA se tem ca o interventie militara in nordul Irakului ar destabiliza singura zona a tarii neafectata de violente, dar ar deschide si calea catre alte interventii straine in regiune, respectiv iraniene.

Cu putin timp inainte de intilnirea dintre Bush si Erdogan, intre 300 si 400 de kurzi au manifestat in fata Casei Albe scandind „Opriti invazia turca!". Premierul turc nu a dat nici o asigurare ca armata turca nu va intra in viitor in nordul Irakului, pentru a-i combate pe luptatorii PKK. Erdogan se afla sub presiunea opiniei publice, a opozitiei si a presei, pentru a raspunde cit mai dur agresiunilor kurde din sudul tarii. Numai in ultima luna, 40 de turci, militari si civili, au fost ucisi de PKK.