Plugaru: Sunt afirmatii tendentioase la adresa BurseiCooperarea dintre Bursa din Viena si BVB pe partea de indici bursieri, care cuprind integral sau partial companii romanesti, a atras in ultimii doi ani peste 250 de milioane euro din partea investi
Plugaru: Sunt afirmatii tendentioase la adresa BurseiCooperarea dintre Bursa din Viena si BVB pe partea de indici bursieri, care cuprind integral sau partial companii romanesti, a atras in ultimii doi ani peste 250 de milioane euro din partea investitorilor straini pe piata romaneasca de capital, a informat un comunicat al Bursei din Viena.
Investitiile au fost plasate in actiunile companiilor incluse in indicele ROTX, pe care mai multe banci internationale il folosesc drept suport activ pentru instrumente financiare structurate.
Colaborarea dintre cele doua Burse a debutat in martie 2005, cand acestea au lansat impreuna indicele ROTX - Romanian Traded Index, care cuprinde companiile romanesti cu cea mai mare capitalizare si cele mai lichide actiuni tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.
Toate certificatele care au la baza indicele ROTX sunt listate la Bursa din Viena, precum si la alte Burse de Valori vest-europene, atragand atentia investitorilor internationali catre companiile listate la BVB.
"Aceste date sunt niste afirmatii tendentioase la adresa Bursei de Valori Bucuresti. Practic, prin acest comunicat, austriecii au incercat sa transmita ideea ca BVB nu stie sa isi promoveze interesele singura", a declarat pentru Curierul National Marius Plugaru, directorul Fortius Finance.
"Este foarte greu sa cuantifici, dar daca tot voiau sa arate realizarile lor ar fi putut face o statistica a investitorilor austrieci care au intrat in Romania, dar nu sa afirme ca investitiile straine se datoreaza lor. Practic, daca citim printre randuri, cam asta au vrut sa spuna, ca, daca nu inventau ei indicele ROTX, nu mai erau atatia bani de la straini. Deci investitiile straine au venit prin prisma cooperarii lor cu BVB. Asta vrea Bursa din Viena sa spuna, dar nu inseamna ca este adevarat", ne-a mai spus Plugaru.Colaborarea cu BVB, "avansata"Din luna martie a anului trecut, Bursa din Bucuresti a incredintat Wiener Borse parteneriatul exclusiv privind marketarea pe plan national si international a indicilor bursieri in vederea licentierii acestora catre banci care emit instrumente financiare cu suport activ pe indici.
Bursa din Viena a oferit BVB-ului si CNVM consultanta de specialitate legata de pietele produselor derivate si din iulie aceasta a fost acreditata de catre BVB sa distribuie si sa marketeze la nivel global datele de tranzactionare ale Bursei romanesti.
"Cooperarea cu BVB este cea mai avansata dintre toate cooperarile pe care Wiener Borse le-a initiat cu Bursele din Europa Centrala si de Est. Avem o relatie institutionala excelenta si suntem convinsi ca putem sa aprofundam in continuare cooperarea pentru ca impreuna sa fim pregatiti pentru a face fata oricaror schimbari datorate atat concurentei regionale, cat si globalizarii la nivelul pietelor bursiere", a declarat in comunicat presedintele Bursei din Viena, Michael Buhl.
Pe langa actiunile analizate de indicele ROTX, investitorii internationali tranzactioneaza si actiunile companiilor romanesti incluse de Bursa din Viena in indici regionali precum SETX (South East Europe Traded Index), CECExt (CECE Extended Index) si NTX (New Europe Blue Chip Index).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.