Romsilva pierde anual un milion de euro pentru intretinerea nutriilor, vulpilor argintii si polare, a sinsilelor si nurcilor de la Institutul de Cercetare din Tirgu-Mures.

Cele 3.467 de animale de blana crescute la institut necesita ch
Romsilva pierde anual un milion de euro pentru intretinerea nutriilor, vulpilor argintii si polare, a sinsilelor si nurcilor de la Institutul de Cercetare din Tirgu-Mures.

Cele 3.467 de animale de blana crescute la institut necesita cheltuieli mari din partea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva, care se plinge ca nu obtine in schimb nici un venit.

Institutul este singurul din tara si printre putinele ramase in Europa de Sud-Est. Aici sint crescute 3.467 animale de blana, din care 659 fac parte din fondul genetic. Sint 561 de nurci, 221 de vulpi argintii, 226 de vulpi polare, 21 de vulpi hibride, 125 de sinsile, 2.297 de dihori, 7 nutrii si 9 lupi. Din pacate, anul acesta nu am vindut nici un exemplar deoarece la licitatia organizata pentru a comercializa animalele vii s-a prezentat doar o firma din Slovacia, care nu a putut cumpara pentru ca aveau in tara anumite interdictii sanitar-veterinare. Acum va trebui sa trecem la sacrificarea animalelor, in perioada 15 noiembrie-20 decembrie, cind este perioada propice de valorificare a blanii, dupa aceasta luna, blana urmind a se degrada, a spus Gheorghe Mohanu, director in cadrul RNP.

El a precizat ca motivele pentru care nu se mai vind blanurile sint legate de faptul ca nu mai sint la moda, ca romanii nu si le permit si mai ales pentru ca in tara noastra nu mai exista fabrici de confectionat haine din blana, iar strainii doresc produse finite, nu blanuri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.