Majoritatea oamenilor sint dispusi sa accepte unele sacrificii personale pentru a reduce poluarea, arata un studiu efectuat de BBC, la care au raspuns 22.000 de persoane din 21 de tari.

Patru din cinci respondenti au declarat ca sint pregatiti sa recurga la unele schimbari in propria viata in acest scop. In privinta cresterii taxelor pentru petrol si carbuni, 50% dintre cei chestionati s-au declarat de acord cu o asemenea masura, iar 44% se opun. Sustinerea populara pentru o astfel de scumpire creste daca banii cistigati in acest fel ar fi utilizati pentru dezvoltarea de resurse alternative de energie.

Rosiile din Grecia se uita la tv

Fiecare cetatean european are dreptul sa prezinte petitii Parlamentului European, iar daca acestea sint declarate admisibile, devin subiect de dezbatere in legislativ.

Printre cele 1.500 de petitii primite anual se numara insa si unele mai putin obisnuite. De exemplu, un fermier grec a adresat Parlamentului o intrebare neobisnuita: de ce se uita tomatele rosii grecesti la televizor? Intrebarea sa se bazeaza pe o realitate: in Grecia, orice factura de curent electric este insotita de o factura de plata a abonamentului de televiziune, relateaza BBC.

Fermierul voia sa stie de ce el, care utilizeaza curentul doar pentru a incalzi serele in care creste rosii, trebuie sa plateasca si un abonament de televiziune. Din pacate pentru fermierul grec, petitia sa nu a fost considerata admisibila de catre Parlamentul European.