Statele Unite au suspendat negocierile bilaterale cu Pakistanul in domeniul militar, in contextul situatiei politice tensionate din statul asiatic, a declarat, ieri, Geoff Morrell, purtatorul de cuvant al Pentagonului. Eric Edelman, subsecretar al
Statele Unite au suspendat negocierile bilaterale cu Pakistanul in domeniul militar, in contextul situatiei politice tensionate din statul asiatic, a declarat, ieri, Geoff Morrell, purtatorul de cuvant al Pentagonului. Eric Edelman, subsecretar al Apararii, urma sa conduca o delegatie americana in cadrul dezbaterilor programate sa aiba loc azi.
Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a cerut, ieri, reinstaurarea democratiei constitutionale in Pakistan "cat mai curand posibil". Presedintele Pervez Musharraf a decretat, sambata, starea de urgenta in Pakistan, dand o lovitura puternica sistemului judiciar, cu focus pe Curtea Suprema. Constitutia a fost suspendata, iar autoritatile centrale au impus o serie de restrictii libertatilor publice, inclusiv libertatii presei. Pervez Musharraf a dezmintit, ieri infomatiile potrivit carora ar fi fost plasat sub arest la domiciliu de catre subordonatii sai nemultumiti de impunerea starii de urgenta, relateaza Reuters. "Este o gluma in toata regula", a declarat Musharraf la incheierea intalnirii cu peste 80 de diplomati straini in cursul careia le-a explicat acestora decizia adoptata sambata seara.
Promisiunea lui Pervez Musharraf de a se retrage din functia de comandant al armatei si de a deveni presedinte civil "nu mai este valabila" in conditiile instaurarii starii de urgenta, a afirmat, ieri, adjunctul ministrului Informatiilor, Tariq Azeem. Generalul Musharraf a declarat in septembrie ca se va retrage din functia de comandant al armatei inainte de reinstalarea sa in fruntea statului in urma sufragiului indirect din 6 octombrie. Aceasta decizie urma sa fie adoptata pana la 15 noiembrie, data la care se incheie primul sau mandat prezidential.Curtea Suprema de Justitie urmeaza insa sa se pronunte in urmatoarele zile in privinta validitatii realegerii. La Islamabad, rutele de acces spre Curtea Suprema au fost blocate pentru a impiedica protestul avocatilor in fata cladirii. La doua zile dupa declararea starii de urgenta, sute de opozanti ai regimului condus de Pervez Musharraf au fost arestati in timp ce alegerile legislative prevazute sa aiba loc in ianuarie ar putea fi amanate cu un an.
Scandal la Curtea Suprema de Justitie
O manifestatie de protest in conditiile acestei situatii alambicata a fost reprimata, ieri, de politie. Politistii si fortele paramilitare au blocat deciziile Inaltei Curti de Justitie de la Karachi, capitala economica a partii de sud a tarii, si au arestat un grup de avocati reuniti in fata cladirii.In opinia fostului presedinte al Curtii Supreme de Justitie, Iftikhar Mohammed Chaudhry, restrictiile impuse in urma decretarii starii de urgenta sunt ilegale, a declarat in cadrul unui interviu publicat, ieri, fostul presedinte al acestei instante, eliberat din functie.Chaudhry, ale carui interventii recente au nemultumit puterea, a fost inlocuit dupa ce a refuzat sa isi depuna juramantul in timpul starii de urgenta. Potrivit acestuia, toate nominalizarile la Curtea Suprema de sambata si duminica nu au "nici un fundament juridic".Chaudhry a fost suspendat in martie de catre seful statului, apoi repus in functie in iulie in urma unor manifestatii de sprijindin partea unui numar mare de avocati care au iesit in strada. Sambata seara, seful statului l-a inlocuit pe acesta, afirmand ca ceilalti judecatori ii sprijina decizia. Ieri, Musharraf a promis insa ca alegerile legislative vor avea loc la o data "pe cat de apropiata posibil" fata de cea prevazuta, respectiv jumatatea lunii ianuarie. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.