Romanul care, prin uciderea Giovannei Reggiani, a determinat statul italian sa adopte de urgenta un decret care permite expulzarea cetatenilor comunitari si-a inceput adolescenta intr-o scoala de corectie.

Inainte sa comita crima in Ita
Romanul care, prin uciderea Giovannei Reggiani, a determinat statul italian sa adopte de urgenta un decret care permite expulzarea cetatenilor comunitari si-a inceput adolescenta intr-o scoala de corectie.

Inainte sa comita crima in Italia, Nicolae Romulus Mailat a petrecut in Romania trei ani la un centru de reeducare si a scapat de o a doua condamnare pentru furt calificat printr-o lege de gratiere colectiva. In anul 1998 a avut primul conflict cu legea penala: a fost acuzat pentru furt calificat, infractiune pe care o comisese la varsta de 14 ani.


CASA DE CORECTIE. In timpul anchetei desfasurate de Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu, Mailat a fost arestat preventiv de la data de 8.04.1998 pana cand a primit, la Judecatoria Sibiu, o condamnare specifica infractorilor minori: masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare. Potrivit Codului Penal, aceasta masura se ia "in scopul reeducarii minorului, caruia i se asigura posibilitatea de a dobandi invatatura necesara si o pregatire profesionala potrivit cu aptitudinile sale". Acelasi cod spune ca internarea nu poate dura decat pana la implinirea varstei de 18 ani, cu exceptia cazului in care la data majoratului instanta considera ca nu a fost atins scopul reeducarii. In aceste conditii, durata internarii se poate prelungi cu cel mult doi ani. In baza sentintei date in mai 1998, Mailat a fost trimis la Centrul de Reeducare Gaesti, unde si-a petrecut urmatorii trei ani din viata. In ziua in care a implinit 18 ani, la 2 februarie 2001, tanarul a fost considerat reeducat si a fost eliberat.


GRATIEREA. Reeducarea lui Nicolae Mailat s-a dovedit a fi insa doar o aparenta, pentru ca, la foarte scurt timp de la iesirea din centrul de reeducare, tanarul a comis o noua infractiune. A furat piese metalice in judetul Constanta. La data de 7 martie 2006, dupa patru ani de cercetari, el a fost condamnat de Judecatoria Constanta la o pedeapsa de trei ani de inchisoare. Numai ca prin aceeasi sentinta s-a constatat ca Mailat beneficiaza de gratierea colectiva dispusa prin Legea 543/2002. El a fost exonerat de executarea intregii condamnari, scapand astfel fara nici o zi petrecuta dupa gratii. Trei motive au determinat inlaturarea pedepsei lui Mailat: condamnarea mai mica de cinci ani, comiterea unei infractiuni gratiabile prin acest act normativ si faptul ca a fost considerat infractor primar, deoarece faptele din timpul minoritatii nu se calculeaza la starea de recidiva. Hotararea a ramas definitiva la Tribunalul Constanta la data de 11 septembrie 2006.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.