"Zapatos Blancos" - Costume de Jean Paul Gaultier
Ambasadorul poporului roomani la Parlamentul European, magicianul dansului, "tiganul universal", cel care poarta cu demnitate numele Joaquín Cortés, va exulta pe o sc
"Zapatos Blancos" - Costume de Jean Paul Gaultier
Ambasadorul poporului roomani la Parlamentul European, magicianul dansului, "tiganul universal", cel care poarta cu demnitate numele Joaquín Cortés, va exulta pe o scena din Romania la 19 decembrie. Admirat de Sting, Eric Clapton, Mira Sorvino, Emma Thompson, reinventatorul dansului flamenco in se­colul al XXI-lea aduce la Sala Palatu­lui in premiera europeana "Zapatos Blancos".  "Frumusetea nu-i o dorinta, ci un extaz. Ea nu-i gura in­setata, nici mana care cere. Ci, mai degraba, o inima inflacarata si un suflet vrajit", spu­nea Kahlil Gi­bran. Ei bine, Joa­quín Cortés re­pre­zin­ta acea frumu­set­­e pe care a des­cris-o "profetul" Gi­bran. Magicianul dan­sului a in­ce­put in 1992, cu spec­ta­colul "Cibayi", cu­vant ce semnifica in limba roo­ma­ni "minunata". Show-ul a avut pre­mie­ra la Teatrul Champs élysées din Pa­ris, pentru ca apoi sa intre in cir­cui­tul unui turneu care a cuprins Franta, Italia, Ja­po­nia, America La­tina si Statele Unite ale Americii. Cu "Pasion Gitana" (ope­­ra pe care i-a dedicat-o bunicului sau), Cortes a im­binat spectaculos muzica si dansul flamenco, adu­cand un omagiu ra­sei si culturii ti­ga­nesti. La acest proiect, costumele au fost croite de Gior­gio Armani. De atunci, din 1995, la "minunile" create de maestro, realizarea costumelor si-a asu­mat-o renumitul designer. In­sa, la spectacolul de la Bucuresti, Joa­quín Cortés se va misca dumne­ze­ieste (cum altfel?!) in costumele ma­rca Jean Paul Gaultier.  DIN INTERIOR. Artistul a de­mon­strat de atatea ori pe scena ca­li­­tatile de artist-vrajitor, iar dincolo de ea si-a aratat bunatatea sufletului sau. A dansat la Teatrul Grand Via din Madrid timp de trei sap­ta­ma­ni, donand o mare parte a inca­sa­ri­­lor fundatiei care-i poarta numele si care lupta pentru integrarea popu­la­­tiei de roomani. De asemenea, a co­la­­borat cu Fundatia Rava din Italia pentru construirea unui spital pentru copii in Haiti. In noiembrie 2006 a fost numit ambasadorul poporului ro­omani la Parlamentul European. Fru­musetea din interior are si ea, se pare, o contributie la frumusetea sce­nica pe care Joaquín Cortés ne-o ofe­ra cu generozitate la fiecare spec­ta­­col al sau. dana.andronie@jurnalul.ro   BAZA "Flamenco reprezinta doar baza, fiindca este ceva nativ, insa pregatirea mea profesionala este mai mult de atat" Joaquín Cortés   Casa e deschisa Music Management si Dracula (Asociatia culturala de teatru, muzica si film) sunt responsabili de prezenta lui Joaquin Cortes pe plaiurile mioritice. Biletele pentru "Zapatos Blancos" de la 19 decembrie, ora 19:00, se pot procura de la Sala Palatului, Ma­gazinul Muzica, Teatrul Na­tional, Teatrul Nottara, Opera Nationala Bucuresti, magazinele Carrefour, magazinele Diverta, statiile de metrou Unirii 1 si 2.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.