Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, ieri, ca tinta de inflatie pentru 2007 va fi depasita cu 1,8 puncte procentuale in ultimul trimestru al anului, inflatia urmand sa ajunga la 5,8 la suta, iar pentru 2008 se p
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, ieri, ca tinta de inflatie pentru 2007 va fi depasita cu 1,8 puncte procentuale in ultimul trimestru al anului, inflatia urmand sa ajunga la 5,8 la suta, iar pentru 2008 se preconizeaza o depasire de 0,6 puncte procentuale a nivelului prognozat.
"Este pentru prima data de cand fac prezentari ale raportului privind inflatia in Romania cand toate riscurile semnalate de Banca Nationala s-au materializat", a declarat luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a prezentat cauzele care au deteriorat tinta de inflatie pe 2007, punand pe primul loc cresterea accelerata a castigurilor salariale si necorelarea acesteia cu evolutia productivitatii muncii.
"De la o situatie extrem de favorabila spre sfarsitul lunilor mai-iunie, cand indicele preturilor de consum a evoluat in marja de jos, in mai putin de doua luni preturile au iesit din marja de sus si exista toata probabilitatea sa ramana cateva luni acolo, ca urmare a amplitudinii majorarilor de preturi din august-septembrie", a afirmat Isarescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei. Guvernatorul BNR a apreciat ca, per ansamblu, inflatia din trimestrul al treilea "nu a evoluat bine".
Preturile de consum au crescut in septembrie cu 1,08%, fata de 0,86% in luna precedenta, iar rata inflatiei din ultimele
12 luni a depasit pragul de 6%, pentru prima data din august 2006.Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct.
In ultimul raport asupra inflatiei, din luna august, BNR a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%.La finele lunii septembrie, comparativ cu decembrie 2006, inflatia se situa deja la 3,9%, nivelul prognozat de BNR pentru tot anul 2007. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere inflatia de la sfarsitul acestui an, de la 4,2%, la 4,5%, in prognoza preliminara de toamna.
Guvernatorul BNR a avertizat si saptamana trecuta guvernul impotriva scaparii de sub control a inflatiei, afirmand ca economia nu poate sustine si majorari salariale si dezvoltarea infrastructurii in conditii de relaxare fiscala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.