In aceasta perioada a anului, ceapa de apa, in special cea rosie de Buzau, face deliciul bucatariei traditionale. Mai putin iute decat celelalte soiuri, ceapa de apa este ideala pentru salatele de toamna.


In salate, tocanite, ciorbe
In aceasta perioada a anului, ceapa de apa, in special cea rosie de Buzau, face deliciul bucatariei traditionale. Mai putin iute decat celelalte soiuri, ceapa de apa este ideala pentru salatele de toamna.


In salate, tocanite, ciorbe sau pur si simplu cruda, ceapa este nelipsita din bucataria romaneasca. Fie ca vorbim de ceapa verde, de ceapa aurie, rotunda sau de ceapa de apa, ea isi are rolul ei bine stabilit in cartea de bucate. Fiindca, acum, toamna, este vremea ei, astazi va prezentam ceapa de apa.


CEAPÃ… DE APÃ…. Numita si ceapa Caba, aceasta se cultiva prin rasaduri. Ceapa de apa creste pe soluri bine ingrasate, aerisite, usoare si bine udate. Daca vreti sa pastrati ceapa pe timpul iernii, atunci e important sa o recoltati din timp. Adica in momentul in care tulpina se inmoaie si frunzele se usuca. Ceapa uscata se pastreaza fie pe stelaje, in straturi de 25-40 centimetri, fie in ladite de 35 de kilograme. Pana sa o puneti in ladite, insa trebuie sa indepartati frunzele si tulpinile. Taiati doi, trei centimetri deasupra bulbului. Iarna este posibil ca bulbii sa inghete, iar in acest caz trebuie sa fie lasati pe loc, pentru a se dezgheta treptat. Daca sunt dusi la caldura, se inmoaie si nu mai pot fi consumati. Ceapa de apa este ideala pentru salata. Astfel, pentru sase persoane aveti nevoie de doua-trei cepe. Dupa ce le taiati pestisori, le puneti la rumenit in tigaie, cu doua-trei linguri de ulei indoit cu apa. Cand ceapa devine translucida, se adauga doua linguri de bulion desfacut cu apa rece, se sareaza si se pipereaza amestecul. Dupa ce scade bine, se pune in salatiera si se stropeste cu zeama de la o jumatate de lamaie. O puteti servi ca antreu sau la felul principal, alaturi de friptura de pasare si garnitura de orez.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.