Mari grupuri internationale au incetat orice fel de legaturi cu tara
Banci importante din lume au oprit tranzactionarile cu dolariEconomia iraniana incepe sa resimta efectele sanctiunilor bancare pe care Statele Unite ale Americii le aplica de m
Mari grupuri internationale au incetat orice fel de legaturi cu tara
Banci importante din lume au oprit tranzactionarile cu dolariEconomia iraniana incepe sa resimta efectele sanctiunilor bancare pe care Statele Unite ale Americii le aplica de mai multe luni si care sunt respectate de marile grupuri internationale, relateaza AFP, citat de NewsIn. "Practic, toate bancile europene au incetat sa colaboreze cu Iranul", a afirmat pentru AFP un responsabil al bancii iraniene pentru dezvoltare si export, care a dorit sa ramana sub anonimat. "Nu se mai fac viramente in dolari catre Iran, iar transferurile in euro sunt facute doar de trei banci europene, care pot renunta in orice moment la contactul cu noi", a adaugat acest responsabil.
Numeroase banci straine, printre care se numara Deutsche Bank si Commerzbank din Germania sau banca franceza BNP-Paribas au inghetat toate operatiunile bancare cu Iranul in ultimele luni, sub presiunea Statelor Unite. Banca britanica HSBC si grupurile elvetiene UBS si Credit Suisse au rupt legaturile cu Iranul inca din 2006.
Ca o reactie la programul nuclear iranian, Washington a plasat din octombrie pe o "lista neagra" principalele banci iraniene, Melli, Mellat si Saderat.
Decizia de a le decupla de la circuitul de finantare in dolari a facut ca aceste banci sa fie privite ca niste "oi negre" de institutiile financiare din strainatate. Statele Unite au acuzat aceste banci ca sustin programele nucleare si balistice ale Iranului. Banca Mellat a reclamat "acuzatiile fara fundament care vizeaza perturbarea sistemului bancar al tarii".Masurile Americii afecteaza oamenii de randIn timp ce autoritatile iraniene continua sa dea asigurari ca aceste masuri sunt lipsite de efecte asupra economiei, Mellat a admis ca masurile SUA "pot cauza daune oamenilor de rand care utilizeaza serviciile bancare".
Daunele vizeaza in primul rand companiile care utilizeaza serviciile bancilor pentru importuri si exporturi de bunuri si materii prime. Numeroase banci straine, care au incetat de curand sa accepte garantii emise de bancile iraniene, refuza de acum inainte simple operatii de virament.
"Vrem sa importam echipamente pentru constructia caselor din materiale prefabricate, dar bancile australiene refuza sa accepte scrisorile de credit", a declarat Turaj, un om de afaceri care a preferat sa ramana sub anonimat.Chiar si Asia a inceput sa impuna restrictiiBancile din unele tari asiatice care au relatii comerciale importante cu Iranul, cum sunt Coreea de Sud si China, impun restrictii. "Marile banci din China, primul partener economic al tarii, refuza astazi sa colaboreze cu Iranul deoarece ele au interese importante in relatiile cu Statele Unite si se tem de consecinte", a afirmat Mehrdad Mahmoudi, un important dealer valutar. "Bancile iraniene pot inca utiliza serviciile unor mici banci din Asia sau din Golful Persic, dar acest lucru nu va mai dura mult timp", a estimat Bijan Khajepur, directorul grupului Atieh Consulting, cu sediul in Teheran. "Din ce in ce mai mult, companiile vor trebui sa plateasca cash sau sa apeleze la o alta tara pentru a importa produse, ceea ce scumpeste produsul finit", potrivit lui Khajepur.
Iranul, al doilea producator de petrol din cadrul OPEC, depinde de sistemul bancar international pentru a-si incasa veniturile din petrol, care ar trebui sa atinga 70 miliarde dolari in acest an.
"Obiectivul americanilor este de a taia legaturile financiare ale Iranului cu restul lumii", a rezumat un expert bancar ce a dorit sa ramana sub anonimat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.