Dupa patru amanari succesive, Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza Federatiei Educatiei Nationale (FEN) in procesul intentat Ministerului Educatiei pentru acordarea salariului minim de 880 de lei cadrelor didactice absolvente
d
Dupa patru amanari succesive, Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza Federatiei Educatiei Nationale (FEN) in procesul intentat Ministerului Educatiei pentru acordarea salariului minim de 880 de lei cadrelor didactice absolvente
de studii superioare.
Un rol decisiv in obtinerea dreptatii in justitie l-a avut punctul de vedere al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care a considerat ca sindicalistii din invatamant sunt discriminati. In urma cu aproape trei saptamani, dascalii din Dolj, afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), castigau definitiv si irevocabil procesul in care cereau respectarea articolului 40 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010. In aceste conditii, profesorii doljeni au devenit "superiori" colegilor din restul tarii, insa acest lucru nu l-a deranjat nici pe seful Guvernului, nici pe ministrul Educatiei. De altfel, cei doi demnitari s-au facut ca ploua inca de la inceputul anului, cand a intrat in vigoare actul normativ adoptat pe 29 decembrie 2006.
Bila alba pentru justitie
"O bila alba pentru justitie", a calificat decizia instantei Catalin Croitoru, liderul FEN. "Cei aproximativ 10.000 de membri ai FEN, din totalul 50.000 de profesori cu studii superioare aflati in aceasta situatie, vor primi diferenta de salariu pana la 880 de lei, ce li se cuvenea de la
1 ianuarie pana la 30 octombrie 2007. Un rol important in decizia Curtii de apel Bucuresti l-a avut punctul de vedere al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care a considerat ca profesorii cu studii superioare au fost discriminati, neacordandu-li-se salariul minim pe economie", a precizat Croitoru.
Hotararea de vinerea trecuta a Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata la instanta superioara. Liderul FEN a mai cerut instantei sa oblige Ministerul Educatiei sa porneasca in negocierile viitoare de la un salariu minim de baza de 880 de lei, insa nu stie daca cererea a fost acceptata, si urmeaza sa verifice acest lucru in aceasta saptamana.
FEN vrea capul lui Adomnitei
In repetate randuri, Catalin Croitoru i-a solicitat premierului, dar fara succes, sa dispuna inceperea negocierilor privind cresterile salariale pentru 2008. "Este inadmisibil ca intr-un stat democrat, care se doreste a fi si european, partenerii sociali sa fie desconsiderati in acest fel de catre ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, si implicit de catre Guvern. Domnule prim-ministru, dorim sa va amintim ca acesta este cel de-al patrulea demers al Federatiei Educatiei Nationale prin care cerem inceperea negocierilor. In ceea ce priveste unele actiuni ale ministrului Adomnitei, care ar putea avea caracter infractional, consideram, domnule prim-ministru, ca ar fi normal ca in calitatea de premier al unui stat membru al UE sa-i solicitati ministrului Educatiei sa demisioneze", se arata in ultima scrisoarea deschisa, trimisa de FEN premierului.
Guvernul discrimineaza dascalii
Dupa castigul profesorilor la Tribunalul Dolj, Aurel Cornea, liderul FSLI, a solicitat Guvernului emiterea unei ordonante de urgenta prin care sa elimine discriminarea salariala aparuta fata de dascalii cu studii superioare din restul tarii - 45.000, pe atunci. La randul sau, Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex" a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu elaborarea in regim de urgenta a unui act normativ prin care tuturor categoriilor de bugetari sa li se acorde retroactiv salariul minim de 880 de lei prevazut in Contractul Colectiv de Munca. Ambele solicitari au fost ignorate, insa, de Guvern, la fel ca in cazul FEN. Acum, dupa recenta victorie a FEN, numarul cadrelor didactice nedreptatite a scazut la 35.000, iar acestea au toate sansele sa obtina si ele castig de cauza in justitie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.