Peste 90 mld. euro "beneficiu" anual, echivalentul a 7 la suta din PIB, 160.000 de comercianti obligati sa plateasca taxa de "protectie"; din care 132.000 numai in sudul tarii, o prezenta vasta in intreaga peninsula italiana, "Mafia SA" este o "intre
Peste 90 mld. euro "beneficiu" anual, echivalentul a 7 la suta din PIB, 160.000 de comercianti obligati sa plateasca taxa de "protectie"; din care 132.000 numai in sudul tarii, o prezenta vasta in intreaga peninsula italiana, "Mafia SA" este o "intreprindere" prospera, prima de fapt ca si cifra de afaceri - releva un studiu efectuat de Asociatia nationala de comert Confesercenti, citat de cotidianul francez "Le Figaro". Cifrele din studiul amintit sunt "terifiante". Comparativ cu alte anchete avand aceeasi tema, cea a asociatiei Confesercenti are meritul de a prezenta ramificatiile mafiote din toate domeniile economiei italiene, prioritar fiind comertul. Numai din sfera comertului, mafia si "surorile" ei gemene, inclusiv Camorra napoletana si ferocea Ndragheta calabreza, recupereaza 10 miliarde euro anual. Un comerciant din cinci, constatau autorii anchetei, este la ora actuala victima mafiei. La Palermo, opt negustori din 10 platesc rachetilor asa-numita taxa de protectie (pizzo). Un butic elegant din Palermo este taxat de mafioti cu 700 pana la 1.000 euro lunar. La Neapole, cinci din 10 negustori platesc o asemenea dijma, iar in interiorul tarii, aproape toti comerciantii sunt nevoiti sa procedeze in mod similar pentru a-si proteja afacerea. Caci recalcitrantii sunt aspru pedepsiti. Raportul Confesercenti semnala cel putin 1.300 de sabotaje zilnic, puse la cale impotriva comerciantilor si industriasilor, iar acestea sunt doar "simple avertismente", ele putand fi urmate de sanctiuni si mai grave, pana la asasinate. Situatii similare unde Piovra face legea sunt semnalate nu numai in comert, ci in toate domeniile de activitate. Raportul Confesercenti da drept exemple de supunere in fata puternicei "intreprinderi" mafiote inclusiv companii importante cum ar fi producatorul de ciment Italcementi, constructorii de autostrazi BTP Condotte Spa si Impregilo, producatorul de lactate Granarolo si chiar Club Mediterranee, chiar daca acestea nu recunosc oficial ca au fost nevoite sa cedeze in fata rachetilor mafioti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.