CHESTIUNEA ZILEI
Cazul Giuseppe Tornatore. Somitate a lumii filmului, detinator a trei Premii Oscar (fara vreo relevanta pentru intamplare), Tornatore a fost atacat si jefuit cu doua luni in urma de trei derbedei veniti intamplator din Romania.
CHESTIUNEA ZILEI
Cazul Giuseppe Tornatore. Somitate a lumii filmului, detinator a trei Premii Oscar (fara vreo relevanta pentru intamplare), Tornatore a fost atacat si jefuit cu doua luni in urma de trei derbedei veniti intamplator din Romania. I-au luat portofelul, banii, mobilul si l-au bagat in spital. Trei insi care pot talhari deopotriva la Roma, Paris, Bucuresti sau Madrid. Tornatore, tip inteligent, cetatean al lumii, si nu doar al Europei, cu drag de Romania, unde are fericite relatii, dar nici asta nu e important, a inteles ca borfasii puteau fi albanezi, biafrezi, afgani, pakistanezi... N-ar da vina pe Romania, Albania, Biafra etc., constient fiind ca ticalosia, in general, n-are culoare, coordonate geografice si nu tine de clima sau globalizare. A comentat deci in consecinta, polemizand fie cu o presa ostila, fie cu indivizi apasati de furii politice. E o greseala cumplita, declara italianul, sa creezi impresia ca imigrantii, in general, si romanii, in special, sunt niste oameni periculosi. Romanii cunoscuti de Tornatore sunt "incantatori, delicati, sensibili". In plus, in spital a fost ingrijit de o imigranta din Est. Cum spuneam, Tornatore gandeste ca un om liber de prejudecati si de interese. Lumea lui Tornatore este lumea la care au aderat romanii, desi Romania a cunoscut si pedofili belgieni sau americani, asasini din Elvetia (tripla crima din Giulesti), raketi din Rusia, ucigasi din China (care au schimbat destinatia geamantanelor) s.a.m.d.  


Cazul Alessandra Mussolini. Nepoata Ducelui, deputat italian. O italianca superba, aproape inconstient revansarda, desi cand te numesti Mussolini se cuvine un minim de bun-simt si decenta, din ratiuni istorice. Cu mult inaintea crimei odioase comisa de Mailat, Alessandra Mussolini a declarat ca italienii sunt in pericol de cand Romania a aderat la UE. Judecata italiencei, departe de spiritul unei Europe Comunitare, este fara indoiala alterata de interese partinice.


Italia este la mijloc. Ea nu judeca fapta ingrozitoare a lui Mailat, ci statutul romanilor. Ea se regaseste intre toleranta lui Tornatore si "intransigenta" mussoliniana. De aici expulzari in lant si condamnari isterice. O tragedie este urmata de o mizerie: asimilarea romanilor cu infractiunea. Cazul Mutu (pericol mortal, cand extremistii isi dau mana cu tifossi-i), incredibilele propuneri ale prietenului Berlusconi sau vicepresedintelui Senatului Calderoli.


Inaintea aderarii, Romania, departe de a-si fi rezolvat grave probleme sociale, a fost supusa unor necesare examene, care nu tineau neaparat de capitolele aderarii. Ci de spirit, toleranta si o mentalitate europene. Asumandu-si lectia europeana, Romania spera, de fapt, sa intre in lumea
lui Tornatore.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.