SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Barbatii fac rareori caz de faptul ca sotiile castiga mai putin ca ei, dar, cand familia trebuie sa se resemneze la gandul ca tata castiga si va castiga mereu mai putin decat mama, apar tensiuni si situatia devine de ne
SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Barbatii fac rareori caz de faptul ca sotiile castiga mai putin ca ei, dar, cand familia trebuie sa se resemneze la gandul ca tata castiga si va castiga mereu mai putin decat mama, apar tensiuni si situatia devine de nesuportat pentru amandoua partile.


Odinioara, barbatii se insurau cu fete cu zestre. Era in natura lucrurilor ca ei sa vina cu barbatia si fata cu baza materiala. Acum, e in firea lucrurilor ca foarte multe femei sa nu se marite sau sa se marite tarziu, fiindca barbatii pe care-i cunosc au venituri jenant de mici si nici o perspectiva in profesie.


Un sondaj de opinie la orase ar arata ca situatia afecteaza dramatic destinul cuplului. In destule specializari, femeile au salarii de cateva ori mai mari ca ale barbatilor cu care, inainte de 1989, s-ar fi casatorit: profesori, ingineri, functionari. Am auzit, in mai multe randuri, de la mamele fetelor cu o situatie materiala buna, urmatoarea fraza: Fata mea are pe cineva, dar ce sa faca? Sa-l ia ca sa-l tina? Si daca ar fi vorba numai de el, dar din putinii bani pe care-i castiga bietul baiat mai trebuie sa-si ajute si parintii!


Un alt necaz e ca fetele tin de serviciu, chiar daca nu sunt platite foarte bine, pe cand barbatii sunt intr-o continua cautare, iar nesiguranta ii macina sufleteste, ii face insuportabili. In orasele unde industriile au cazut, numarul femeilor care lucreaza si aduc un ban sigur in casa e mai mare ca al barbatilor. Ocupatiile de moment ale barbatilor sunt prost platite si nu se pot chema slujbe. Ziarele scriu, in virtutea traditiei, ca femeile sunt platite mai prost ca barbatii fara sa precizeze in care straturi sociale apare sau se perpetueaza inegalitatea. Truda, e adevarat, e platita cu lefuri de mizerie, fie ca e la stat, fie ca-i la patroni. La profesii insa incepe drama. Un universitar de la o facultate particulara prospera are multe motive sa-l considere de sus pe colegul cu catedra in invatamantul de stat. Pare o impietate sa te intrebi daca doamna care preda la o scoala privata dintr-un cartier bogat ar accepta atentiile unui domn profesor de la un liceu de stat plin de complexele unui salariu de mizerie.


Si in Occident, foarte multe femei cu o situatie materiala buna in profesie nu se grabesc sa se casatoreasca. A disparut catalizatorul economic al casniciei, iar tatal nu mai e, nici pentru femei, nici pentru copii, stapanul. Problema nu e una de bine si de rau, ci de imprevizibil. Copii se pot face si in vitro, cu donatori anonimi. Si atunci, care e locul iubirii in noua ecuatie a cuplului? Raspunsul l-am aflat intr-o carte care discuta subiectul: locul iubirii in cuplu e intotdeauna altul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.