Presedintele Societatii de Investitii Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), alaturi de alte opt persoane, intr-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11
Presedintele Societatii de Investitii Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), alaturi de alte opt persoane, intr-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro.

In acest dosar au mai fost trimisi in judecata Aurel Gabriel Coconea - fost director general al SNTGN Transgaz SA Medias, Cornel Teodor Volintiru - fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu si Vlad Rebega - fosti directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu - fost director general adjunct al SC Asigurarea Nationala Romana SA, Adrian Georgel Bogza - fost adminsitrator al SC Delta Telecom SA, precum si Iulian si Tudorica Siclitaru, informeaza, luni, Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada august 2000 - iulie 2001, Aurel Coconea ar fi incheiat ilegal 14 conventii de plati cu cinci societati cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus in circuitul financiar dintre societatile de stat transportatoare, distribuitoare si respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucuresti, SC Sironex SA Craiova si SC Dumimpex SM SRL Bucuresti.

Conventiile de plati ar fi fost incheiate cu incalcarea OUG 10/1997 si a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor persoane juridice in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor in economie, aprobata prin HG 685/1999.

Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Medias, societatile de stat consumatoare de gaze au achitat in conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit ca  cele patru firme controlate de Dinel Staicu - reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorica si Iulian Siclitaru - nu ar fi avut activitate comerciala, nu ar fi avut relatii comerciale cu societatile implicate in incheierea actelor de compensare si nici nu ar fi prezentat credibilitate financiara.Sumele de bani astfel incasate ar fi fost directionate catre firmele din grupul controlat de Dinel Staicu si ar fi ajuns in conturile personale ale acuzatilor sau in conturile altor societati in care acestia ar fi fost implicati si de unde ar fi fost retrase in numerar.

Pentru negocierea si incheierea conventiilor de plati, Dinel Staicu ar fi beneficiat si de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de noua miliarde de lei vechi, achitata in contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

Prejudiciul total cauzat SNTGN Transgaz SA Medias a fost aproximat la peste 260,8 miliarde de lei vechi, respectiv 11,3 milioane de euro.

Aurel Coconea va fi judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, iar celelalte opt persoane - printre care si Dinel Staicu - pentru complicitate la aceasta infractiune.

Dosarul a fost trimis Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.