Profitul net al BCR a urcat la 219,6 milioane euroDupa primele noua luni ale acestui an, bancile comerciale romanesti au afisat profituri in crestere, pe fondul avansului portofoliului de credite acordate sau al dezvoltarii liniilor de afaceri ale ba
Profitul net al BCR a urcat la 219,6 milioane euroDupa primele noua luni ale acestui an, bancile comerciale romanesti au afisat profituri in crestere, pe fondul avansului portofoliului de credite acordate sau al dezvoltarii liniilor de afaceri ale bancii. Totodata, cresterea portofoliului de credite poate fi pusa pe seama aplicarii propriilor norme de creditare de catre bancile care si-au raportat rezultatele pentru primele noua luni din 2007. Astfel, Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din sistem dupa valoarea activelor, a inregistrat la finele celui de-al treilea trimestru din 2007 un profit net de 219,6 milioane euro, mai mare cu 21,2% fata de acelasi interval din 2006, potrivit datelor publicate de banca. Totodata, banca a atins un volum al portofoliului de credite clienti de 9,69 miliarde euro, in crestere cu 31,8% fata de acelasi interval din 2006.
Casa de Economii si Consemnatiuni, singura banca din sistem cu capital integral autohton, a obtinut un profit net de 70 milioane lei in primele noua luni ale acestui an, de peste doua ori (+112%) mai mare decat in acelasi interval al anului trecut, pe fondul avansului portofoliului de credite acordate clientilor nebancari cu 65%. Astfel, creditele acordate clientilor nebancari au ajuns la 4,77 miliarde lei la finalul lunii septembrie, iar depozitele atrase au atins 7,09 miliarde lei, in crestere cu 33% fata de trimestrul al treilea al anului trecut. In ceea ce priveste activele bancii, acestea insumau la 30 septembrie 8,88 miliarde lei, in urcare cu 45% fata de a noua luna a anului trecut.Normele proprii de creditare, un atu in competitia bancaraUn avans substantial al profitului net pe primele noua luni a inregistrat si Banca Transilvania, de 58,2% fata de intervalul similar al anului 2006, pana la un nivel de 39,78 milioane euro. Veniturile totale ale bancii au fost in primele noua luni ale anului 2007 de peste 500 milioane euro, in crestere cu 82,10% fata de intervalul similar din 2006, iar cheltuielile totale ale bancii in primele noua luni din 2007 au depasit 453,8 milioane euro, in crestere cu 83,7%.
Avansul din primele noua luni ale lui 2007 a fost datorat si inceperii creditarii populatiei dupa norme proprii, aprobate de Banca Nationala a Romaniei.
In ceea ce priveste rezultatele obtinute dupa primele trei trimestre de Bancpost, profitul acestei institutii de credit a urcat cu 60%, la 172 milioane euro, in timp ce portofoliul de imprumuturi a urcat cu 101%, la 2,8 miliarde euro, fata de aceeasi perioada din 2006. Banca a realizat, in aceeasi perioada, un profit net de 14,5 milioane de euro.
Volksbank a raportat pentru primele noua luni un profit brut de 16,2 milioane euro, in crestere cu 62% fata de perioada similara din 2006, si active de 2,7 miliarde euro, reprezentand un avans de 166%, potrivit raportului financiar al bancii.
In acelasi timp, soldul creditelor in perioada ianuarie-septembrie 2007 a fost de 1,79 miliarde euro, cu 187% mai mult decat in intervalul similar de anul trecut. Dupa primele noua luni, banca a atins o cota de piata la nivelul activelor de 4%, cu 1,3 puncte mai sus fata de decembrie 2006.Alpha Bank sacrifica profitul pentru extinderea reteleiAlpha Bank Romania a anuntat la finele saptamanii trecute ca a ajuns la o cota de piata dupa active de 5,8% dupa primele noua luni ale anului, fata de 4,15% la finalul anului trecut, pe fondul dublarii portofoliului de credite. Desi valoarea creditelor acordate a crescut substantial, institutia de credit a obtinut un profit inainte de impozitare de 23,45 milioane euro in intervalul ianuarie-septembrie 2007, "in scadere usoara fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul sustinerii cresterii agresive a retelei de unitati", se mentioneaza in comunicat. Banca, care a anuntat ca a ajuns la o retea de 101 sucursale si agentii, avea capitaluri proprii de circa 333 milioane euro dupa primele noua luni ale acestui an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.