Decizia de saptamana trecuta a bancii centrale, de a urca dobanda de politica monetara de la 7 la 7,5%, a avut efecte modeste asupra cursului de schimb al leului. Cresterea spectaculoasa a pretului la titei, care se apropie rapid de pragul istoric de
Decizia de saptamana trecuta a bancii centrale, de a urca dobanda de politica monetara de la 7 la 7,5%, a avut efecte modeste asupra cursului de schimb al leului. Cresterea spectaculoasa a pretului la titei, care se apropie rapid de pragul istoric de 100 dolari/baril, ceea ce va provoca o crestere a inflatiei, intr-o perioada in care principalele economii ale lumii vor intra in iarna, ceea ce va provoca o majorare a cererii, la care se adauga situatia exploziva a deficitelor de cont si comercial romanesti, precum si incetinirea ritmului de crestere a economiei, au reprezentat motive pentru investitori de a nu miza puternic pe leu. In partea plina a paharului se afla anuntul BNR privind cresterea, la finele lunii trecute, a rezervelor sale valutare la nivelul de 25,211 miliarde euro, totalul rezervelor internationale (valute plus aur) situandu-se la 27 miliarde euro. Daca luni si marti cursul euro s-a mentinut la 3,34 lei, decizia de miercuri a BNR a adus joi o scadere a cotatiilor monedei unice pana aproape de pragul de 3,3 lei. O declaratie a guvernatorului BNR referitoare la faptul ca banca centrala "a ajuns la limita instrumentelor de politica monetara pe care le foloseste, deoarece in ultimele luni a avut loc un avans rapid al creditelor in valuta, finantate prin marirea datoriei private externe pe termen scurt", a provocat o depreciere rapida a leului, astfel ca in ultima sedinta a saptamanii cursul mediu a urcat de la 3,3157 lei, in ziua precedenta, la 3,3408 lei. Şedinta de vineri s-a deschis la valori ale euro de 3,34 - 3,3450 lei, dupa care moneda nationala s-a depreciat usor la 3,35 lei, evolutie asemanatoare cu cea a monedelor din regiune, o parte dintre speculatori inchizandu-si pozitiile pe pietele emergente, marcandu-si profiturile. Cursul mediu al dolarului a avut o evolutie descendenta, care ar putea continua, dupa ce vinerea trecuta euro a atins un nou record de 1,4528 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.