O lume uitata de timp si de guvernanti isi duce existenta in bezna. Romani pentru care progresul minim nu a patruns in casele lor asteapta, in tacere, un semn ca civilizatia va patrunde si dincolo de portile lor.

In timp ce omenirea a aju
O lume uitata de timp si de guvernanti isi duce existenta in bezna. Romani pentru care progresul minim nu a patruns in casele lor asteapta, in tacere, un semn ca civilizatia va patrunde si dincolo de portile lor.

In timp ce omenirea a ajuns la un nivel in care viata fara TV sau internet pare de neimaginat, mai exista inca oameni care traiesc intr-o alta lume. Oameni care nu stiu ce inseamna sa privesti un film la televizor, sa asculti o stire la radio sau sa te bucuri de tehnologia moderna, se gasesc in numar destul de mare in Romania. Si, mai grav, copiii lor au aceeasi soarta si nici nu au prea multe sanse de a scapa la „lumina“. Isi fac, la fel ca si bunicii si parintii lor, temele la lampa cu gaz si parcurg kilometri pe jos pentru a ajunge la scoala.

Nu mai putin de 60 de familii din localitatea suceveana Moldovita depind luna de luna de gazul lampant si sticla de lampa. Stau in catune aflate la cativa kilometri de restul comunitatii, fiind parca din alta lume. In drumul spre catunul Poloneaca ne intalnim cu Firuta Ciuverca, o femeie care are 40 de ani si de cand se stie a trait la lumanare si lampa. Are patru copii, dintre care doi sunt acasa, iar doi merg inca la scoala. Scolarii fac cate 2-3 kilometri pana la scoala, pe un drum anevoios, impracticabil cand este vremea rea. Cand ii intrebam pe copii cum se descurca, zambesc si ne spun ca acum este bine, dar iarna este vai si amar. Iar cand ploua, le este foarte greu. Glodul li se lipeste de bocanci si sunt nevoiti sa caute poteci anevoioase prin padure, pentru a nu se infunda in pamantul moale. Iarna, frigul si viscolul sunt cei mai mari dusmani. De multe ori sunt insotiti de parinti pana la scoala, pentru ca, Doamne fereste, sa nu le iasa vreo salbaticiune in cale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.