Intelectualii, sportivii si artistii sint aliatii Guvernului in lupta cu perceptia negativa a peninsularilor fata de romani. Efectul va fi zero, spun publicitarii.

Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, ii cheama pe
Brancusi si pe Nadia Comaneci in apararea romanilor O actiune „foarte costisitoare" de expunere a unor romani de valoare in media italiene este raspunsul cu care Guvernul doreste sa contracareze perceptia negativa creata in Peninsula in urma asasinarii Giovannei Reggiani. „Am vorbit deja cu premierul Tariceanu pentru a initia o actiune de anvergura pe media si societatea italiana pentru promovarea imaginii Romaniei. Vrem sa aducem 50, 60, 100 de romani de valoare in fata oamenilor. Acestia ar putea fi mult mai vizibili in media italiene", a declarat Cioroianu, citat de NewsIn. Promovarea ar urma sa se faca atit pentru personalitati culturale si sportive care sint in viata, dar si pentru valori de genul Eliade, Cioran sau Brancusi. Premierul a cerut deja ministrului Internelor, ministrului Muncii si ministrului Justitiei sa prezinte azi un set de masuri pentru a contracara fenomenul. „Vrem ca aceasta initiativa sa se axeze pe citeva elemente prin care sa aratam care sint si cum sint romanii cu adevarat, care sint valorile intelectuale ale Romaniei, valorile artistice, sportive, ceea ce am facut, ceea ce am reusit prin oamenii care s-au distins, inclusiv in Italia", a aratat premierul intr-un comunicat al Guvernului.

Mai multe voci din industria publicitatii, a brandingului si a PR-ului amendeaza insa initiativa Executivului. Aneta Bogdan, managing partner Brandient, crede ca acest gen de branding in situatii de criza este lipsit de credibilitate: „Sint absolut stupefiata ca vor sa dea banii pentru asa ceva. E ca si cum Tariceanu&Co. sint o agentie de publicitate de incepatori. Nu trebuie facuta campanie de imagine in Italia, ci una de educare, insotita de programe sociale in Romania. Ce e in mintea domnului Tariceanu e fundamental gresit si toata lumea va ride de el. Noi credem ca italienii sint prosti, ca ne cred o natie de hoti si criminali, iar asta e o jignire, pentru ca italienii din clasa medie nu cred asa ceva". Aneta Bogdan propune, in schimb, smerenie: „Tariceanu ar trebui sa se duca la agentii bune de PR. Sa iasa si sa zica: «Va promit ca in cinci ani ma ocup personal de problema asta si n-o sa mai las cetatenii romani sa sicaneze alti cetateni europeni» sau «Imi pare rau, ma simt vinovat ca sint de patru ani in fruntea unui guvern care desconsidera acest aspect»".

Serban Alexandrescu, director de creatie Headvertising, acuza, in schimb, pompierismul actiunii guvernamentale. „E ca la dentist. Nu poti face interventie si tratament cita vreme e umflat obrazul si ai abces. E normal ca la inceput sa lasi un pic coada jos. O sa le aratam, ca de obicei, tenismeni, soprane, dar italianul de pe strada se loveste de vinzatorul de flori si de acordeonisti", spune Alexandrescu, care crede ca solutia nu este „o bubuiala de advertising". „Trebuie comunicare, insa tradusa printr-un PR constant si consistent. O problema creata in 10-15 ani se rezolva tot in atit timp. E un reflex al situatiei «normale» din comunicarea romaneasca: intotdeauna solutia e sa facem o campanie in loc sa remediem produsul."

Ioana Manoiu, managing partner GMP PR, considera, la rindul sau, ca o astfel de campanie, dincolo de faptul ca ar costa milioane de euro, nu va avea nici un efect. „Efectul poate fi chiar unul de respingere. E nevoie de ceva mult mai inteligent si subtil decit o campanie aparuta peste noapte. Nu poti sterge o crima violenta din capul oamenilor cu povesti despre Nadia Comaneci, cu citeva machete de presa sau cu citeva interviuri cu intelectualii tarii", spune oficialul GMP PR. Manoiu propune, de asemenea, o campanie de educare pentru romanii din Italia. „Ar trebui sa li se explice cit de ingrijoratoare este situatia si cum orice actiune individuala poate capata proportii nationale."

Contactat de Cotidianul pentru o reactie la acuzele celor din industria de publicitate si PR, Ilie Banica, purtatorul de cuvint al lui Adrian Cioroianu, a declarat ca este prematur ca ministrul de Externe sa se pronunte. „Actiunea este in discutii in momentul de fata. Asteptam sa vedem ce se va decide la nivel guvernamental si vom vedea", s-a limitat sa spuna Banica. (Cosmin Popan)

Basescu cere MAE sa reclame Italia la UE Presedintele i-a asigurat pe romanii din Italia ca statul ii va apara.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri, intr-o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, ca a solicitat Ministerului de Externe sa sesizeze Comisia Europeana in legatura cu noua legislatie adoptata in Italia cu privire la siguranta publica, in baza careia mai multi romani au fost deja expulzati. „Legislatia italiana corespunde in fond directivelor europene, insa modul de aplicare a acesteia este defectuos. Romanilor care au fost deja repatriati nu li s-a dat nici o sansa sa apeleze la justitia italiana in decurs de 30 de zile pentru a se constata daca expulzarea sau indepartarea lor este un act de justitie sau o eroare", spune seful statului.

Basescu a cerut MAE sa sesizeze organismele europene si cu privire la necesitatea realizarii unui proiect privind incluziunea sociala a romilor, avind in vedere ca aceasta problema este una la nivel european. Presedintele a solicitat si deschiderea unor noi consulate in Italia.

Seful statului a tinut sa le transmita romanilor ca nu au nici un motiv sa le fie rusine, nici in tara, nici in afara ei, si ca statul roman nu va accepta niciodata umilirea cetatenilor sai. Basescu a condamnat incalcarile legii si gesturile violente ale cetatenilor romani, dar si actele de violenta indreptate impotriva acestora. „Orice crima trebuie sa-si primeasca pedeaspa. Astfel de gesturi nu-i caracterizeaza pe romani", a spus presedintele.

„Relatia dintre italieni si romani este cu totul alta decit cea care transpare, in aceste zile, din declaratiilor unor oameni politici. Responsabilitatea pentru mentinerea traditiei bunelor relatii apartine totodata romanilor si italienilor", a spus Basescu, care a precizat ca economia italiana a avut „enorm de cistigat" de pe urma venirii cetatenilor romani, asa cum si economia romaneasca a avut de cistigat in urma investitiilor italiene.

Basescu a facut un apel si la clasa politica romaneasca, ce trebuie sa dea dovada „de maxima responsabilitate si sa se abtina de la declaratii care pot tensiona suplimentar relatia cu Italia". „Ii asigur pe toti romanii care muncesc cinstit in Italia de solidaritatea mea si de faptul ca macar acum statul roman isi va face datoria fata de ei", a conchis seful statului. (Raul Balogh)

Politicienii au tacut milc Clasa politica de la Bucuresti a evitat sa ia pozitie in forurile oficiale fata de evenimentele din Italia.

Atit presedintele Traian Basescu, cit si conducerile partidelor politice au intirziat sa adopte o pozitie oficiala in legatura cu problema „italiana". De asemenea, europarlamentarii romani, dar si eurocandidatii, indiferent de culoare politica, au evitat sa se implice in aceasta problema. La nivel guvernamental s-a inregistrat singura reactie - dar nu pe masura amplorii evenimentelor -, premierul Tariceanu avind o discutie, miercuri, cu omologul sau italian, Romano Prodi, sugerindu-i acestuia o solutie: gasirea unor locuri de munca pentru romanii din Peninsula.

In ultimele doua zile s-au inregistrat o serie de declaratii politice individuale, majoritatea insa cu tenta electorala. Pe aceasta linie se inscriu partidele foarte mici, care au fost extrem de galagioase. Pancarte si sloganuri anti-Romano Prodi, Alessandra Mussolini si Walter Veltroni (primarul Romei - n.a.) au constituit recuzita protestului din fata Consulatului Italiei la Bucuresti, organizat ieri de PIN. Primul pe lista PLD pentru europarlamentare, Theodor Stolojan, a rupt si el abia ieri tacerea, fara sa propuna solutii, ci doar acuzind Guvernul de neimplicare. Prima iesire la rampa din zona PSD s-a inregistrat simbata. Astfel, vicepresedintele PSD Titus Corlatean s-a limitat doar sa aduca mai multe acuzatii autoritatilor italiene, printre care si aceea de incalcare a „unui articol din Protocolul 7 al Conventiei Europene care prevede anumite garantii procedurale atunci cind se pune problema expulzarii strainilor".

„Eu sa ma bag? Avem presedinte, avem prim-ministru" este singura reactie venita din partea unui alt cap de lista pentru europarlamentare, George Becali, PNG. Liberalii, democratii si conservatorii au tacut si ei in acest final de saptamina. (Lucian Gheorghiu)

CITESTE MAI DEPARTE DESPRE ACEST SUBIECT:

Romanii, sub teroare la Roma

Toate cele patru reprezentante ale Romaniei din capitala Italiei au primit telefoane de amenintare incepind de vineri. Decretul italienilor are fisuri Asociatia avocatilor de drept penal din Italia critica decretul intrat vineri in vigoare, aratind ca ar contine prevederi abuzive ce incalca drepturile omului si legislatia europeana. "Furia italienilor trebuie indreptata impotriva politicienilor, nu a imigrantilor" Interviu cu Giani Alemanno, vicepresedinte al partidului Alianta Nationala, ex-ministru al agriculturii si al politicilor forestiere in timpul guvernului lui Berlusconi (2001-2006). A fost principalul contracandidat al lui Walter Veltroni la primaria Romei.