CE BEM, CE MANCAM Producatorul se lauda ca Florentino este "intruchiparea calitatii". Ingredientele folosite spun altceva. Florentino este o bautura aromatizata pe baza de vin. Daca citim mai intai cuvintele de lauda pe care si le adreseaza
CE BEM, CE MANCAM Producatorul se lauda ca Florentino este "intruchiparea calitatii". Ingredientele folosite spun altceva. Florentino este o bautura aromatizata pe baza de vin. Daca citim mai intai cuvintele de lauda pe care si le adreseaza producatorul suntem tentati sa ducem sticla de Florentino plocon nasilor de la oras. Citam cu exactitate de pe eticheta: "Produse dupa o reteta proprie, la care adauÂgati si experienta de zeci de ani a companiei Zarea, aperiÂtivele Florentino sunt o fina inÂtruchipare a calitatii. AroÂma, gustul si calitatea inconfundabile ii creaza o unicitate aparte, care a fost mereu apreciata de cunosÂcatori". Daca nu va dor ochii din cauza literelor foarte mici cu care este scrisa eticheta, sa va coborati privirea ceva mai jos si sa cititi ingredientele. Aici surpriza: "Vin, zahar, suc de visine 1%, arome naÂturale si identic naturale, coloranti: azorubina E 122, briliant blue E 133, brun HT E 155, caramel E 150, conservant: sorbat de potasiu E 202. Contine sulfiti (unul dintre 227, 228, 222, 221)". Rezulta ca, de fapt, Florentino e rezultatul unei mari experiente de amestecat E-uri. ANALIZA. Specialistul nostru explica informatiile citite de pe eticheta: "BauÂtura alcoolica pe baza de vin si cu adaos de alcool (rezulta din taria alcoolica 13,5% vol.), zahar, suc de visine arome naturale si artificiale, coloranti chimici de sinteza azoici E 122, E 133, E 155, caramel (nu se specifica tipul de caramel), conservanti chimici - E 202 si unul dintre E 227, E 228, E 222 si E 221". Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atentioneaza ca alcoolul in prezenta zahaÂrului si a aditivilor alimentari chimici devine mult mai toxic, afectand in mod grav ficatul, tubul digestiv si sistemul nervos. De asemenea, conservantii de tipul sulfitului devin si mai alergeni si, de asemenea, pot declansa crize puternice de astm. Desi nu este trecuta vaÂloarea energetica, produsul contine alcool, care are densitate energetica 7 kcal/ gram (ridicata), fiind al doilea dupa grasimi (9 kcal/gr). Aceste calorii sunt denumite "calorii goale", deoarece au nevoie pentru a fi arse de vitamine, saracind organismul. Eticheta produsului, prin descrierea fantastico-alegorica, incita la un consum frecvent, sugerand calitati pozitive pe care produsul nu numai ca nu le are, dar in realitate au efecte contrare celor sustinute. CONCLUZII. Produsul este interzis copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, sufeÂrinzilor de boli cardiovasculare, hipertensivi, hepatice, renale, neurologice si neurodegenerative, pulmonare, cancer, dermatologice, asÂmaÂtici, artrite reumatoide, persoanelor cu densitate osoasa scazuta si osteoporoza, guta, supraponderalilor si obezilor. Este interzis diabeticilor. Combinat cu fumatul, produsul are efecte si mai dramatice, otravurile din ambele produse potenÂtandu-se reciproc. cristina.calin@jurnalul.ro
Despre autor: