Presedintele a facut totul ca sa nu se afle chiar nimic cu privire la euroalegeri. El a abatut atentia catre referendumul privind sistemul de vot uninominal majoritar. Despre care iar nu se stie nimic. Doar un mit vehiculat de un sef de stat in goana
Presedintele a facut totul ca sa nu se afle chiar nimic cu privire la euroalegeri. El a abatut atentia catre referendumul privind sistemul de vot uninominal majoritar. Despre care iar nu se stie nimic. Doar un mit vehiculat de un sef de stat in goana dupa partid prezidential unic.
Cotrocenii au vrut de asemenea sa acrediteze falsul ca referendumul simultan cu alegerile ar scuti fonduri. Guvernul a demonstrat ca nu e adevarat si ca plebiscitul costa zeci de milioane de euro. Aruncati pe fereastra. Dupa care presedintele a anuntat ca va dispune inca o cheltuiala si inca una, si tot asa, si tot pentru PD, pana ce se vor aduna 9 milioane de alegatori si majoritatea lor vor vota cum vrea presedintele. Care ii considera prostii prostilor pe alegatori.
Insa oamenii nu vor veni la un referendum absurd. Cand fanatismul pentru presedinte era inca in floare si in joc se afla insasi demiterea sa, abia s-au urnit la urne 45 de procente din cetatenii cu drept de vot. Povestea cu 75 la suta pentru presedinte e o minciuna de efect. Pe care liberalii nu se obosesc sa o corijeze. Si sa precizeze, 75 la suta din 45 la suta. 30 la suta.
Si a mai fost un vot, aparent favorabil, pe care Cotrocenii l-au trecut cu vederea. Unii care ar fi vrut demiterea presedintelui au votat, totusi, contra demiterii, pe considerentul ca tot demisul ar fi castigat alegerile prezidentiale anticipate, in lipsa de timp pentru lansarea alternativei care sa il scoata din joc. Asa ca unii au votat impotriva demiterii, pentru ca, in loc de cinci ani, au preferat sa-l mai suporte doar doi ani si jumatate, timp in care sa-si dea in petic total.
Ceea ce s-a confirmat, pentru ca, din mai incoace, a deraiat. Oricum, daca la referendumul privind demiterea presedintelui prezenta a fost slaba, e previzibil ca la referendumul privind votul uninominal prezenta va fi si mai mica. De aceea, presedintele a incercat sa forteze participarea, prin smecheria propagandistica a sustinerii referendumului nu doar in acelasi timp, ci si in acelasi spatiu cu alegerile europarlamentare.
Dar premierul Tariceanu a refuzat sa incalce legea, cum ar fi vrut presedintele. Cotrocenii voiau sa se bifeze, prin frauda morala, prezenta de la alegerile europarlamentare si pe listele pentru referendum, prin inmanarea buletinului cu intrebarea despre uninominal. Prezenta ar fi fost consemnata chiar daca alegatorul refuza buletinul pentru referendum. Dar oamenii au dreptul sa decida, fara sa li se impuna. Personal, voi participa la europarlamentare si voi ocoli sectia pentru referendum. Legea votului uninominal exista deja. Pana la urma, presedintele va trebui sa o promulge.
PNL va trebui sa le explice oamenilor care e realitatea. Si de ce votul uninominal proportional este reprezentativ pentru toti alegatorii, pe cand votul majoritar prezidential fura voturi de la alegatori si le arunca la gunoi. Liberalii si aliatii lor au sansa comunicarii directe cu oamenii. Este nevoie de comunicare limpede. Inclusiv cu privire la europarlamentare. Despre care nu se vorbeste mai nimic. Emisiunile la televiziuni sunt rare. Si precare. In locul dezbaterii libere, prin care alegatorii sa fie cat de cat informati, scheme penibile cu intrebari si raspunsuri la minut. Mai bine desene animate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.