Nu se stie cu exactitate cand a fost intemeiata Moscova, dar istoricii men­tioneaza anul 1147, deoarece asezarea de pe malul raului cu ace­lasi nume aparea atunci pentru prima data in hrisoave: "Vino la mine, frate, la Moscova!"
Nu se stie cu exactitate cand a fost intemeiata Moscova, dar istoricii men­tioneaza anul 1147, deoarece asezarea de pe malul raului cu ace­lasi nume aparea atunci pentru prima data in hrisoave: "Vino la mine, frate, la Moscova!", scria atunci cneazul Ivan Dolgoruki, considerat intemeie­tor al statului rus si al orasului. De­vine capitala in seco­lul al XIII-lea, pa­na in anul 1713, cand Petru cel Mare muta curtea im­periala la Petersburg. Redevine capitala, de data aceasta a Rusiei sovie­tice, in 1918, iar in 1922 este oficia­lizata drept "ca­pitala URSS". Rezistenta Moscovei de-a lungul istoriei este binecunoscuta. Cand Napoleon incerca sa ocu­pe ora­sul, in 1812, avea sa desco­pere un loc devastat intentionat de propriii lo­cuitori. In prezent, rezistenta Mosco­vei are alt inteles. Potrivit unui clasament reali­zat de site-ul Hotels.com, hotelurile din Moscova sunt cele mai scumpe din lume, luand in calcul pr­e­turile practicate in prima parte a anului 2007. Viata "la Moscow" a deve­nit mai scumpa de­cat la Tokyo, iar ca­pitala pare un El Dorado: a concentrat o parte consi­derabila din industria, finantele, stiinta si cultura Ru­siei. In rapoartele ONU privind me­­­ga­­lopolisurile pentru anul 2015, Moscova se afla pe locul 31. De aceea, ceea ce scrie de ceva timp domnul Ion Cristoiu despre Moscova la paginile 14 si 15 (frag­men­te in premiera din  "Lumea vazuta de un roman rupt in fund", volumul 2 - ce va fi lansat in curand) este cu atat mai interesant de citit acum. Cand Moscova prezentului n-ar pu­tea spune in ruptul capului "Spasibo, domnule Cristoiu", prea absobita fiind de faptul ca rivalizeaza cu cele mai tari orase ale lumii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.