Conducerea Consiliului National Secuiesc (CNS) - scaunul Gheorgheni a anuntat ca initiaza dezbateri publice in vederea infiintarii judetului Tinutul Secuiesc, prin unificarea judetelor Harghita, Covasna si o parte din Mures   Â
Conducerea Consiliului National Secuiesc (CNS) - scaunul Gheorgheni a anuntat ca initiaza dezbateri publice in vederea infiintarii judetului Tinutul Secuiesc, prin unificarea judetelor Harghita, Covasna si o parte din Mures     URGENTA."Initiem formarea judetului Tinutul Secuiesc, prin unificarea judetelor Harghita, Covasna si partea din Mures unde se gaseste scaunul Mures (adica acele localitati care formeaza Tinutul Secuiesc), cu posibilitatea sa li se alature si alte localitati", se arata intr-un comunicat de presa transmis de CNS Gheorgheni. Potrivit sursei citate, demersurile pentru obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc trebuie sa inceapa de urgenta, pentru ca organele de conducere ale poporului secuiesc, "parte a natiunii maghiare", sa poata dispune de autoritate deliberativa si de mijloacele necesare exercitarii competentelor de autoguvernare.       DOLEANTE. "Puterea de la Bucuresti, care pana acum a respins demersurile noastre privind autonomia Tinutului Secuiesc, nu poate spune «nu» doleantei noastre de a trai in acelasi judet. Judetul Tinutul Secuiesc se poate forma pe baza legilor in vigoare la aceasta data si depinde numai de locuitorii Tinutului" se mai arata in documentul dat publicitatii.       Presedintele CNS Gheorgheni, Rokaly József, a tinut sa precizeze ca egalitatea deplina in drepturi a locuitorilor Tinutului Secuiesc se poate realiza numai prin adoptarea de catre Parlament a statutului de autonomie elaborat de CNS. "Dorim ca Tinutul Secuiesc, de la Cheile Bicazului pana la dealurile de langa Tarnave, de la Chichis, pana la ultimul sat locuit de secui la vest de Targu Mures, sa nu mai fie divizat de hotarele artificiale impuse de comunisti", a adaugat Rokaly.   MOBILIZARE. Liderul Consiliului Secuiesc Gheorgheni a mai spus ca saluta Recomandarea 1811, recent adoptata de Parlamentul Consiliului Europei, pentru ca "acest document confirma faptul ca doleantele CNS sunt in concordanta cu tendintele europene". "Recomandarea 1811 ne da speranta ca putem conta pe Europa in lupta noastra pentru autonomia Tinutului Secuiesc si, pentru a da avant cauzei autonomiei, am adoptat Hotararea privind Unitatea Poporului Secuiesc, prin care mobilizam consiliile secuiesti din localitatile Tinutului sa inceapa dezbaterea publica pe aceasta tema", se arata in finalul comunicatului.     PROIECTE. Consiliul National Secuiesc Gheorgheni s-a intrunit in ultima zi a lunii octombrie si, pe langa adoptarea Hotararii privind Unitatea Poporului Secuiesc, a mai supus dezbaterii "manifestarile antimaghiare" ale Partidului Romania Mare, prin initierea a doua proiecte legislative sanctionate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, disputele privind initiativa UDMR de a modifica configuratia regiunilor de dezvoltare si evolutiile de pe scena politica europeana.            


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.