Italia fierbe dupa ce un roman a fost arestat miercuri seara, fiind acuzat de violarea sotiei unui ofiter din marina militara. Nicolae Romulus Mailat, in varsta de 25 de ani, a fost ridicat de politia italiana, in apropierea unei tabere de romi din
Italia fierbe dupa ce un roman a fost arestat miercuri seara, fiind acuzat de violarea sotiei unui ofiter din marina militara. Nicolae Romulus Mailat, in varsta de 25 de ani, a fost ridicat de politia italiana, in apropierea unei tabere de romi din Tor di Quinto (Roma).
El a batut-o, a violat-o si aruncat-o fara suflare pe sotia unui ofiter italian, Giovanna Reggiani, in varsta de 47 de ani. Infractorul si-a acostat victima marti seara, dupa aceasta coborase dintr-un autobuz, in apropierea unei tabere unde locuiesc multi romani (foto dreapta). A obligat-o sa-l urmeze pana intr-o baraca unde a batut-o si a violat-o cu salbaticie. Dupa ce a supus-o pe femeie la violente fizice si sexuale, Mailat a aruncat trupul aproape neinsufletit al acesteia intr-un sant din apropiere de Tor di Quinto, unde femeia a fost descoperita si transportata la spital in coma profunda.
Coma profunda
Buletinul de sanatate comunicat miercuri seara familiei victimei preciza, potrivit cotidianului La Repubblica: "Pacienta prezinta o stare de coma cu absenta reflexelor, dar cu activitate cerebrala reziduala, din acest motiv nefiind considerata in moarte clinica". Medicii nu ii dau insa sanse de supravietuire, conform site-ului Tgcom, al trustului de televiziune Mediaset.
Romanul a fost arestat datorita declaratiilor unor martori oculari, printre care si o romanca din tabara de rromi din Tor di Quinto, care a chemat politia, dupa ce l-a vazut pe Mailat ducand in spate corpul femeii. In momentul arestarii, el avea pe fata diverse zgarieturi si rani, provocate probabil de victima, in timp ce incerca sa se salveze. De asemenea, in locuinta lui a fost descoperita geanta femeii. Se pare ca in timpul audierii, el ar fi recunoscut ca este autorul agresiunii. In prezent, Mailat este retinut in penitenciarul Regina Coeli, din Roma.
"Ar trebui sa-l judece pe el pentru faptele lui, nu pe toti. Padure fara uscaturi nu exista. Sunt oameni si oameni. Ceilalti, care isi vad de treaba lor, ar trebui lasati in pace", a declarat Grancea Danciu, liderul comunitatii rome din Avrig. (Bogdan GALCA)
La scoala de corectie si-a batut un cui un cap
Familia lui Romulus Mailat spune ca acesta a fost un "copil - problema", care a petrecut multi ani la scoala de corectie, dar niciodata nu a dat dovada de violenta. In localitatea sibiana Avrig, unde a crescut Romulus Mailat, mai traiesc bunicul acestuia si o cumnata. Restul familiei sale este plecata de mai multi ani la munca in Italia. Bunicul lui Romica, asa cum il cunoaste toata lumea in Avrig, spune ca de mic a avut probleme cu el. "El a crescut aici in curtea asta. Este fiul uneia dintre fiicele mele. Era un copil omenos si simtit, dar nu stiu ce l-a apucat. A fost mult timp pe la scoala de corectie ca si-a batut un cui in cap. Imi pare rau ca a ajuns aici, dar sa stiti ca nu l-am invatat eu sa faca asta. Nu prea l-a dus niciodata capul", a declarat Stefan Humzau, bunicul lui Romului Mailat, citat de Mediafax. Vecinii tanarului spun ca s-au bucurat in urma cu un an cand acesta a plecat din Avrig. "Sa stiti ca Avrigul e mult mai linistit de cand a plecat el cu toata familia. Din familie erau ei mai neastamparati. Se ocupa cu furtisagurile: un porc, o bicicleta. De cand au plecat ei nu prea mai vine politia pe aici. Noi am fost fericiti cand a plecat. A mai furat el, dar niciodata nu a facut asa ceva", a declarat unul dintre vecinii lui Romulus Mailat. Si liderul comunitatii de romi din Avrig si-a manifestat dezabrobarea fata de actiunile tanarului, dar spune ca spera ca italienii sa nu-i pedepseasca acum pe toti romanii si pe romi.
Locul in care a fost gasita Giovanna Regiani Rromani pulite
Roma se spala pe maini de problema tiganilor, aruncand-o in ograda
Bucurestilor * Ordonanta de expulzare adoptata miercuri noapte
de Prodi, dupa violul lui Mailat, loveste insa in toti romanii din Italia
La o zi de la agresarea si violarea sotiei unui amiral italian si arestarea imediata a faptasului, un roman de etnie roma, Guvernul de la Roma a transat problema strainilor care comit infractiuni in Italia. Autoritatile au dat o Ordonanta de urgenta prin care accelereaza modalitatile de expulzare a cetatenilor comunitari din aceasta tara, dar care ii vizeaza direct pe romani. Practic, Executivul lui Romano Prodi si alaturi de primarul Romei, aflati in plina campanie electorala, se spala pe maini de chestiunea romilor care au speriat opinia publica italiana, aruncand-o in ograda Bucurestiului, desi romii si-au ridicat tabere la periferia Romei de mult timp iar problema era cunoscuta de oficialitatile italiene. Daca promotorii acestui act normativ spera sa castige mai multe voturi, romanii de buna credinta din Italia se tem ca actiunile xenofobe impotriva lor vor lua amploare. Situatia creata la Roma a trecut, din nou, pe langa urechea MAE roman care n-a avut nici cea mai mica reactie.
Prefectii au cale libera la expulzare
Ordonanta de urgenta a Guvernului de la Roma, adoptata miercuri noaptea, ca urmare a tragicului incident petrecut in capitala Italiei, acorda mana libera prefectilor in dispunerea expulzarii imediate a cetatenilor comunitari din motive de securitate. Practic, din acest moment, cetatenii Uniunii Europene si familiile lor care au obtinut dreptul de sedere permanent in Italia pot fi expulzati de pe teritoriul acestui stat "pentru grave motive de ordine publica sau de siguranta publica". Ordonanta de urgenta urgenteaza masurile de expulzare, fara a mai sta la mana Ministerului de Interne.
Pachetul de masuri privind expulzarea pentru motive de ordine publica sau de securitate a Statului va fi tradus inclusiv intr-o limba pe care destinatarul acestei ordonante sa o inteleaga sau in limba engleza. Masura de expulzare care urmeaza sa-i fie adusa la cunostinta destinatarului contine modalitatea actiunii juridice si durata interzicerii reintrarii in Italia, durata ce nu poate fi mai mare de trei ani. Termenul in care cel vizat trebuie sa paraseasca teritoriul Italiei, confrom Ordonantei, nu poate fi mai mic de o luna de la data notificarii, cu exceptia cazurilor de urgenta.
Incompatibil pentru coabitare
Masura expulzarii de pe teritoriul italian din motive de siguranta publica va fi pusa in practica de catre prefectul care raspunde de zona respectiva sau de domiciliul respectiv si trebuie tradusa si notificata potrivit acelorasi reguli.
Motivele de siguranta publica sunt imperative atunci cand cetateanul Uniunii Europene sau una dintre rudele sale a avut un comportament care compromite siguranta demnitatii umane sau a drepturilor fundamentale ale persoanelor, sau nevatamarea publica, astfel incat ramanerea sa pe teritoriul national devine incompatibila cu modul de coabitare obisnuit. Daca cetateanul UE este retinut pe teritoriul italian sau cand masura de expulzare este fondata pe motive de securitate a Statului sau din motive imperative de siguranta publica care pun in pericole securitatea Statului, comisarul de politie dispune aplicarea imediata a masurii de expulzare din Italia. Un nou articol de lege va introduce regulile expulzarii unui cetatean al Uniunii Europene aflat sub procedura penala.
Pe langa masura de expulzare, celui vizat ii va fi inmanat un certificat in care se obliga sa respecte masura expulzarii, conform unui decret interministerial al minsterului de Interne si al celui de Afaceri Externe, si care va trebui sa fie prezentat la consulatul italian din tara de cetatenie a expulzatului.
Trei ani de inchisoare
Daca cetateanul Uniunii Europene sau una dintre rudele sale expulzate sunt, din nou, depistati in Italia mai devreme de termenul de expulzare fixat, fara sa fi prezentat certificatul mentionat mai sus la Consulatul tarii de provenienta, risca o pedeapsa cu inchisoarea intre luna si sase luni si cu o amenda de la 200 la 2000 de euro.
Este insa prevazuta o inasprire a sistemului de pedepsire a destinatarului unei masuri de expulzare care reintra pe teritoriul Italiei incalcand interdictia de a mai intra in aceasta tara. Astfel, cel vizat poate risca de la un arest care variaza intre trei luni si un an si o amenda de la 500 la 5000 de euro si pana la condamnarea la trei ani de inchisoare.
Impotriva masurii de expulzare se poate face recurs la tribunal. Cetateanului UE sau rudei sale carora nu li s-au aprobat suspendarea masurii de expulzare le sunt permise, la cerere, intrarea sau sederea in Italia pentru a participa la etapele esentiale ale recursului, cu exceptia cazului in care prezenta sa poate provoca turbulente grave sau reprezinta un pericol grav la ordinea publica sau la siguranta publica. (Luciana POP)
UE verifica Ordonanta de la Roma
Legislatia europeana permite expulzarea cetatenilor comunitari, atunci cand motivele tin de securitatea nationala a unui stat membru, insa Executivul european asteapta documentatia italiana, pentru a decide formal daca initiativa Guvernului de la Roma respecta sau nu legislatia europeana, transmite Radio France International preluat de Mediafax.
Potrivit postului RFI, Guvernul italian a luat practic decizia unei descentralizari a puterii avute pana acum de Ministerul de Interne - si anume aceea de a expulza cetateni ai Uniunii Europene care se dovedesc periculosi pentru securitatea societatii italiene. Nu e o masura noua - este mai veche, dar acum ar putea fi pusa in practica mai rapid, deoarece autoritatile locale italiene, care aveau si pana acum puteri politienesti, primesc o atributie suplimentara, transmite sursa citata. O directiva a Uniunii Europene din 2004, care a intrat in vigoare in 2006, precizeaza ca un cetatean al UE poate fi expulzat dintr-un alt stat membru pe motive de securitate publica sau de sanatate publica. Totusi, cum legea europeana ii protejeaza pe cetatenii comunitari, un cetatean al Uniunii Europene nu poate fi expulzat doar in baza unei condamnari penale din trecut, ci doar in baza unui delict din prezent, transmite RFI. Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a confirmat, joi, pentru RFI, ca institutia comunitara va studia decizia cabinetului italian imediat ce aceasta va fi primita la Bruxelles, atunci ea va fi supusa unei analize a juristilor CE. Pana la proba contrara, Italia nu incalca aici o lege comunitara, tara nu a luat o decizie noua de securitate, ci a decis sa se reorganizeze in interiorul propriilor frontiere, astfel incat securitatea cetatenilor italieni sa fie asigurata, mai spune sursa citata. (G.D.)
Pagina electronica a Agentiei Nationale a Romilor are o sectiune intitulata "Povesti de succes" - sectiune ramasa goala pana acum
Zeci de milioane de euro pentru discriminarea pozitiva
Problemele minoritatii tiganilor din estul Europei au fost remarcate aproape imediat dupa caderea comunismului. Extinderea Uniunii Europene a facut ca problemele tiganilor sa devina probleme comunitare. Din ce in ce mai multe fonduri au inceput sa fie directionate catre organizatiile neguvernamentale care se ocupa cu imbunatatirea situatiei tiganilor.
Conform informatiilor furnizate de Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii (Romani CRISS) aceasta asociatie a incasat intre anii 1994-2007, 350.000 de euro si 730.000 de dolari SUA pentru proiectele desfasurate. Pentru anul 2007 Roma Education Found a alocat 2.722.000 de euro pentru proiecte care sa sprijine educatia tiganilor din Romania - fondurile acestui program s-au ridicat in anul 2004 la 42 milioane euro. Programul Roma Education Found a fost lansat in paralel cu Deceniul de Incluziune a Romilor. Ideea acestor proiecte pentru tigani a luat nastere in anul 2003, cu ocazia conferintei "Romii intr-o Europa care se extinde: Provocari pentru viitor". Decada a fost initiata in cursul conferintei de presedintele Open Society Institute - New York, George Soros si presedintele de atunci al Bancii Mondiale, James Wolferson. In acest program s-au angajat Romania, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Macedonia si Serbia care au adoptat prima declaratie comuna in care s-au angajat sa imbunatateasca conditiile de viata ale tiganilor. Romania a aprobat in anul 2001 Hotararea de Guvern 430 privind Strategia de Imbunatatire a Situatiei Romilor, iar Mariea Ionescu, presedinta Autoritatii Nationale a Romilor (ANR), s-a plans permanent ca fondurile alocate de guvern pentru indeplinirea Planului general de masuri sunt aproape inexistente. "Alocarile bugetare romanesti au constituit numai contributii la programele PHARE ale Comisiei Europene" declara Mariea Ionescu, pentru Transitiononline. Insa fondurile au fost substantiale: in 2001 Phare a furnizat 7.000.000 euro si Guvernul Romaniei 1.330.000; in 2002 Phare a furnizat 6.000.000 euro si Guvernul Romaniei 1.600.000; in 2003 Phare a furnizat 9.000.000 euro si Guvernul Romaniei 2.300.000; in 2004 Phare a furnizat 8.500.000 euro si Guvernul Romaniei 1.000.000. (G.D.)
Tabara Tor di Quinto va fi desfiintata in doua zile
Politistii italieni le-au acordat romilor din tabara Tor di Quinto, unde locuia agresorul sotiei unui ofiter de marina italian doua zile pentru a-si parasi locuintele construite ilegal, tabara urmand sa fie desfiintata. Miscarea italiana Circolo delle Liberta - Roma Liberale (Cercul Libertatilor - Roma Liberala) va organiza, pe baza de voluntariat, patrule in zonele cu risc ridicat de infractionalitate din Roma. Organizatia a inceput, potrivit Mediafax, deja inscrierile pentru asa-numitele "patrule ale libertatii". "Ne-am saturat sa asistam neputinciosi la ce se intampla pe strazile Romei", a declarat Giuseppe Luca, presedintele filialei locale a organizatiei.
Dialog Prodi - Tariceanu
Imediat dupa aflarea primelor informatii despre acest incident, premierul italian Romano Prodi a avut o convorbire telefonica cu omologul sau roman, Calin Popescu Tariceanu, in care si-a exprimat "durerea si consternarea personala si a intregului guvern italian pentru (aceasta) tragedie, una dintre numeroasele episoade teribile de cronica neagra", transmite Mediafax. Cei doi prim-ministri au stabilit adoptarea in cel mai scurt timp a unui plan de actiune energica pentru combaterea fenomenelor infractionale care au ca autori cetateni romani, plan ce va fi urmarit de cei doi premieri si evaluat periodic sub aspectul eficacitatii.
Pentru punerea in aplicare a unor masuri "ferme si adecvate", premierul Tariceanu a decis trimiterea de urgenta la Roma a unei echipe de experti care sa sprijine eforturile institutiilor italiene. In acest sens, primul-ministru a transmis imediat instructiuni ministrului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David. In cursul convorbirii, ambii premieri au subliniat ca este regretabila existenta unor cazuri de criminalitate precum cel mentionat, in conditiile in care cea mai mare parte a comunitatii romanilor din Italia se bucura de apreciere pentru calitatile lor si modul in care au reusit sa se integreze in societatea italiana, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Bucuresti. Seful Executivului roman a subliniat ca astfel de cazuri nu trebuie sa duca la masuri care sa ii afecteze pe romani ca cetateni europeni si nici sa aiba urmari asupra relatiilor bilaterale. In acest sens au fost mentionate de ambele parti dorinta si angajamentul pentru o cooperare eficienta si apropiata pe problematica combaterii criminalitatii. (G.D.)
Mailat, gratiat in Romania pentru furt
Potrivit IJP Sibiu, in tara, Nicolae Romulus Mailat a suferit o condamnare de trei ani pentru furt calificat. Potrivit cazierului judiciar al tanarului, condamnarea a survenit in anul 2006 si a fost vorba despre "pedeapsa cu inchisoarea prin mandat emis de Judecatoria Constanta", insa pedeapsa a fost gratiata in acelasi an in conditiile Legii 543/2002. Imediat dupa gratiere, Mailat a plecat in Italia. Autoritatile italiene au stabilit ca acesta locuia intr-o tabara improvizata
si nu avea nici un loc de munca stabil. (B.C.G.)
Injunghieri intre romani la Roma
Un roman in varsta de 22 de ani a fost injunghiat in cursul noptii de miercuri spre joi, la Roma, de alti conationali, fiind internat intr-un spital din capitala Italiei. Romanul P.T.C., in varsta de 22 de ani, are rani destul de grave, dar este constient, iar viata lui nu este in pericol. Agresiunea s-a petrecut intr-un bar din cartierul Torrenova, la periferia orasului Roma. (D.E.I.)
Romanii din Italia se tem pentru viata lor
"Am impresia ca se vrea razbunare, ochi pentru ochi. Iar
din pacate, aceasta ura se rasfrange asupra tuturor romanilor.
Vinovati sau nevinovati", declara o tanara care traieste la Roma
Cetatenii romani stabiliti in Peninsula au de suferit la unison de pe urma gravului incident. Ostilitatea italienilor la adresa conationalilor atinge, in aceste zile, cote maxime. Italienii, scandalizati, spun ca s-au saturat si sunt hotarati sa scape de noi, iar romanii se tem pentru integritatea lor si evita sa mai vorbeasca romaneste pe strazile italiene. Acestia sunt respinsi atat de catre localnici cat si de autoritati.
Incercand sa obtinem mai multe informatii despre agresiunea comisa in capitala Italiei, impotriva sotiei unui ofiter de marina italian, i-am contactat pe politistii din Roma, care ne-au intampinat insa cu ostilitate si nu au vrut sa ne ofere nici un detaliu. "Cum va asteptati voi, ca jurnalisti romani fiind, sa obtineti vreo informatie legata de acest caz de la noi?", a fost raspunsul politistilor la rugamintile noastre. Nici la Ministerul de Interne italian nu am gasit o mai mare intelegere. Aici ni s-a spus ca nu este nimeni de la biroul de presa care sa ne poata oferi informatii cu privire la acest caz. Am incercat apoi sa luam legatura cu ziaristii italieni, sperand ca acestia sa ne poata ajuta. Primul ziar la care am sunat a fost "Corriere della Sera". Si de aceasta data am obtinut acelasi rezultat, dar intr-o forma subtila. Imediat cum au auzit ca suntem din Romania, colegii de presa italieni ne-au plimbat de la un reporter la altul. In ciuda acestor intamplari, jurnalistii de la cotidianul "La Stampa", cu care ZIUA a stat de vorba, ne-au furnizat informatii.
"Ceva bestial"
Francesco Grignetti, reporter al jurnalului sus-amintit, ne-a oferit cateva amanunte legate de cazul italiencei violate si agresate de romanul Nicolae Romulus Mailat, concluzia sa fiind ca ceea ce s-a intamplat miercuri la Roma este un lucru bestial si un soc pentru opinia publica din peninsula. "Giovanna Reggiani este in coma cerebrala, pentru moment nefiind declarata moartea", a precizat pentru ZIUA reporterul italian, rugat sa spuna care este starea actuala a victimei, in conditiile in care informatiile prezentate de presa din peninsula erau destul de confuze, vorbindu-se fie de o coma cerebrala, fie de un deces declarat. Despre autorul acestei fapte abominabile jurnalistul italian ne-a spus ca nu stie mai multe decat a scris, in general, in ultimele ore, presa italiana: ca are 24 de ani si ca a fost arestat imediat dupa agresarea fizica si sexuala a Giovannei Reggiani. "Trebuie adus in fata judecatorului, dar trebuie urmate anumite proceduri", a precizat Grignetti, care nu a putut spune cand urmeaza sa fie audiat romanul. Chestionat in legatura cu starea de spirit existenta in momentul de fata in Italia si de amplificarea sentimentelor xenofobe, Francesco Grignetti a evitat sa dea un raspuns clar, marginindu-se in a spune doar ca "ceea ce s-a intamplat la Roma a reprezentat un soc enorm pentru italieni".
"Desi au existat pana acum foarte multe cazuri de violente comise de romani, acest ultim incident, in care o femeie a fost violata si batuta cu cruzime a constituit un mare soc pentru italieni. A fost ceva intr-adevar bestial", a comentat jurnalistul, nu fara a aminti ca Guvernul de la Roma, reunit intr-o sedinta de urgenta, a adoptat o ordonanta de urgenta prin care prefectii sa poata expulza cetatenii comunitari. Jurnalistul italian a confirmat si faptul ca romanii din Italia se afla pe primul loc in ceea ce priveste numarul de infractiuni comise, prezentandu-ne un bilant recent. "In ultimele zece luni, carabinierii au arestat la Roma 10.000 de persoane. Din aceste 10.000, aproximativ 6000 erau romani. Restul de 4000 erau italieni, marocani, alabanezi s.a", a indicat Francesco Grignetti, mentionand ca printre delictele comise de romani figureaza furturi, rapiri, furturi de electricitate, prostitutie s.a. Ziaristul italian s-a ocupat, de altfel, in editia de ieri a cotidianului La Stampa de un aspect al tragediei de la Roma, realizand un amplu reportaj in tabara de romi de la Tor di Quinto, unde sentimentele prezente in randul oamenilor de aici sunt furia si omerta.(Andrei GHICIUSCA)(Luciana POP)
"Mi-e teama de ce o sa fie"
Pe de alta parte, romanii stabiliti in Italia se lovesc peste tot de ostilitatea localnicilor si a autoritatilor. Dupa producerea nefericitului incident, care se pare ca a pus capac indulgentei localnicilor, cetatenii romani sunt de-a dreptul respinsi de italieni. In urma unor informatii obtinute de ZIUA, romanii nu mai sunt primiti in unele localuri din Roma, unde li se spune de la intrare "Nu avem mese pentru romani!".
Contactate de ZIUA, unele persoane stabilite in Italia ne-au spus ca, in urma ultimelor evenimente petrecute sunt privite cu agresivitate de catre localnici. Acestea ne-au relatat ca se tem pentru integritatea lor din cauza conditiilor precare de siguranta oferite, inclusiv autoritatile devenind indiferente la adresa lor. Totodata, romanii evita sa mai vorbeasca romaneste in locurile publice, tocmai de teama de a nu fi agresati. "Din cauza unor persoane care au facut faradelegi, acum suferim toti. De exemplu, eu muncesc legal, n-am avut nici o problema cu legea. Se mai intampla din cand in cand sa fiu privita si tratata cu ostilitate de cetatenii italieni, cand se mai intamplau astfel de incidente. Dar acesta din urma a pus capac. A starnit o reactie atat de ostila la adresa noastra, incat imi este frica sa mai ies pe strada. Mi-e frica sa vorbesc in romaneste. Cand ies pe strada ma uit mereu in spate, mi-e teama sa nu fiu atacata. Am impresia ca se vrea razbunare, ochi pentru ochi. Iar din pacate, aceasta ura se rasfrange asupra tuturor romanilor. Vinovati sau nevinovati. Mi-e teama de ce o sa fie", ne-a declarat o tanara care traieste in capitala Italiei. (Andrei GHICIUSCA, Luciana POP)
Incendiul de la Livorno Tiganii parasesc tabara de la Tor di Quinto
Romii stabiliti in tabara de la Tor di Quinto au inceput sa-si paraseasca locuintele, de teama unor posibile represalii. Oamenii se tem de reactiile italienilor furiosi, care sunt socati si scandalizati de agresiunea brutala a romanului Nicolae Romulus Mailat. Deranjati de valurile de infractiuni comise in ultimul timp de tiganii romani, italienii au incercat in cateva randuri sa-si faca singuri dreptate.
In luna septembrie a acestui an, circa 40 de persoane, cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani, cu figurile acoperite de cagule si inarmate cu lanturi, bate, pietre si sticle, au atacat in doua randuri o tabara de romi de la periferia capitalei Italiei. Atacatorii au incercat atunci sa incendieze locuintele tiganilor, aruncand mai multe cocteiluri Molotov asupra taberei. Din fericire nici o persoana nu a fost ranita in urma acestui incident, soldat numai cu pagube materiale, dar atacul a sporit tensiunile legate de tabara in care traiesc circa 30 de romi romani. Carabinierii au reusit sa identifice o parte din atacatori, un barbat in varsta de 40 de ani fiind arestat. Acesta s-a declarat promotorul unei "forte spontane" a locuitorilor din zona, "care nu mai tolereaza" prezenta nomazilor in Italia. Potrivit politistilor italieni, grupul de atacatori striga sloganuri impotriva imigrantilor si doreau sa genereze "o adevarata confruntare, un adevarat razboi". De asemenea, la sfarsitul anului trecut, locuitorii unei comune de la periferia orasului Milano au incendiat o tabara de corturi destinata romilor expulzati dintr-o alta zona. Pe de alta parte, moartea a patru copii romi de origine romana, intr-un incendiu izbucnit in urma cu trei luni la periferia orasului Livorno, a relansat polemica privind aceasta minoritate in Italia, unde traiesc intre 140.000 si 160.000 de tigani. "Grupul armat pentru curatenie etnica" a revendicat incendiul produs in tabara improvizata din Livorno si a amenintat cu noi atentate daca romii nu vor parasi Italia. "Le acordam un termen de 20 de zile, incepand cu 25 august, sa paraseasca teritoriul italian si sa evacueze taberele de nomazi de pe tot teritoriul tarii. In caz contrar, in fiecare luna va avea loc un atentat intr-o alta tabara, cu consecinte chiar mai grave decat la Livorno", a avertizat gruparea, intr-o scrisoare trimisa presei din Peninsula. Ulterior, autoritatile italiene au stabilit ca incendiul nu a fost provocat de aceasta grupare, ci a izbucnit accidental de la o lumanare lasata nesupravegheata. Totusi, actiunile rasiste au nascut mai multe temeri in randul romanilor stabiliti in Italia. (Andrei GHICIUSCA)
Politisti romani trimisi in Italia
Trei ofiteri de politie romani au fost trimisi ieri la Roma, pentru a-i spijini pe colegii italieni in ancheta in care romanul Nicolae Romulus Mailat este cercetat pentru violarea si uciderea sotiei unui ofiter din marina militara. Cei trei politisti vor ramane alaturi de investigatorii italieni pana la finalizarea anchetei. Interesant este cum vor putea politistii romani sa le fie de ajutor anchetatorilor din Peninsula, tinand cont de ostilitatea italienilor la adresa co-nationalilor nostri si nu in ultimul rand de pregatirea organelor romane in general. Nu mai vorbim ca, de cateva luni, politistii din Romania nu reusesc inca, cu mic cu mare, sa rezolve deja celebrul caz "Elodia". (A.G.)
"O bomba de mare putere"
Presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, Eugen Terteleac, a sustinut ieri ca aceasta ultima crima comisa in Italia de un roman de etnie roma "a facut sa explodeze o bomba de mare putere care deja era amorsata de mai mult timp" si exista riscul sa apara actiuni extremiste. "Crima comisa asupra unui cetatean italian de catre un cetatean roman de etnie roma a facut sa explodeze o bomba de mare putere, care deja era amorsata de mai mult timp. Acest nou incident a obligat Guvernul italian sa se intruneasca in regim de urgenta, miercuri seara, si sa adopte Legea privind siguranta publica. Asociatia Romanilor din Italia este de acord cu aceasta lege si consider ca aceasta vine in sprijinul comunitatii romanesti din Italia", a spus Terteleac, citat de Mediafax. (A.G.)
Obligatia de inregistrare
Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei de Frontiera, Fabian Badila, in momentul in care ajung in Italia, cetatenii romani au obligatia de a se inregistra, de a fi luati in evidenta de autoritati. "Trebuie sa fie luati in evidenta. Sa declare scopul. Turistic, munca etc. Daca nu fac acest lucru, in momentul in care sunt identificati de autoritati, sunt luati si inregistrati", a spus acesta. (B.C.G.)
Probleme si in Spania, Franta, Marea Britanie, Irlanda
Italia nu este singura tara in care infractorii romani isi fac simtita prezenta. Nici Spania nu poate fi neglijata din acest punct de vedere. Spre deosebire de Italia, in Spania infractorii romani s-au specializat in traficul de carne vie. Nici Marea Britanie, Franta sau Irlanda nu au fost ocolite de infractiunile romanilor. Furturi din bancomate, jafuri, furturi din buzunare sau corturi ridicate in mijlocul autostrazii, cam cu asta se ocupa infractorii romani prin alte tari. (D.E.I.)
"Spectrul <<monstrilor>> veniti din Europa"
Presa din Peninsula relateaza cu indignare despre cazul italiencei
agresate la periferia Romei de catre un cetatean roman de etnie roma
"Figura romanului este destinata sa devina noul cosmar al italienilor? Fantoma sa va bantui imaginatia nationala la fel ca cea a marocanului sau a "albanezului violator"?", se intreaba, la randul sau, cotidianul "Corriere della Sera", in cadrul editorialului intitulat "Spectrul <<monstrilor>> veniti din Europa".
"Deoarece (Romania) face parte, de la inceputul anului, din Uniunea Europeana extinsa, fiecare roman poate intra (in Italia) doar cu buletinul. Incredibila escaladare a crimelor, violurilor si a agresiunilor violente, care poarta marca "imigrantilor" din Romania, risca sa alimenteze un nou tip de xenofobie, ce vizeaza cetatenii straini, din ce in ce mai prezenti in cronicile negre din ziare", mai scrie "La Repubblica".
"Mi-as face dreptate cu mainile mele"
"Sunt disperat. Daca nu as fi om de stat, mi-as face dreptate cu mainile mele", a declarat sotul victimei, ofiterul de Marina Giovanni Gumiero, potrivit unui prieten citat de editia de ieri a publicatiei italiene "La Repubblica". Cotidianul relateaza ca acesta sta neincetat la capataiul sotiei sale, Giovanna Reggiani, o tine de mana si ii vorbeste in soapta la sectia de reanimare a Spitalului Sant' Andrea, unde este tinuta in viata de aparate. "Giovanni a spus ca presimtea ceva, ca se temea sa nu i se intample ceva, ca in acest cartier nu puteai sta linistit", a povestit, la randul ei, o prietena a Giovannei pentru "La Repubblica".
Publicatia italiana precizeaza, totodata, ca, in urma incidentului, Marina si carabinierii au cerut interventii pentru ameliorarea iluminatului public in cartierul in care s-a petrecut incidentul. "Nu este o polemica cu Administratia locala, dar este nevoie de un serviciu in plus pentru cei care traiesc acolo. Pasagerii liniei feroviare Roma-Viterbo o stiu bine, mai ales seara, deoarece imediat ce se intuneca prin aceste locuri nu e bine sa circuli nici daca esti barbat", a declarat inaltul ofiter Antonio Ciavarelli, potrivit "La Repubblica".
Aceeasi "La Repubblica" relateaza ca, in urma incidentului de miercuri, primarul Romei, Walter Veltroni, a atacat dur autoritatile de la Bucuresti, afirmand ca, pana la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Capitala Italiei era cel mai sigur oras din lume.
"El este bun"
Cotidianul "La Stampa" publica, in editia de ieri, un reportaj realizat in tabara nomazilor de la periferia Romei, in care locuia agresorul, dar si femeia care l-a denuntat carabinierilor. Rromii de acolo se grabesc sa faca zid in spatele lui Nicolae Mailat, avand numai cuvinte de lauda la adresa lui, in vreme ce denuntatoarea Emilia este calificata drept o tradatoare nebuna, relateaza publicatia italiana, sub titlul "Revolta romilor la adresa <<spioanei>>". "El este bun. Ea nu e intreaga la cap", a declarat unul dintre rezidentii taberei ce urmeaza sa fie evacuata de autoritati in scurt timp, identificat sub numele de Toi. "Nicolae traieste aici cu noi de trei luni si dupa cate am vazut nu a creat niciodata probleme", in timp ce Emilia "e bolnava", insista acesta, precizand ca agresorul "munceste cu ziua, (...) ce gaseste". Nicolae si Emilia erau vecini, scrie "La Stampa", precizand ca femeia, a carei baraca este intr-o ordine perfecta, muncea facand curatenie in case. Poate ca nu este chiar asa de nebuna daca i se incredinta curatenia unor case, conchide "La Stampa", indoindu-se de faptul ca Emilia se va mai intoarce vreodata acolo, acum ca se afla sub protectia Politiei.
"Exista romani criminali, nu criminali romani"
Era evident ca fenomenul infractionalitatii urma sa explodeze deoarece situatia parea scapata de sub control, mai multe indicii sugerand sa se inceteze odata cu strategia primirii oarbe de imigranti, care parea sa autorizeze orice gen de deraieri, noteaza "Il Messaggero", potrivit Rompres. Tragedia de la periferia Romei ne spune ca alarma a fost justificata, ca era necesar sa se actioneze energic inainte, dar ca acum a devenit de-a dreptul imperios sa se ia masuri, sa se schimbe total directia in gestionarea acestui fenomen ingrijorator. Cu atat mai adevarat cu cat Consiliul de Ministri a simtit nevoia sa transforme in decret pachetul de securitate care priveste acest subiect. S-a decis sa se incredinteze imediat prefectilor puteri de expulzare. Ziarul aminteste cum a denuntat indelung scaderea sigurantei in diferite locuri ale metropolei Roma, prin anchetele privind practicarea proxenetismului, violentele si jafurile care au avut loc in interiorul comunitatilor de expatriati care se alimenteaza din criminalitate, subliniind ca intotdeauna s-a spus ca "exista romani criminali, nu criminali romani". (A.M.L.)
Relatari controversate
Desi au calificat la unison incidentul produs, miercuri, la periferia Romei, drept o adevarata oroare, mass-media italiene nu reusit sa se puna de acord cu privire la starea Giovannei Reggiani, precum si la locul in care aceasta a fost agresata.
Potrivit cotidienelor "Il Messaggero", "Corriere della Sera", "La Repubblica" si posturilor de televiziune Rai News si Canale 5, starea italiencei este grava, dar stabila, aceasta aflandu-se in coma la spitalul Sant' Andrea. In acelasi timp, insa, "La Stampa" vorbeste despre "femeia ucisa la Tor di Quinto", in contextul in care miercuri, majoritatea publicatiilor italiene relatau despre decesul femeii, la spital, in cursul aceleiasi dimineti. Potrivit Rai News, anchetatorii ar fi dispus, ieri, realizarea necropsiei cadavrului. Surse din cadrul Politiei romane au declarat, insa, pentru Mediafax, ca informatiile disponibile ieri seara se refera la faptul ca Giovanna Reggiani se afla intr-o coma ireversibila, fara a i se fi pronuntat decesul. Locul comiterii agresiunii fizice si sexuale face si el obiectul unor controverse. Potrivit publicatiei "Il Messaggero", victima tocmai coborase din trenul Roma-Viterbo, in gara Tor di Quinto, cand a fost acostata de agresor, nu departe de tabara de romi in care locuia acesta. Cotidienele "La Repubblica" si "Corriere della Sera" relatau insa, miercuri seara, ca femeia a fost acostata intr-o statie de autobuz, in apropierea garii respective. (A.M.L.)
C.P. Tariceanu, premier :Locurile de munca, o solutie
Premierul Tariceanu a sugerat ieri ca problema infractorilor romani din Italia ar putea fi rezolvata prin asigurarea de catre autoritatile italiene a unor locuri de munca pentru cetatenii romani aflati deja pe teritoriul acestui stat si a apreciat ca intreaga situatie a fost si exploatata mai mult politic.
El a aratat ca cea mai eficienta masura pentru scaderea criminalitatii ar fi asigurarea unui loc de munca, inclusiv pentru cetatenii romani care traiesc in corturi, ca nomazi, pe teritoriul Italiei, si sunt tolerati astfel de autoritati. "Cred ca, pana acum, problema a fost tratata mai mult politic, propagandistic, in special la nivelul Romei, unde primarul avea o miza pe care a jucat-o. Situatia s-a inflamat, iar actele care au avut loc au turnat gaz peste foc, pentru ca, intr-adevar, este o crima care a zguduit toata Italia", a spus Tariceanu, citat de Mediafax. Premierul a precizat ca a dispus constituirea unei comisii mixte, formate din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Internelor si Autoritatii Nationale pentru Romi, care sa colaboreze cu oficialii italieni in vederea prevenirii unor noi infractiuni, amintind insa ca autoritatile romane au competente limitate pe teritoriul Italiei si nu pot interveni. "Noi, ce putem facem, dar problema nu este de resortul nostru, nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta", a spus Tariceanu. (R.G.)
Traian Basescu, presedinte
O lege impotriva romanilor,de neadmis
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la B1 TV, ca spera ca Guvernul de la Roma sa nu dea o lege impotriva cetatenilor romani din Italia, ci o lege impotriva tuturor cetatenilor UE care comit infractiuni in aceasta tara. "Ce nu e de admis, o masura impotriva romanilor din Italia. E de admis o lege care ii vizeaza pe toti cei care savarsesc infractiuni cu masuri pe care statul si le ia ca sa isi protejeze cetatenii. Dar daca ar fi o lege care sa ii vizeze strict pe cetatenii romani, ar fi inadmisibil. Si sper ca Guvernul italian sa nu dea o lege dedicata romanilor, ci un set de reguli de conditii de expulzare de pe teritoriul Italiei, a oricarui cetatean al unei tari membre a Uniunii Europene. Nu as accepta ideea ca poate fi o lege pentru romani", a spus Basescu. El a tinut sa adauge ca "sigur, oricine se poate astepta la reciprocitate". (D.I.)
Deputatul Nicolae Paun, presedintele Partidei Romilor
Inasprirea pedepselor pentru viol si omor
Presedintele Partidei Romilor "Pro Europa", deputatul Nicolae Paun, considera ca premierul italian Romano Prodi "a actionat sub impulsul emotiilor si din considerente politice" cand a semnat decretul privind expulzarea infractorilor straini. Paun a afirmat, potrivit Mediafax, ca nu crede ca printr-o astfel de masura extrema se poate reduce infractionalitatea in Italia, ci prin legi aspre si neechivoce. Deputatul a sustinut ca o solutie ar fi inasprirea legislatiei penale din toate statele membre si apoi armonizata in tot spatiul comunitar. Paun si-a exprimat compasiunea fata de familia italiencei si a facut un apel catre rromii cetateni romani aflati in UE sa dea dovada de "spirit de convietuire civilizata". Reprezentantul romilor a mai anuntat ca va promova o initiativa legislativa de modificare a Codului penal pentru inasprirea pedepselor pentru viol si omor calificat si omor deosebit de grav. (O.B.)
Renate Weber, candidat PNL pentru PE
"Romanii nu sunt stindardul infractionalitatii"
Candidatul PNL pentru PE Renate Weber a apreciat ieri, referindu-se la romanii din Italia, ca este gresit modul de a "targeta" un grup ca fiind "stindardul infractionalitatii", aratand ca legislatia privind expulzarea infractorilor straini ar putea fi discutabila daca afecteaza drepturile omului. Ea a spus ca legislatia adoptata in regim de urgenta de Consiliul de Ministri italian privind expulzarea infractorilor straini ar putea fi discutabila daca afecteaza drepturile omului, aratand insa ca inca nu a vazut aceasta lege. "Pot sa inteleg ca ei vor sa se protejeze", a spus Weber, citata de Mediafax. Ea a amintit ca de 17 ani lucreaza efectiv in domeniul protectiei drepturilor omului si crede ca legislatia privind expulzarea infractorilor straini ar putea fi o masura discutabila din aceasta perspectiva. "A expulza pe cineva care este prezumtiv infractor este una si a expulza pe cineva care are o condamnare definitiva ca este infractor este cu totul altceva", a spus Weber. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.